Украйна по-твърда към мъжете: Тежки санкции за бягащите от военна служба

В страната вече няма почти никакви доброволци
30 май 2024 12:51, Нели Христова
303
Украйна по-твърда към мъжете: Тежки санкции за бягащите от военна служба
Снимка: БГНЕС

Украинската армия спешно се нуждае от 500 000 нови войници и засилва натиска върху мъжете. След две години война украинските войски са изтощени, има много отказващи се от военна служба и почти никакви доброволци. Законът за мобилизацията, приет от украинското правителство, цели да промени тези факти. От 18 май мъжете имат два месеца, за да се регистрират за задължителна военна служба. Ако не го направят, ги грозят тежки санкции.

На места опашките в центровете за наборна военна служба са подредени, но хората казват, че самият процес не е такъв. Някои мъже правят втори и трети опит. Новите правила за мобилизационна готовност на Украйна означават, че всички лица на възраст от 18 до 60 години трябва да се регистрират и да носят документи със себе си по всяко време. Тези, които не го направят, ще бъдат наказвани. Мнозина тук са предпазливи към новата политика, затова искат да останат анонимни.  "Мъжете, които не се впишат, ще загубят всичките си права. Няма да можем да правим нищо официално - да си намерим работа, да си наемем жилище", споделя пред камерата на "Дойче веле" украинец.

Правителството твърди, че тази кампания за регистрация ще помогне за ускоряване на процеса по мобилизация. Новият закон също така намалява възрастта за наборна военна служба от 27 на 25 години. Това е насърчило някои млади мъже да се запишат доброволци по-рано, което означава, че те могат да изберат подразделение, вместо да им бъде определено такова от държавата.  

Ростислав Кравец е адвокат. Той получава по около 30 обаждания на ден от мъже, които се опитват да получат отсрочка за призоваване в армията.

"Това са обаждания от тези, които имат право на отсрочка и не знаят как да подадат правилно документите. Въпросът не е как да се избегне военната служба", уточнява юристът. Той поставя под въпрос законността на ограниченията на правата на мъжете, които новият закон налага. "Смятам, че правото на образование не може да бъде ограничавано дори по време на война. В новите правила се посочва, че в някои случаи на хората може да бъде отказано медицинско обслужване, ако не се запишат за наборна военна служба. Това не е редно”, допълва Кравец.

Две години след началото на войната надеждата, че Украйна ще победи в рамките на няколко месеца, изчезна, казва ветеранът Олександър Баталов. "Хората си мислеха, че някой друг ще се бие вместо тях. Мислеха си, че армията е толкова силна, че може да се справи с всичко.  Просто прехвърляха отговорността върху другите. Сега всеки трябва да изпълни своя дълг. Всеки иска да има права, но никой не иска да поеме отговорност. Държавата дава едното, а изисква другото”, допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
28
 
0
 
! Отговори
Споко преди 3 месеца
Споко, Украйна няма от какво да се притеснява, украиците защитават родината си от путинската агресия, а както и децата в родилния дом знаят, агресорите винаги губят, Украйна със сигурност ще победи Русия, няма друга възможност, просто така е устроен света. Нали? Иначе ще излезе, че светът е устроен несправедливо, и тогава по-добре да се фърлим от десетия етаж, нали?
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 55... Същото го казва и Путин.
59
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никой не е длъжен да умира заради болните амбиции и инат на Зеленски, оня с прасешката физиономия и други.
58
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вилнюс подкрепя и насърчава идеята за пряка намеса на НАТО в украинската война. Президентът Гитанас Науседа обяви: "Нашата отбранителна линия минава покрай Днепър и Донбас. Колкото повече съюзници има в окопите на украинските въоръжени сили, толкова по-дълго Кремъл няма да може да нахлуе в Литва".
57
2
 
11
 
! Отговори
Западноевропеец преди 3 месеца
Точно така, Източноевропеец! Ти потегли ли вече да се сражаваш в Украйна?
56
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каква Литва бе англо-саксонски ***? Литва е толкова малка територия , че е на 3 Искандера живот.
55
28
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Единственият път към мира в Украйан минава през победата на бойното поле", заяви финландския президент Александър Стуб в интервю за германското издание Frankfurter Allgemeine. Ето от такъв президен в България имаме нужда сега ние българите, а не от мyнчовец като Радев.
54
0
 
