МААЕ: Ситуацията в АЕЦ "Запорожие" е много крехка

Едната линия, от която централата получава енергия, е прекъсната
4 сеп 2024 14:55, Нели Христова
22
МААЕ: Ситуацията в АЕЦ "Запорожие" е много крехка
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на ядрения надзорен орган на ООН описа ситуацията в най-голямата атомна електроцентрала в Европа като "много крехка" и обеща да разшири инспекциите на агенцията, за да включи критични доставки на електроенергия.

Рафаел Гроси говори на пресконференция в Киев във вторник след среща с президента Володимир Зеленски и украински представители на ядрената и енергийната сфера.

Това е 10-ото му посещение в Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

"Мисля, че ситуацията, много често съм я характеризирал, е много крехка", каза Гроси. "Станцията отново е на ръба да спре. Имали сме осем такива случая в миналото. Това означава липса на захранване. А няма ли захранване, няма охлаждане. Без охлаждане... тогава може би следва катастрофа."

По-рано Гроси публикува в X, че е на път за Запорожие, за да "помогне за предотвратяване на ядрена авария".

Запорожката централа, която попадна под руски контрол в резултат на пълномащабната си инвазия, видя артилерийски обстрел в района в понеделник, който повреди достъпа до електроенергия на съоръжението, според нейния оператор Energoatom, който обвини Русия за атаките.

"Руският обстрел повреди една от двете външни въздушни линии, чрез които Запорожката АЕЦ получава енергия от украинската енергийна система", каза операторът в публикация в Telegram. "В случай на повреда на втората линия ще възникне извънредна ситуация", каза украинската агенция, добавяйки, че техниците не могат да получат достъп до мястото на повредата поради "реалната заплаха от повторен обстрел".

Анализаторите казват, че експлозия в завода в Запорожие ще произведе радиация и вероятно ще предизвика паника, но рискът от радиация извън непосредствената зона на взрива ще бъде относително нисък и няма да прилича на мащаба на катастрофата в Чернобил през 1986 г. Освен това, ако вятърът е в източна посока, радиацията може да бъде изтласкана към Русия.

Запорожката област е една от четирите — заедно с Донецк, Херсон и Луганск — в южна и източна Украйна, които Русия частично и незаконно анексира през септември 2022 г., седем месеца след като нахлу в своя съсед.

Миналата седмица шефът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) отговори на критиките, които получи за посещението си в руската електроцентрала Курск: "Това е много сериозна международна криза и хората очакват МААЕ да вземе страна и да критикува А или Б".

"За да бъдем подходящи, за да бъдем полезни в тази ситуация, трябва да продължим да се ангажираме, трябва да поддържаме работата си техническа и обективна", каза Гроси.

Базираната във Виена МААЕ казва, че продължаващите атаки в района на Запорожие, както и повредите в мрежата на Украйна, представляват заплаха за енергоснабдяването, което е жизненоважно за атомните електроцентрали в страната.

Гроси, който пътува с екип от експерти и служители на МААЕ, започна кръг от срещи в Киев със спиране в Министерството на енергетиката и разговори с министъра Херман Халущенко.

Гроси каза, че е приел украинско искане за разширяване на инспекциите, така че да включат електрическите подстанции, захранващи атомните електроцентрали на Украйна:

"Това е ново измерение, важно измерение, надявам се, на нашата подкрепа тук, което обсъдихме и договорихме с президента Зеленски току-що."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от Русия
Владимир Путин формира руската младеж по свой образ и подобие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 1 седмица
Да, руснаците сами обстрелват собствената си централа.. Говорете ми:)
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По голяма грижа ми е нашата АЕЦ и безумието да не се построи Белене. Политиците се уредиха с перки и солари и си мислят само как те да печелят,а не страната. Призовават ни да гласуваме, а няма един който до тук да е създал нещо, което да е за всички. Ограбиха де що можаха от построеното преди 1989 г. и сега се чудят как да се закрепят във властта за да продължат да грабят. Показват ни сараите ама само едни, а на другите кога ще ги видим. С какви пари се издигат подобни палати. Съсипаха България.
19
0
 
