Смърт сред слънчогледи: Украйна се превръща в безкрайно минно поле

Украйна е най-минираната страна от края на Втората световна война насам
20 окт 2024 16:35, Красимир Ангелов
282
Смърт сред слънчогледи: Украйна се превръща в безкрайно минно поле
Снимка: БГНЕС

Украйна е най-минираната страна от края на Втората световна война насам. Фермери вадят мините с голи ръце, с риск за живота си. Обширни части от най-плодородната земя са неизползваеми. И това не е единственият проблем, пише в свой материал DW.

Проблемът с мините в Украйна застрашава доставките на храни за света. Това сочи международно проучване на Института за глобални промени "Тони Блеър" в Лондон. Пред украинската служба на радио "Свободна Европа" украински фермер казва, че му се налага да "вади мини с голи ръце", "рискувайки живота си". Дори след изтеглянето на Русия от някои части на Украйна много от фермерите сеят зърно и отглеждат маслодайни култури в минирани полета.

Общо 25% от територията на Украйна трябва да се проверят

Тези дни Швейцария и Украйна организираха конференция, чиято цел е да помогне за разчистването на около пет милиона хектара украинска земя от мини – това са близо 10% от обработваемата земя. Освен това трябва да се проверят около 140 000 квадратни километра – или близо 25 процента от общата територия на Украйна - за замърсяване с противопехотни мини, невзривени боеприпаси и други взривни вещества.

Селското стопанство е от изключителна важност за икономиката на Украйна. Преди началото на руската агресия то създаваше почти 11 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). По данни на Института "Тони Блеър" противопехотните мини намаляват БВП на Украйна с 10,27 млрд. евро годишно - което се равнява на около 5,6% от БВП през 2021 година.

Жътва в минни полета

Поради огромния проблем с противопехотните мини в Украйна е малко вероятно износът на храни от страната да достигне предвоенните нива в обозримо бъдеще, дори и в регионите, от които руските войски са били принудени да се изтеглят. Разминирането е важно и за предотвратяване на по-нататъшни екологични щети, като изтичането на токсични химикали в почвата и водата или изхвърляне на вредни субстанции в атмосферата при експлозии.

Разчистването на мините и другите тежки метали от войната е от ключово значение за възстановяването на Украйна на водещ износител на зърно. Между 2016 г. и 2021 г. повече от 90% от общия износ на пшеница от Украйна е бил насочен към държави в Азия и Африка. След инвазията през 2022 година обаче войната направи неизползваема почти една четвърт от територията на страната - площ с размерите на Белгия.

Последици за целия свят

И все пак Украйна продължава да е важен производител на храни за света. По данни на Украинската асоциация на зърнопроизводителите през 2023/2024 година страната все пак е изнесла 57,5 млн. тона зърно и маслодайни култури, като най-големите вносители на украинска пшеница през този сезон са Испания, Египет и Индонезия.

Ситуацията сега е особено трудна за някои африкански държави. Египет и Демократична република Конго например осигуряват над 75% от вноса си на зърно от Украйна и Русия. Малко след избухването на войната, от февруари до март 2022 г., индексът на цените на хранителните продукти се е повишил с 12,6% по данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Това е най-високото месечно увеличение, откакто индексът е въведен през 1990-те години.

Валтер Леал, ръководител на Центъра за научни изследвания и трансфер в университета за приложни науки в Хамбург, казва, че страни като Алжир и Либия са успели да смекчат последиците от повишаването на цените на храните с допълнителни приходи от износа си на нефт и газ. За страни като Йемен, Ливан и Судан обаче "международната хранителна помощ продължава да е от решаващо значение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от Русия
Руският посланик във Великобритания: Украйна не иска мир, а помощи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
2
 
13
 
! Отговори
Нато в ликвидация преди 7 часа
Русия е най-мощната ядрена държава. Русия не може да загуби, както и историята показва. Швабите, нацягите, наполеоновците, турците и другите знаят това.Русофоби, демократи и нацисти победата ви дори не е близка до нулата, тя е с отрицателно число. Вашето поражение е неизбежно!!!!
194
10
 
2
 
! Отговори
Слава Просия преди 7 часа
Путлерини действа смело и поемащо в задния вход. Вчера след 2 часов сеанс с Ким е договорил по 10 севернокорейски молодци за всяко влизане на Ким в Путина, общата бройка молодци надхвърля хилядите което показва, че и двамата вожда са в отлична форма.
193
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
След около 10 г. децата на русофобите ще се кълчатпо баровете тук и назапад. Ще си сменят половете и ще правят иZвращения. Аз не се страхувам, моите деца са в Москва и си живеят прекрасно в стабилна държава с традиционни християнски ценности.
192
2
 
