Украйна по-твърда към мъжете: Тежки санкции за бягащите от военна служба

В страната вече няма почти никакви доброволци
30 май 2024 12:51, Нели Христова
303
Украйна по-твърда към мъжете: Тежки санкции за бягащите от военна служба
Снимка: БГНЕС

Украинската армия спешно се нуждае от 500 000 нови войници и засилва натиска върху мъжете. След две години война украинските войски са изтощени, има много отказващи се от военна служба и почти никакви доброволци. Законът за мобилизацията, приет от украинското правителство, цели да промени тези факти. От 18 май мъжете имат два месеца, за да се регистрират за задължителна военна служба. Ако не го направят, ги грозят тежки санкции.

На места опашките в центровете за наборна военна служба са подредени, но хората казват, че самият процес не е такъв. Някои мъже правят втори и трети опит. Новите правила за мобилизационна готовност на Украйна означават, че всички лица на възраст от 18 до 60 години трябва да се регистрират и да носят документи със себе си по всяко време. Тези, които не го направят, ще бъдат наказвани. Мнозина тук са предпазливи към новата политика, затова искат да останат анонимни.  "Мъжете, които не се впишат, ще загубят всичките си права. Няма да можем да правим нищо официално - да си намерим работа, да си наемем жилище", споделя пред камерата на "Дойче веле" украинец.

Правителството твърди, че тази кампания за регистрация ще помогне за ускоряване на процеса по мобилизация. Новият закон също така намалява възрастта за наборна военна служба от 27 на 25 години. Това е насърчило някои млади мъже да се запишат доброволци по-рано, което означава, че те могат да изберат подразделение, вместо да им бъде определено такова от държавата.  

Ростислав Кравец е адвокат. Той получава по около 30 обаждания на ден от мъже, които се опитват да получат отсрочка за призоваване в армията.

"Това са обаждания от тези, които имат право на отсрочка и не знаят как да подадат правилно документите. Въпросът не е как да се избегне военната служба", уточнява юристът. Той поставя под въпрос законността на ограниченията на правата на мъжете, които новият закон налага. "Смятам, че правото на образование не може да бъде ограничавано дори по време на война. В новите правила се посочва, че в някои случаи на хората може да бъде отказано медицинско обслужване, ако не се запишат за наборна военна служба. Това не е редно”, допълва Кравец.

Две години след началото на войната надеждата, че Украйна ще победи в рамките на няколко месеца, изчезна, казва ветеранът Олександър Баталов. "Хората си мислеха, че някой друг ще се бие вместо тях. Мислеха си, че армията е толкова силна, че може да се справи с всичко.  Просто прехвърляха отговорността върху другите. Сега всеки трябва да изпълни своя дълг. Всеки иска да има права, но никой не иска да поеме отговорност. Държавата дава едното, а изисква другото”, допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
15
 
! Отговори
До71 преди 3 месеца
Не се готви, направо отивай воювай и подкрепяй имаш този златен шанс, стига само плещи простотии, краватен поборнико.
80
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
.. има множество съобщения за масирана нощна атака на полигона Яворовски в Лвовска област. Предполага се, че е използвана и хиперзвуковата ракета "Кинжал"... Потвърдени загуби сред личния състав на противника - до 300 души убити и ранени. Сред тях има френски, полски и американски военни. Техните загуби могат да достигнат стотици. В сградите на този обект, както и в началото на спецоперацията, се помещават чуждестранни инструктори от няколко страни..
79
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обаче сега еврохейската комисия няма да се скара на Украйна, че дискриминира мъжете на база полов признак.
78
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Писахте,че само 16000 са загиналите украинци ама май истината е съвсем друга......До последния Украинец !
77
0
 
11
 
! Отговори
До61 преди 3 месеца
Ти да не живееш в детските приказките бе, разбира се, че света е устроен несправедливо, леле кви хора има, живеят си в някакъв измислен свят от мечти.
76
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западът не може да си позволи да загуби в Украйна.
75
2
 