8
 
! Отговори
Дан преди 1 седмица
Ако има обстрел на атомна централа в Украйна и ядрен взрив , то това ще е 100% дело на зеления наркоман и нацистите около него .Нацистите в Украйна трябва да бъдат спрени докато не е късно . Welcome Trump and stop the Ukraine madness.
18
0
 
3
 
! Отговори
Олимпи преди 1 седмица
Гроси не е попитал, защото и на двамата със зелето не им го пише в листчетата, дето им подават. Щот са независими, суверенни, недокоснати от човешки ръце и неопетнени. Ореолчетата даже им се виждат в тъмното ахахаххаа
17
1
 
8
 
! Отговори
... преди 1 седмица
Гроси защо не попита Зелю защо неговите зомбита стрелят по централата?
16
0
 
8
 
! Отговори
ало ало преди 1 седмица
елстанцията се намира под руски контрол и в същото време е обстрелвана от руснаци.......на тая простотия и в детската градина няма да повярват! НЕ СМЕ ИЗРАСЛИ ОТ ПОСЛЕДНИЯ ДЪЖД БЕ, ПРОДАЖНИЦИ!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми кажи му на Зеления фашист да не я обстрелва ве, тея западняците са пълни клоуни и на мислят за някви балъци
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От март 2022, след пълномащабната, непредизвикана, непровокирана и др. алабала агресии, Русия държи контрол над запорожката АЕЦ (Ну ЗАЕЦ). Не се изисква много интелигентност, за стане ясно на всеки човек, че след март 2022, всеки обстрел на ЗАЕЦ не извършен от руснаците. Такива новини, как руснаците като в *** 2, насочват минохвъргачката нагоре, за да се самобомбардират са жалки.
13
5
 
1
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 седмица
Те рашките си разбират от реактори. Веднъж вече ринга графит от покрива. Явно са забравили.
12
1
 
5
 
! Отговори
Смешник преди 1 седмица
Гроси да не си мълчи А да каже кой обстрелва централата и всичко ще си дойде на място Но какво да прави като е зависим от краварите
11
2
 
9
 
! Отговори
Bai Dun преди 1 седмица
Руският обстрел е те да не са луди да са обстрелват сами ? Според мен е украински обстрела *** нали плаща Сорос ще кажем че руснаците сами са обстрелват !!!
10
0
 
10
 
! Отговори
Ужассс преди 1 седмица
Пленен украйнски офицер от 82- ва бригада, даде показания че са получили заповед от главнокомандващият Сирски да пробият до Курска та АЕЦ и да я минират.....
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЦИПсО публикува снимка на балистична ракета "Хвасон-17" на КНДР, нарече я своя и се похвали, че утре с нея ще удари Москва. Съвсем изфирясаха.
8
0
 
10
 
! Отговори
Този е преди 1 седмица
Срам и позор....
7
0
 
6
 
! Отговори
Глупости преди 1 седмица
Реакторите са спряни от месеци, след взрива на станта нивото на водата е толков ниско, че и без това не може да се охлажда нормално.
6
0
 
6
 
! Отговори
тия от организацията преди 1 седмица
само пътуват насам натам - дотука нещо ИЗОБЩО да направиха?
5
0
 
11
 
! Отговори
урките я обстрелват преди 1 седмица
тоя западен ръжен - ситуацията била крехка!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
орККите да се изнасят с 200 да не светнат в зелено
3
0
 
2
 
! Отговори
стайлига на новината преди 1 седмица
е много познат! Пак хайли-лайклитата са се изпуснали ми се струва!
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде е мадам Йес да я затвори. Няма я. Когато е удобно на американците няма никакъв проблем. А иначе си измислят и слугите им лъжат като разпрани.