Украйна по-твърда към мъжете: Тежки санкции за бягащите от военна служба

В страната вече няма почти никакви доброволци
30 май 2024 12:51, Нели Христова
303
Украйна по-твърда към мъжете: Тежки санкции за бягащите от военна служба
Снимка: БГНЕС

Украинската армия спешно се нуждае от 500 000 нови войници и засилва натиска върху мъжете. След две години война украинските войски са изтощени, има много отказващи се от военна служба и почти никакви доброволци. Законът за мобилизацията, приет от украинското правителство, цели да промени тези факти. От 18 май мъжете имат два месеца, за да се регистрират за задължителна военна служба. Ако не го направят, ги грозят тежки санкции.

На места опашките в центровете за наборна военна служба са подредени, но хората казват, че самият процес не е такъв. Някои мъже правят втори и трети опит. Новите правила за мобилизационна готовност на Украйна означават, че всички лица на възраст от 18 до 60 години трябва да се регистрират и да носят документи със себе си по всяко време. Тези, които не го направят, ще бъдат наказвани. Мнозина тук са предпазливи към новата политика, затова искат да останат анонимни.  "Мъжете, които не се впишат, ще загубят всичките си права. Няма да можем да правим нищо официално - да си намерим работа, да си наемем жилище", споделя пред камерата на "Дойче веле" украинец.

Правителството твърди, че тази кампания за регистрация ще помогне за ускоряване на процеса по мобилизация. Новият закон също така намалява възрастта за наборна военна служба от 27 на 25 години. Това е насърчило някои млади мъже да се запишат доброволци по-рано, което означава, че те могат да изберат подразделение, вместо да им бъде определено такова от държавата.  

Ростислав Кравец е адвокат. Той получава по около 30 обаждания на ден от мъже, които се опитват да получат отсрочка за призоваване в армията.

"Това са обаждания от тези, които имат право на отсрочка и не знаят как да подадат правилно документите. Въпросът не е как да се избегне военната служба", уточнява юристът. Той поставя под въпрос законността на ограниченията на правата на мъжете, които новият закон налага. "Смятам, че правото на образование не може да бъде ограничавано дори по време на война. В новите правила се посочва, че в някои случаи на хората може да бъде отказано медицинско обслужване, ако не се запишат за наборна военна служба. Това не е редно”, допълва Кравец.

Две години след началото на войната надеждата, че Украйна ще победи в рамките на няколко месеца, изчезна, казва ветеранът Олександър Баталов. "Хората си мислеха, че някой друг ще се бие вместо тях. Мислеха си, че армията е толкова силна, че може да се справи с всичко.  Просто прехвърляха отговорността върху другите. Сега всеки трябва да изпълни своя дълг. Всеки иска да има права, но никой не иска да поеме отговорност. Държавата дава едното, а изисква другото”, допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Митко- и какво го интересува под каква шапка ще бъде обиковенния украинец, какво физическо оцеляване бе? Ами личното физическо оцеляване им е по-скъпо от физическото на държавата, какво значение , къде ще живееш, ако си цял живяот мъртав,а? Кре-тен
160
0
 
14
 
! Отговори
от 174 преди 3 месеца
Те само, ако им секвестират лимузините ще поддържат войната поне година и то си говорим за тия само по нашето черноморие.
159
2
 
24
 
! Отговори
buhahahahah преди 3 месеца
Да дойдат на Константин и Елена и Равда,Несебър. Миналата година с Шкода 2023 се чувствах като клошар спрямо паркираните коли с украинска регистрация по хотелите и по супермаркетите. Уж се водя топ шеф в голяма корпорация, а каквото видях като средно ниво при украинските бежанци изглеждам като последен *** от индийски сериал.
158
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нямало доброволци? Че в българските форуми и соц мрежи е пълно с бъдещи герои на украина. Само чакат оферта! Не знаете къде да търсите. Търпение нямат. И са специалисти - кпй танк е карал, кой самолет... Рашките само като разбера и ще се разбягат! Нали, бе,НЕНО-вци? Дайте им надежда на украинците.
157
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До Той- Това, че по прищявка на съдбата си се родил в дадена държава, не те прави неин роб, нейна собственост, неин гладиатор!
156
1
 