28
 
! Отговори
Истински Българин преди 3 месеца
Слава Русия!! Освободителката ни от турско робство! Няма да промените историята луди англо-саксонци! НПОтата на Сорос са платили на много хора да плюят и да се отричат от България! Нон стоп по канал 1,2 и 3 се повтаря как евроатлантическите ценности са по важни от БЪЛГАРСКИТЕ! Няма да ви се получи!
74
14
 
9
 
! Отговори
последният украинец преди 3 месеца
След последният украинец идват поляци, българи, естонци, латвийци, румънци.
73
0
 
24
 
! Отговори
до Българин преди 3 месеца
ходи умирай, бе.. кой те спира.. няма липсваш.. а, и намали киното и плейстейшъна, че много си се филмирал хахахахахахаха
72
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западът направи анонс пред целия свят, че води война за запазване на хегемонията на западната демократична и Русия ще претърпи стратегическо поражение. И сега не може да каже, че отива на преговори, това ще съкруши всички механизми на западната система. Затова трябва да се изпрати половин-един милион пушечно месо от източна Европа, да се задържат нещата още 6 месеца или година година, докато Русия смели тази биомаса източно европейци ще и трябва време, и през това време може нещо да стане, на запада да му провърви някак си, може нещо да стане с Русия, с Путин, всичко може да стане.
71
43
 
0
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Абсолютно важно е да се готвим за война, и да подкрепяме Украйна с пари и оръжия на всяка цена каквото и да ни струва това.
70
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До последния украинец! Напред, дрОгаре, поDметки на НАТО и колониите от ЕС!
69
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми да се самоопределят като жени и да се измъкнат, евроатлантическите джендерски ценности го позволяват.
68
40
 
0
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Сега ние българите трябва да се готвим за война и европейските войски да влязат в Украйна. Ако искаме да живеем в демокрация, трябва да воюваме. Русия няма да посмее да удари по европейска страна защото тогава ще започне 3св, а руснаците са страхливци, страх ги е, видяхме ги в Украйна колко струват - вече трета година не могат да превземат Киев. Армията на Русия е изтощена, руската техника е остарела и вече негодна, руската армия е на последно издихание. Трябва да се учим да се бием и да умираме рамо до рамо с нашите братя от НАТО - германците, холандците, белгийци, французи, испанци.
67
2
 
19
 
! Отговори
Тагаренко преди 3 месеца
На фронта ти се пази място! Докажи, че си герой русофоб!
66
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия ще запази отхвърлената от постевропейската мода велика европейска култура, но от Запад няма какво повече да вземе, освен глупости.
65
0
 
35
 
! Отговори
България над всичко преди 3 месеца
ама нали бяха загубили само 25-30 000 души.?!вярно е.. ама на месец хахахахахахахаУкрайна е приключила измислена държавица - Русия я създаде, Русия я закри
64
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Въоръжените сили на Естония включват всички младежи от 18 до 27 години. Личният състав на сухопътните войски е от около 4500 души. Всъшност Феминизираната им премиерка, подкокоросвана от САЩ и Урсулите иска да вкара този военен хамстер във война с Руската мечка за да спечели щефското място в НАТО. Феминизацията доведе на власт жени-кръвопийци, Калас ще затрие и последният Естонец само и само за да угоди на Урсулите!!! Тук и мекокитковият ЧехълПлевналиев се опитваше същото!
63
0
 
36
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Чакай да събереш хора с промени в закона. Просто ще избягат повече хора. Тези които се бяха подлъгали преди 2 години от призивите на запада, че ще се бият и ще стигнат до Москва ... вече лежат някъде по бойното поле мъртви. Украйна няма как да спечели каквото и да е, именно заради човешкия фактор. Затова и Русия го играе бавно и методично. Унищожава западното оръжие и украинската армия. Когато вече нямат хора, за да поддържат фронтовата линия, Русия ще си вземе всичко.
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Информацията се разпространява в Telegram напълно неконтролируемо. Исканията за премахване на нежелано съдържание често остават без отговор. Знаем, че други държави от ЕС имат подобни проблеми", заяви естонският премиер Кая Калас.