Нахлуването в Куркс през погледа на войниците в Донбас: Да се махнат от там и да дойдат тук!

Зеленски среща яростни критики сред войниците си
3 сеп 2024 22:16, Нели Христова
99
Нахлуването в Куркс през погледа на войниците в Донбас: Да се махнат от там и да дойдат тук!
Снимка: БГНЕС

Жената се препъва по улицата към дома си, дъхът й мирише водка. Това е един от начините да се справи с предстоящото пристигане на руската армия в нейния роден град Покровск, целта на 40 000-те сили, настъпващи от изток.

"Нека дойдат, ние няма да си тръгваме, каквото е писано, ще се случи", зарича се жената Марина, борейки се с торби с провизии от един от малкото супермаркети, които все още работят, докато Покровск затваря след заповед за евакуация.

Само на пет мили, руснаците напредват, необезпокоявани от дръзката диверсия, която украинските сили започнаха, когато нахлуха в руска територия в района на Курск, надявайки се да изтеглят войските на Москва от Източна Украйна.

Въпреки целия политически успех на завземането на руска територия, Курск изглежда като грешен вид разсейване, когато се гледа позицията на Донбас.

В понеделник Владимир Путин се подигра на украинците, че не са успели да постигнат целта си да осуетят руския марш към Покровск. "Разчетът им беше да спрат нашите настъпателни действия в ключови части на Донбас", каза той. "Резултатът е известен... Те не успяха да спрат нашето настъпление в Донбас."

Обръщайки се към ученици в Сибир, Путин обеща, че офанзивата в Курск също ще бъде спряна. "Разбира се, трябва да се справим с тези бандити, които влязоха в Руската федерация."

Покровск, град с население от 60 000 души преди войната, е на жизненоважен кръстопът на железопътни линии и пътища, център, от който украинските сили се снабдяват през ивица от фронтовата линия от Въгледар на юг до границата на Харковска и Донецка област.

Загубата му ще отекне по цялата фронтова линия, както и ще проправи пътя за руските сили да окупират целия регион на Донецк, една от отдавна заявените цели на Кремъл, след като не успя да превземе Киев през 2022 г.

Покровск се появи в полезрението на Русия след битката за Авдиевка, на 24 мили на изток, която завърши с украинско отстъпление през февруари. Поражението там дойде, когато украинският гарнизон остана без муниции, пряк резултат от дългото забавяне на помощта от Вашингтон за Украйна от Конгреса на САЩ. Сега може да се зададат въпроси защо, когато тази помощ най-накрая пристигна, тя беше използвана за нахлуване в Курск, а не за спасяване на Покровск.

Президентът Зеленски настоява, че операцията Курск е забавила боевете около Покровск, но военни анализатори и редови войски не са съгласни, заявявайки, че руското настъпление се е ускорило през последните няколко седмици.

"Всичко се разпада толкова бързо"

"Скоростта на напредването на руските сили надхвърли очакванията ни, като не само не успя да се забави, когато наближи града, но дори се ускори", пише Conflict Intelligence Team, разследваща група в Киев. "Офанзивата в района на Курск не само не успя да предизвика предислоцирането на някои руски сили от Донецк, но също така изостри недостига на украински персонал."

Александър Коваленко, военен анализатор от базираната в Киев група "Информационна съпротива", нарече светкавичното настъпление на Русия към Покровск "пълен провал на отбраната".

"Не са виновни обикновените войници, които държат позиции", написа той в Telegram. "Проблемът е в тези, които вземат решения вместо тези войници."

Женя, войник от 93-та механизирана бригада, участвал в загубената битка за Бахмут миналата година, даде мрачна оценка от фронта. "Честно казано, никога не съм виждал нещо подобно. Всичко се разпада толкова бързо", написа той. "Покровск ще падне много по-бързо, отколкото Бахмут".

Богдан Кротевич, изпълняващ длъжността командир на бригада Азов, посочи карта, показваща руския авангард, който се насочва към Покровск, пипало от броня, подаващо се от окупирания от Русия Донецк.

Той и хората му бяха изтеглени на фронта от Лайман преди две седмици, когато руското настъпление към Покровск опасно се ускори. Сражавайки се с руските сили в Ню-Йорк, където започва пипалото, той не може да разбере решението на генералите да се опитат да спрат авангарда челно.