23
 
! Отговори
Велизар преди 3 месеца
До До Той - Естествено, че на никой не му се умира. В първата четвърт на 21-ви век сме. Тия аналогии с отечество и родина са безнадеждно остаряли и безполезни. Животеца е един и няма рестарт. Съвсем искрено ви казвам, че ако настъпи нещо подобно в България, скоростно си изстрелвам семейството някъде си. Да си я превзема територията който си ще. Аз фабрики и земи нямам. Да си ги защитава който си има. Аз имам други умения и ще си живея спокойно дори в Папуа.
155
1
 
20
 
! Отговори
Петко преди 3 месеца
До До Той - няма нищо мъжко в това да убиваш... Даже да бях безсмъртен пак не бих воювал.
154
0
 
13
 
! Отговори
М.P преди 3 месеца
Само да питам , къде е Киро убиеца
153
1
 
7
 
! Отговори
Васко преди 3 месеца
До До Той Неслучайно онези, които не мислят в посоката на доминиращия наратив, са смятани за негодните в този свят. За да поддържате ред и контрол, трябва да изолирате интелектуалеца, мъдрия, философа и учения преди техните идеи да събудят хората. Ти си кре-тен
152
2
 
25
 
! Отговори
Toй преди 3 месеца
Бъдещето на Украйна интересува САЩ и неговите подопечни европейци само в контекста на конфронтацията с Русия, а бъдещето на украинците изобщо не представлява интерес
151
10
 
2
 
! Отговори
До Той преди 3 месеца
Ясно, когато е за Украйна е "средновековна идеология", а когато е за Путин - е, там е героизъм. Двоен стандарт в действие.
150
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е проблема в доброволците, а в екипировката. На Светльо, лека му пръст!, му събраха към осем бона за екипировка и пак не беше достатъчно. Аз не обичам да събирам пари от други хора, още по-малко от непознати, но нямам и нужната сума, за да се оборудвам с всичко необходимо. Идеята не е да отида и да ме убият на третия ден, а да съм реално полезен с нещо и да се върна жив и здрав (евентуално). Войната е скъпо занимание, а аз съм беден.
149
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо Еленски е забранил да има избори в Украйна ?
148
1
 
25
 
! Отговори
Нали? преди 3 месеца
Нали искат демокрация? Да оставят хората свободно, демократично по собствено желание да решават дали да се бият. Или демокрацията е само предтекст за искания и войни?
147
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо европейците да защитават Украйна , след като самите украинци , не искат да я защитават ?
146
1
 
16
 
! Отговори
нн преди 3 месеца
Украина закъсва. Воените, вече ги няма избиха ги, другите, на кой му се мре? Украина полека лека загива, запада праща оръжие, но няма да има кой да се бие с него. Западът няма яко дупе да прати войски в Украина, запъпадът се страхува, че може да яде бой, западът няма подготвена армия, всяка държава за себи си и когато стане дума за общото, няма ги, траят си. Русия си е сила и скоро Украина ще трябва ще не ще да предаде на Русия руските територии и да свършва войната. Русия губи влияние в Европа.
145
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И 'що така!? Нали загубите им бяха само 31000, за разлика от руските, които уж са космически!? Да минат по нашето Черноморие и ще съберат за половин армия. А може и за цяла, ако овършеят и кръчмите, баровете и казината.
144
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Санкции? По-добре бездомен отколкото мъртъв
143
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В началото на "войната" Гражданинът Наркоман каза, че само в Русия пращат насила хората на фронта, а в Украйна се записвали доброволно. След 2 години или нещата се обърнаха, или Гражданинът Наркоман излъга, както обикновено.
142
2
 
32
 
! Отговори
Отврат преди 3 месеца
Най-жалкото е, че избиха и истинските патриоти на Украйна, които вярваха в целите и идеалите на държавата. Две години, ако не си отишъл доброволно нямаш никакъв интерес да те убият за целите на политическата въхрушка да усвои още пари от помощи. Русия е определяна като агресор, но там кипи от желание да се набере войска и няма нито едно клипче как се бяга от военна кампания, а в Украйна са стотици как хората се крия от военна служба.