Военни в Украйна насила задържат мъже, за да ги пратят на фронта

Жени се опитват да блокират колите, в които са отвлечените мъже
14 окт 2024 19:30, Нели Христова
257
Военни в Украйна насила задържат мъже, за да ги пратят на фронта
Снимка: Twitter

Украинските военни вербовчици са започнали целенасочени акции в Киев, като задържат онези, чиито документи не отговарят на изискванията, и групово ги привличат в армията.

Видеокадри показват момента, в който двама мъже бяха завлечени от полицаи, докато излизаха от Двореца на спорта в петък, където свири украинската рок група Океан Елзи.

Един посетител на концерта се бори и крещя "Махнете се от мен!" на трима полицаи, докато го дърпаха към гишето за набиране на персонал, поставено извън мястото.

Поредица от набези са извършени в ресторанти, клубове, барове и концертна зала в столицата, според съобщенията.

Онези, които отказваха да покажат документи, освобождаващи ги от военна служба, или тези, чиито документи бяха счетени за фалшиви, бяха арестувани.

Във видеото мъжът е обзет от паника, докато се дърпа срещу хватката на полицая. Няколко жени, които са заснели инцидента със смартфоните си, пък викат: "Срам! Засрамете се!"

По-късно се появиха и кадри, на които жени блокират автомобилите, с които са отвеждани мъжете.

Според военното положение в Украйна всички мъже на възраст между 25 и 60 години са подходящи за армията. Мъжете на възраст между 18 и 60 години също имат и забрана да напускат страната.

Поради сериозен недостиг на войници, Украйна намали възрастта си за мобилизация от 27 на 25 години и премахна вратичката за "само частично отговарящите на условията" през април.

Доброволците в армията трябва да отговарят на определени критерии, за да бъдат допустими, както и да преминат медицински и фитнес тестове.

През март 2023 г. беше разкрито, че чуждестранни бойци, които са се присъединили към украинската армия, няма да могат да се приберат у дома, докато войната не приключи.

Бъдещите новобранци се замисляха дали да не тръгнат към полската граница, след като им бяха връчени договори, които на практика ги превръщат в наборници, разкри по-рано Daily Mail.

Множество чуждестранни бойци са убити от началото на войната. Бивш морски пехотинец на САЩ беше убит, докато се биеше заедно с украинските сили, след като частната охранителна фирма, за която работеше, го изпрати на война през април 2022 г.

Семейството на 22-годишния Уили Джоузеф Кансел от Ориндж Каунти, Ню Йорк, потвърди, че съпругът и бащата на седеммесечен син е загинал в Украйна, сражавайки се с руските сили.

През август 2023 г. британски доброволец беше убит по време на боеве в Украйна, съобщи брат му.

Ветеран от армията на САЩ също беше ударен и убит от експлозия на минохвъргачен снаряд, докато се биеше с руските сили в Украйна.

The Telegraph съобщи, че някои украински мъже са толкова отчаяни да избягат от мобилизацията, че рискуват живота си, за да избягат от страната.

Александър Данилюк, асоцииран сътрудник в Royal United Services Institute в Лондон, каза пред вестника:

"Мобилизацията започна да се възприема като еднопосочен билет, при който единственият начин да прекратиш службата е да умреш или да станеш инвалид."

През април Службата за гранична охрана съобщи, че най-малко 30 мъже са загинали, опитвайки се да избягат от страната от началото на войната, често като са се удавили, докато са се опитвали да преплуват реки от замръзване до смърт по планински проходи.

През януари 2024 г. проучване на YouGov установи, че 38 процента от хората под 40 години във Великобритания биха отказали да служат във въоръжените сили в случай на нова световна война, а 30 процента казаха, че няма да служат дори, ако Великобритания е изправена пред предстояща инвазия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от Русия
Борба с Русия и нисък морал: На "най-опасната фронтова линия" на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ама те това го правят от сигурно две години.
156
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
След 05 11 2024 г започва обратно ле,тоброене за рашка , присъдата и е прочетена, интересно е как ще изхълцат кат преяли. Ще напуснат Украйна доброволно което действие ще бъде похвалено а Късия естествено ще се кандидатира за Лауреат за Нобелова награда.
155
0
 
4
 
! Отговори
Претоплена манджа преди 3 часа
Кукунела Снайпера обърна палачинката - изчерпи се укропропагандата,спонсора и резна грантовете,нЕма и ковиТ да захлеби, геноцида в Газа наричан цинично "военна операция" на Изсраел не може да скрие огромния брой избитите цени и деца и не е много атлантично нек'си, към изборите има мижав интерес,щото Интимната сглобка на Посолството е готова в добавка МЕЧо и Фараона... 2 години след като укронаццистката хунта ловеше като дивеч хората по улиците и ги пращаше да умират за Зелю,Кукунелката се сети!
154
2
 
10
 
! Отговори
до последната хохла преди 3 часа
Руската месомелачка работи здраво.Укайна е обречена.Тази война ще закрие Украйна като държава.Руснаците са много озлобени и мир няма да има при никакви обсоятелства.
153
0
 
8
 
! Отговори
да, бе преди 3 часа
тоя път браво на "днес", че казват истината, продължавайте така...
152
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Иван преди 3 часа
каза че няма да дойде, а ще прати Сърбия и Скопие да вземат цялата България
151
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Всеки русофил да си напише от къде е родом да видим за какви меграамотни сваляне иде реч! Типични фашистки колхозници
150
4
 
8
 
! Отговори
провинцията преди 3 часа
само ВЪЗРАЖДАНЕ!....скоро шопските вандали ще разберат, че БЪЛГАРИЯ не е софия!
149
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
И това се подкрепя от ЕС и САЩ. И казват ,че е нормално. А аз виждам една диктатура в момента. А зеления диктатор може да се нарече сатрап, както се изразяват мисирките.
148
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Най-накрая истинското лице на мобилизацията в Украйна, чак съм изненадан, че показват голата истина. Единственият начин тия нещастници да оцелеят е да повикат Волга на честота 149,200 MHz мегахерца или да развеят бяло знаме и да се предадат на братушките.
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До До 145 - Мечтай си!
146
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Скоро и тук ще е така
145
10
 
7
 
! Отговори
БГ е гладна преди 3 часа
защото русофилите вместо да са на полето да работят, да садят чушки и домати, им дойде по лесно да седят на дивана и по цял ден да оплюват Украйна и Европа
144
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Туршия поробител на България
143
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До До 134 - Тя, Европа, затова тръгна на зле, щото се напълни с такива като тебе. Преди си беше добре, ама.......
142
2
 
7
 
! Отговори
Bobo преди 3 часа
Немога да повярвам че *** Христова взе да обръща по малко палачинката. ВИЕ след малко от проукрайнски и про американски сайт ще вземете да пишете най накрая истината за бандеровците. ***.
141
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Жалки Русофили ще ви размажем на изборите с вашето Разграждане! Голем оййй за Русия и вас
140
1
 
1
 
! Отговори
aZ-ът до 139 преди 3 часа
не, не съм пиян. Ти п...мияр ли си, че лижеш подметки?
139
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Всички русофилете са неграмотни селски пияници
138
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До 136 Ти пиян ли си бе, та пишеш глу пости.