"Трябва да пресечем тук от Ню-Йорк, през изпъкналостта, и да ги заобиколим", каза Кротевич. "Вместо това самите ние ще бъдем обкръжени."

Руското предимство в работната сила тук е огромно - три към едно".

Руснаците обичайно изпращаха малки части от двама или четирима войници, за да вържат врага на земята, "и докато тичаме след четири момчета, те напредват някъде другаде", каза Кротевич. Тактиката е "самоубийствена, но ефективна. А и могат да си го позволят. Те имат 120 милиона души".

Кротевич показва снимки от дрон на близка среща, при която хората му прибягват до запалване на гуми, за да изкарат руските войници от мазето до чакащите ги оръжия. "Те губят много хора тук, много повече от нас", добави Кротевич, описвайки как телата на руските войници осеят полуразрушения градски пейзаж, разлагайки въздуха.

"И все още продължават да идват. В Курск хвърлят артилерия и бригади само за да задържат позициите си. Най-доброто нещо, което могат да направят в Курск, е да спрат цялото проклето нещо, да се махнат от там и да дойдат тук".

Обратно в Покровск, цивилните, които отлагат решението дали да напуснат или останат, установяват, че времето им изтича. Административната сграда е затворена, а местните власти затвориха магазина. Билборд с надпис "Евакуация" с удебелени червени букви показва телефонния номер за обаждане за помощ.

61-годишната Тамара качва багаж в колата си, за да тръгне за Киев, където възрастните й деца вече се преместиха, след като къщата им беше ударена и повредена от обстрел. "Не знам какво се случва, не знам дали руснаците наистина ще дойдат или не", каза тя." Но не искам да рискувам".

На обществена тръба хората пълнеха съдове с вода, за да ги държат в мазетата, където планират да се скрият от настъплението. "Работих през целия си живот, за да купя къщата си", каза 37-годишният Сергий. "Няма да я оставя заради тези тъпаци."

Загубата на Покровск не трябва да означава загуба на Украйна или дори на Донбас, каза Кротевич, но времето изтича украинската страна да промени курса.

"Ако нищо не се промени, след Покровск руснаците ще продължат към Славянск и Краматорск", каза Кротевич, два града, които прокситата на Русия превзеха за кратко в конфликта през 2014 г. в Донбас. Това беше друго време, "мека окупация", добави Кротевич. "Този път няма да е толкова меко."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от Русия
Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Баси и глупостите са изплискани в тоя пасквил!Тая *** за Гарсия-Лорка ли се има та пише, все едно седи в Покровск, а не на топличко у тях си..Ама иначе заглавието е правилно - укрите не са в Курска, ав КУРКСка област, вече са го усетили, съвсем скоро тотално ще се убедят...
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 67 Кон с капаци,ти много ли си *** и *** или да
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо не разбрах от статията ако мога така да нарека написаното. Не е ли неудобно да се публикуват такива измислени писания.
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как е магнитския евроатлантизъм и пиещият мазно кафе Киро Интелигентното. бОРЯТ ЛИ СЕ ШИЗОФРЕНИЧНО СЪС СОБСТВЕНАТА СИ КОРУПЦИЯ...
79
1
 
8
 
! Отговори
НАХЛУВАНЕТО ЗАВЪРШИ преди 1 седмица
8600 ФАШИСТА СА ИЗБИТИ ИЛИ : РЕАЛНИТЕ ЗАГУБИ НА УКРАЙНА ЗА ЦЯЛТА ОПЕРАЦИЯ ПО ДЕНАЦИФИКАЦИЯ НА НАТО И УКРАЙНА СА = 1,7 МИЛИОНА,ЗАЕДНО С 6700 НАТОВСКИ ВОЙНИЦИ,ВКЛЮЧИТЕЛНО УНИЩОЖЕНО НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ( КАКТО СЕ ОКАЗА - НЕЕФЕКТИВНО ) ЗА 300 МЛРД.$ !!! ЗАГУБИТЕ НА РУСИЯ СА ОБЩО 62 000 !!! ГЛАВНО НАЕМНИЦИ ОТ ОБЩО 670 000 В РУСИЯ. ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ ИЗБИТИТЕ УКРАИНЦИ СА 68 000,А ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 7 ДНИ = 11600 УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ !!! ДАННИТЕ СА ПОТВЪРДЕНИ И ОТ ЗАМ ГЛАВ. ВСУ - ЕДУАР МОСКАЛЕВ,И ЦРУ
78
0
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 1 седмица
Прав е и наистина е много интересно защо не опитват да ги заобиколят и обкръжат както са ги съсипали немците ВСВ, но и те тях при Болгоград.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен---70 Е да , ама на Копейките мечтите се сбъдват , а вашата ''демокрация''/демоНСТРАЦИЯ/ , се разпадна !
76
3
 
