Украйна по-твърда към мъжете: Тежки санкции за бягащите от военна служба

В страната вече няма почти никакви доброволци
30 май 2024 12:51, Нели Христова
303
Украйна по-твърда към мъжете: Тежки санкции за бягащите от военна служба
Снимка: БГНЕС

Украинската армия спешно се нуждае от 500 000 нови войници и засилва натиска върху мъжете. След две години война украинските войски са изтощени, има много отказващи се от военна служба и почти никакви доброволци. Законът за мобилизацията, приет от украинското правителство, цели да промени тези факти. От 18 май мъжете имат два месеца, за да се регистрират за задължителна военна служба. Ако не го направят, ги грозят тежки санкции.

На места опашките в центровете за наборна военна служба са подредени, но хората казват, че самият процес не е такъв. Някои мъже правят втори и трети опит. Новите правила за мобилизационна готовност на Украйна означават, че всички лица на възраст от 18 до 60 години трябва да се регистрират и да носят документи със себе си по всяко време. Тези, които не го направят, ще бъдат наказвани. Мнозина тук са предпазливи към новата политика, затова искат да останат анонимни.  "Мъжете, които не се впишат, ще загубят всичките си права. Няма да можем да правим нищо официално - да си намерим работа, да си наемем жилище", споделя пред камерата на "Дойче веле" украинец.

Правителството твърди, че тази кампания за регистрация ще помогне за ускоряване на процеса по мобилизация. Новият закон също така намалява възрастта за наборна военна служба от 27 на 25 години. Това е насърчило някои млади мъже да се запишат доброволци по-рано, което означава, че те могат да изберат подразделение, вместо да им бъде определено такова от държавата.  

Ростислав Кравец е адвокат. Той получава по около 30 обаждания на ден от мъже, които се опитват да получат отсрочка за призоваване в армията.

"Това са обаждания от тези, които имат право на отсрочка и не знаят как да подадат правилно документите. Въпросът не е как да се избегне военната служба", уточнява юристът. Той поставя под въпрос законността на ограниченията на правата на мъжете, които новият закон налага. "Смятам, че правото на образование не може да бъде ограничавано дори по време на война. В новите правила се посочва, че в някои случаи на хората може да бъде отказано медицинско обслужване, ако не се запишат за наборна военна служба. Това не е редно”, допълва Кравец.

Две години след началото на войната надеждата, че Украйна ще победи в рамките на няколко месеца, изчезна, казва ветеранът Олександър Баталов. "Хората си мислеха, че някой друг ще се бие вместо тях. Мислеха си, че армията е толкова силна, че може да се справи с всичко.  Просто прехвърляха отговорността върху другите. Сега всеки трябва да изпълни своя дълг. Всеки иска да има права, но никой не иска да поеме отговорност. Държавата дава едното, а изисква другото”, допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
48
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
Режимът в Киев има нужда от пушечно месо. Моделът е същият като у нас. Управлението говори от името на народа без изобщо да го е питал и парадират за някаква свобода на словото, мнението, на избор ....... Пълна пародия!
140
0
 
29
 
! Отговори
Стилиян преди 3 месеца
До защото : той Радев хубаво им го каза преди няколко дни
139
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"слава Украйна"нещо вече не вървят тия изпразнени от смисъл слова,всеки с поне малко мозък в главата си разбра за какво иде реч!
138
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
500 000 украинци за да бранят земята на блек рок .Защото 70% е изкупена от корпорациите и е частна .
137
0
 
35
 
! Отговори
Защото преди 3 месеца
До МиткоСлед карто приключи войната парите в повече ще бъдат пак при политиците, а всички войници ще са или физически инвалиди или с психични отклонения, ако имат късмет да са живи. При война на първите редове в армията трябва да са политиците и семействата им. А не да се крият в бункери.
136
0
 
32
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
След 2022 РФ многократно опрости получаването на РФ паспорт за хора от Украйна. Вече се виждат опашки във РФ дипломатически мисии от хора които искат да получат РФ паспорт. След това влизат в РФ(може и уж временно). Около 3 месеца е времето за издаване на документите. Но за това време Украинците виждат колко ги е лъгала пропагандата и повечето дори остават в РФ да живеят на сигурно без война.
135
1
 
46
 
! Отговори
Стилиян преди 3 месеца
За да дадеш живота си за нещо трябва наистина да вярваш и да го обичаш. Хората разбраха че всичко е за пари и бизнес интереси. Разбраха че цялата пропаганда за лошата Русия е долна лъжа. Ако няма войни да работят военно промишления комплекс (единственно нещо което остана за да стимулира икономиката) фалиралата Европа ще се разпадне, умиращата империя Великобритания и САЩ ще фалират и ги чакат страшни граждански войни. А нато просто ще е един лош спомен
134
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"абе що всички диктатори са джуджета??? избиват явно комплекси...." Не знам, питай Еленски и Микрон.
133
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 141, не знам дали са кът, но търсят хора в България, които да отидат да работят във Виетнам.
132
1
 
53
 
! Отговори
Зеленски е плъх преди 3 месеца
От 21 май 2024 г Владимир Зеленски е нелегитимен президент и военнопрестъпник. Избива собствения си народ по заповед на САЩ. Това е най-голямото предателство на държавен глава срещу собствения си народ през 21 век. Пожелавам успех на всички мъже и жени, които се опитват да спасят живота си от този изверг и касапин.
131
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нема кадри . Да внасят виетнамци . Ама виетнамците са кът . *** трябва да плащат .
130
0
 
41
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 месеца
До Пита се-125 Считам че вече е уместно да си зададем въпроса що за герой на Украйна е Степан Бандера ,който никога през живато си не е бил/посещавал Киев ,Харков,Одеса ,Николаив ,Херсон ,Мариупол и т.н. всички градове -на юг и изтос от Киев!?Оказва се че Бандера е изразител на идеите на една малка крайно фанатична и жестока групировка с произход от Галиция!Самият той е крайно фанатичен и жесток човек!
129
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
абе що всички диктатори са джуджета??? избиват явно комплекси....
128
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре, тези мъже явно нямат мотивация да воюват и се предават на Русия при първа възможност. Какъв е смисъла?
127
0
 
28
 
! Отговори
Хитлерюгенд преди 3 месеца
Скоро и 16 годишните. Първо на военно обучение, и от там на фронта. След два месеца товар 200, ако има късмет 300л
126
0
 
47
 
! Отговори
от Странджата преди 3 месеца
Току що обикалях по работа бургаските улици , и видях поне 20 укрински коли които струваха над 200 хилки !
125
0
 
47
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 3 месеца
гласуваха за зеленски, защото му се смяха на комедиите, сега смешно ли им е? 50 от българите гласуват за правоверни евроатлантически партии, наближава и на нас да ни е смешно. да видим, кой ще ме спре за Сърбия....
124
0
 
30
 
! Отговори
Хи хи до Митко преди 3 месеца
Ами нали бункерното жуже, известно и като зеленото жуже хваща украинците по улиците и ги праща на фронта !
123
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"че всички лица на възраст от 18 до 60 години трябва да се регистрират" - всички тинейджъри на фронта. хахахахахах теи са изтрещяли тотално.
122
0
 
22
 
! Отговори
до 125 преди 3 месеца
с Бургас цял полк!