8
 
! Отговори
ген. Луков Марш-ляк преди 7 часа
По полетата на Руските Курск, Донбас, Луганск, Запорожие и Харковь мирише на гниещи трупове на укронацистти и натовски наемници. Гюбрето гние, а руската земя става още по-плодородна.
191
2
 
10
 
! Отговори
Слава Урине преди 7 часа
Русия действа със супер точни удари по место дислокация в Харков -50 чужди инструктори и наемници. На следващия ден удар по Одеса, 2 влакови композиции с натовка техника -70 чужди наемници и над 50 бронирани машини минус. На другия ден удар по база в град Исмаил, унищожена техника и -200 натовски инструктора и боевики. Правят ви на кайма бе цръвули хахахахахаха. Доволен съм, че русофобите и натовските-джендери ядат дронове "Герань 2" и ОТРК "Искандер М". Направо замириса на печени укронацяги и натовски наемници, дришняци!!!
190
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Ленин създаде руската азбука, а Сталин я разпространи сред славянските народи. Да се знае и помни кой ви даде четмо и писмо. Для Сталина, для Путина.
189
2
 
6
 
! Отговори
До Паф преди 7 часа
Май такива са феновете на Зельо като им чета измислиците
188
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Вече почти 1 г. израел, америка и цяло нато не могат да превземат територията на Газа, която е с размери 40 х 15 км. Хахахаха, голяма сила нема що!!! Хамас ви направиха за резил, а вие сте тръгнали да воювате срещу Русия))))
187
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Една от причините Русия да бъде вероломно нападната от нато е, че Русия не съблюдава нормалните пеераско-джендърски ценности.
186
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Taка нар. украинец няма родина и той много добре знае това. украинеца е руснак, но нацист и той не се бие за родината си, той се бие за чужди ценности. Той не се нуждае от свобода, а просто иска да убива руснаци. Истинските руснаци се бият за родината си, за народа си и за правдата. Всеки вдигнал ръка срещу руския народ ще си понесе накаZаниетO. Сила V правде, а V правде и ПОБЕДА! Враг будет разбит! Победа будет за нами!
185
8
 
2
 
! Отговори
паф преди 7 часа
Ако знаете как съм се напушил, само простотии пиша. Ама така сме ние феновете на Путин все пияници и наркомани.
184
3
 
7
 
! Отговори
ТЦК те чака бейби преди 7 часа
В измислената държава украйна, ловят хората по улиците като пилци хахахахаха. И вас русофоби ще ви ловят така.
183
2
 
12
 
! Отговори
До 175 преди 7 часа
Не знам, какво камери гледаш,ама аз чета западни медии като ВВС и явно са верни щом и в Киев започва насилствена могилизация,а Русия няма такава,а ходят само доброволци
182
4
 
8
 
! Отговори
паф преди 7 часа
това не е специална военна операция, а ......освободителна военна операция! всички ще разберат като свърши!
181
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Абе кво стана с Курск върнаха ли го вече? Ако слушаме двугънквоите купейките тука, дося измряха вече 200 к украинци в Курск най-малко. Бре този китайски украински народ няма умиране бе тц тц
180
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Братушките правят на пух и прах западната военна техника в покрайна, а р0ба русофоба потен жули ракия, гняса салата и гледа новините по нова и бтв какво се случва на фронта, докато жена му си чати с любовника.
179
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
В Курска област нахлуха и продължават да нахлуват ярки и надъхани нацисти, забелязани са подразделения на нацисткия батальон "Айдар". Заедно с укронацягите действат западни наемници, които всъщност са опитни натовски бойци. В мястото на нахлуване са изчезнали повече от 1200 местни жители. Отвлечени от укро-натовските окупанти.
178
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Бойците от групировка "Север" и Севастополските морпехи неспирно унищожават укро-нациската и натовската нечист в Курска област. Отважните бойци от групировите "Център" "О", "Запад" "Z" и "Восток" "V" напредват с бързи темпове в Донбас като са стигнали до окрайнините на гр. Покровск. Така наречената окрайна се денацифицира и демилитаризира стремително.
177
8
 
4
 
! Отговори
Мислител преди 7 часа
Копейкити дърти са чудат отде им мириши, пък ги мрзи да сменят напикaнити кюлoти! Дъртуту все си мириши на дръту! Краката миришат защоту са свързани със гзъ, а копейския гз мириши по принцип!
176
2
 
9
 
! Отговори
Knufflekutje преди 7 часа
И за какво бяха всичките тези помощи, харчове, стенания и пропаганда като ви вкарват украинско зърно с обеднен уран. Дори ви задължават да го купувате и да храните народа!!!!