15
 
! Отговори
НИМРОД преди 1 седмица
До НИМРОД Тракайте минусчета на коментарите ми , трийте ги!! От това нещата няма да се променят!ИДВА НОВ ДЕСЕТИ НОЕМВРИ, В КОЙТО ЦЯЛАТА ТАЗИ ОМРАЗНА НА НАРОДА *** ЩЕ БЪДЕ ПРАТЕНА НА ТОРИЩЕТО! Българските политици ще ги последва съдбата на Афганското правителство , на това на разпадаща се Украйна!! НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, ЧЕ СВЕТА Е ДРУГ!! Скоро ще го разберете!
75
6
 
4
 
! Отговори
ТНТ преди 1 седмица
До Анонимен 76 Сещам се, че потин даде срок до 01.10.2024 г. Има още само 26 дни. Кой ли ще го отнесе, като не се спази срока?
74
2
 
13
 
! Отговори
НИМРОД преди 1 седмица
До Анонимен Какво е договорено не е важно. важно е какво се случва в момента. Украйна е в ситуация подобна на тази в Афганистан преди напускането му от САЩ !! Правителство в разпад. Колеба напуска кораба и отива в САЩ!! ДЪРЖАВА В РАЗПАД!! Какво ще се случи когато в Киев дойдат талибаните на Кадиров е повече от ясно. Какво ще се случи с нас, когато бъде изпълнено договореното в Малта?!! ПРЕДСТОИ НОВ ДЕСЕТИ НОЕМВРИ!! ИСТИНСКИ , А НЕ НАГЛАСЕН! !! Плана ГОЛГОТА е в действие!
73
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дали се сещат, че от Курск излизане няма да има. След някой друг месец всичко ще е скрап, фира и история.
72
1
 
5
 
! Отговори
Как може един човек преди 1 седмица
да накара цяля държава да воюва, все едно като помоли българите и ти ще го слушаш примерно. Накарал е не украинците а престъпните ръководители. Трябва да се прави разлика !
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"КурКс"...?!
70
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Киев щеше да бъде превзет ако след предварителните договорености в Истамбул украинците не помолиха руската страна като акт на добра воля и гаранция, че договореното ще бъде изпълнено руснаците да изтеглят войските си от обсаденият Киев и всеки по грамотен знае този факт! След това Борис Джонсън накара украинците да се откажат от договореното (и подписаният предварителен договор от двете страни) в Истамбул, да излъжат руснаците отново и да воюват до последният украинец!
69
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вдигайте бялото знаме и спасете поне това, което е останало от Украйна и хората и!
68
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що бе, нека стоят в Курск, руснаците им дават еднопосочен билет за дома... А междувременно 3-*** министри в Украйна са уволнени, а Кулеба е подал оставка. Та такива ми ти работи в разпадащата се държава, наречена Украйна...
67
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ахахаха, копейките отново с мечти в коментарите. Аве копейки, какво става с 3дневната специана военна операция? Шпрехен зи китайски?
66
5
 
41
 
! Отговори
Обективен преди 1 седмица
Явно доста наемници са избити в Полтава и тази нощ в Лвов , защото външния министър Кулеба е подал оставка. Вчера още трима министри подадоха оставки.
65
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този път Гугъл-преводачът се е олял, барабар с мисирката, натиснала копчето.... "Лайман" е една от симпатичните последици на тази колаборация по малоумие!
64
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лени Хритсова пак цепи мрака с мечти за Куркс!