26
 
! Отговори
Хи хи преди 3 месеца
Абе наште еврогейчета пачему се скатават и не заминават на фронта ?? Откога ги подканяме да покажат еврогейска солидарност на урките !
53
1
 
22
 
! Отговори
до Българин преди 3 месеца
Ти защо си още тук, а не маршируваш към Украйна? То е много лесно да пращате другите в окопите, пък вие да се драпате по газята. Този път обаче номерът няма да мине. Вие, евроатлантиците първи, пък ние ***, после ще видим ...
52
23
 
2
 
! Отговори
Източноевропеец преди 3 месеца
Русия ще се страхува да използва ядрено оръжие, защото подобна стъпка ще бъде краят й, заявиха висши литовски служители. Затова ние източноевропейците не трябва да се страхуваме да започнем война с Русия и да изпратин войски в Украйна.
51
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Кремъл се страхува от война с НАТО и няма да нахлуе, ако Европа е достатъчно силна. Москва е много умела в сеенето на страхове и създаването на заплахи. Но тя е предпазлива там, където няма възможност за победа", заяви президентът на Латвия Гитанас Науседа.
50
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако не вкарат месо от вънка, с Украйна е свършено. Никакви милиарди или помощи няма да помогнат, никакви удари по руски територии, никакви Ф-16. F-16 които готвят за там са стари модели, стават само да излетят и да пуснат от въздуха ракета по територията на Русия, няма да дадат никакъв контрол в небето над Украйна. Това нама да спаси режима на Киев от краха който се очертава.
49
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Българин, глупости! Ако ти се ходи на война.. да знаеш никой не те спира и сега. Такива като теб трябва да бъдат гонени от страната! Войнолюбец долен!
48
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Горките украинци!Дали вече осъзнават за чии интереси е всичко това?Вече няма кой да кара автобусите,кой да работи в заводите.Скоро и под 18 години ще почнат да мобилизират.
47
38
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Военният бюджет на Литва се е утроил и през 2024 г. възлиза на 2,75% от БВП. В страната обикаля петиция, чиито автори събират подписи за увеличаване на разходите за отбрана до 4% от БВП на фона на заплахи от Русия. Според независима информация, обръщението към кабинета на министрите вече е подписано от 55 000 патриотични граждани. Ние българите трява също да организираме петиция за увеличаване на военния бюджет до 4% за да се подготвим за войната с Русия.
46
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нема кадри . Да пращат българските евроатлантици . Защо в България няма мобилизация например на евродупитатите ??? Ако са взели един милион евро от нашия джоб без да бачкат сега трябва да ги пратят в окопите да си заработят огромните ,,заплати,, А къде са другите евроатлантици Соломончо , минджев , пелвела , тиквата от американското посолство ??? Всички тия трябваше отдавна да бъдат мобилизирани .
45
5
 
12
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 месеца
А по времена К19 ни убеждавах, че човешкият живот е най-висша ценност. Сега гледаме укрите.. и се оказва, че най-висшо е да умреш. Гледаме Макрон и разбираме, че най-висшо е да пратим жива сила на укроландия. гледаме джуджето в Москва и виждаме, че най-висшо е да крадеш перални и прашки... изобщо К19 показа само едно: психопати от рода на украинското джудже и московското.... си измислят неща, които да паснат на джоба им. ИЗ Р0ДИ! Дано и двамата по-скоро започнете гниещ процес в някоя канафка!
44
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма да чакаме Русия и руската армия да стигнат до нашите граници. Ако руската армия осъществи стратегически пробив в Източна Украйна заради половинчатата помощ на Запада за Украйна, балтийските държави и Полша ще изпратят свои войници в Украйна. Това са казали депутати от балтийските държави пред германското правителство, а материал по темата се появи в престижното германско издание Der Spiegel...
43
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е що ги търсят в Украйна тия доброволци, да ги търсят в България - хе Ивайло Мирвеч, оня рошавия господин от НС дето не бил пиян, също така г-н Пеевски, па дет се вика и г-н Борисов е готов да се включи в името на евроатлантическите ни ценности!
42
1
 
21
 
! Отговори
Шефрет преди 3 месеца
Борката с гнездото на главата и ония въздухар Блинкен да му направят материал. Нали те го подкокоросаха ,а наркозависимите са лековерни и лесно ги манипулират.