Грандиозна среща на НАТО в Букурещ

Разширяването на Алианса и операциите му в Афганистан и Косово са основните теми на тридневния форум
2 апр 2008 10:10,
9
Грандиозна среща на НАТО в Букурещ
НАТО се събира в сградата на румънския парламент. Снимка: БГНЕС

Правителствените ръководители на 26-те държави-членки на НАТО, партньори и други представители на водещи международни институции се срещат в Букурещ от днес до 4 април 2008 г., за да обсъдят разширяването на алианса и операциите му в Афганистан и Косово.

Тридневната среща на високо равнище е най-голямата в историята на НАТО. В нея ще вземат участие почти 3000 делегати, включително близо 60 държавни и правителствени ръководители, министри на външните работи и отбраната.

Програмата на форума предвижда срещи в различен формат – Северноатлантическия съвет, Евроатлантическия съвет за партньорство, Съвета НАТО-Русия, НАТО – Украйна.

Срещата ще започне с работна вечеря на ръководителите на държавите и правителствата от НАТО, председателствана от Генералния секретар на алианса Яп де Хоп Схефер.

На нея ще се обсъждат операциите на НАТО, разширяването и развитието на партньорствата. Дискусиите ще продължат утре/ 3 април/ с работна среща на Северноатлантическия съвет.

На нея ще се обсъждат разширяването към Западните Балкани. Предвидена е и среща на Северноатлантическия съвет с новопоканените държави. Разширяването на НАТО ще е една от водещите теми на срещата в Букурещ.

Ще се обсъжда членството на страните-кандидатки, които изпълняват стандартите на НАТО и допринасят за евроатлантическата безопасност, както е записано в Плана за действие.

В момента Албания, Хърватия и Македония са част от Плана за действие. Освен това, Грузия и Украйна водят засилен диалог с Алианса за получаване на покана за членство в НАТО.

За 3-ти април е предвиден работен обяд на Евроатлантическия съвет за партньорство, след което ще започне среща на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на НАТО, посветена на Афганистан.

Предвижда се в срещата да участват президентът на Афганистан Хамид Карзай, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, лидери на международни институции, Европейския съюз и Световната банка.

Срещата на върха на НАТО ще завърши на 4 април с разговори в комисията НАТО-Украйна и НАТО-Русия, в която ще участва и руският президент Владимир Путин.

По време на срещата на върха на НАТО в Букурещ ще има среща и на младите лидери на НАТО. Над 120 студенти и млади професионалисти от държавите-членки и от партньорските страни ще обсъждат въпроси на сигурността, ще участват в различни дебати за водещата рола на НАТО в 21 век.

Срещата на върха на НАТО в Букурещ, която започва днес, ще премине при безпрецедентни мерки за сигурност, предприети както от правоохранителните органи на страната – домакин Румъния, така и от служители на спецслужбите на държавите-участнички.

В охраната на форума ще участват 35 000 души. Работата им се координира от национално командване по обезпечаване на сигурността на срещата. По време на форума в сградата на румънския парламент и около нея е въведен специален пропускателен режим, който предвижда преминаването на тройна проверка.

Тя се прави не само от представители на румънските правоохранителни органи и спецслужбите, но и от служители на аналогичните служби на НАТО.

Там, откъдето ще минат официалните кортежи, на покривите на много сгради и на други места ще има снайперисти. Антитерористичните подразделения ще бъдат и в 14-те хотела, в които ще бъдат настанени висопоставените гости и официалните делегации.

Работещите в компаниите и учрежденията, намиращи се близо до сградата на парламента, са в отпуск, докато се провежда срещата на НАТО. Учениците от близките училища са в миниваканция.

На живеещите там, където ще преминават маршрутите на официалните делегации, не се препоръчва да оставят колите си близо до домовете си, да излизат на балконите или да проявяват каквито и са “знаци на приветствие”.

Въпреки, че е поканена да присъства на форума, руската страна не пропусна още веднъж да подчертае позицията си. Кремъл се отнася негативно към плановете за присъединяване на Грузия, Украйна и балкански страни към НАТО и ще бъде принудена да реагира на подобни инициативи, заяви директорът на департамента по общоевропейското сътрудничество в руското външно министерство Сергей Рябков.

„Убедени сме, че в този си вид, в който сега функционира, НАТО е преди всичко военен Алианс. За военния Алианс присъединяването на нови членове е автоматично нарастване на потенциала и на територията, която ще се овладява от този блок“, заяви Рябков в интервюто си за “Гласът на Русия”.

Дипломатът посочва, че “се намираме в ситуация, в която става дума за по-нататъшното придвижване на много сериозна, мощна и съвременна военна машина все по-напред и по-напред, все по-близо към районите, които ние по много причини просто не можем да не отнасяме към сферата на собствените ни сериозни интереси”.

“Принудени сме да реагираме рязко, прямо. Което и става”, подчерта той.

Междувременно македонският премиер Груевски каза, че очаква от срещата покана за Македония за членство в Алианса.

"Макар че до този момент нямаме положителен сигнал от нашия южен съсед Гърция, заминаваме с вяра и надежда, че правдата ще възтържествува, че Република Македония ще получи покана за НАТО", заяви Груевски.

Отговорът на външния министър на Гърция Дора Бакояни не се забави. Тя заяви в Атина, че позицията на Гърция е добре известна и допълни, че гръцкото правителство „започва този труден процес с всички политически сили на своя страна, с еднакви цели и еднакви условия”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
x преди 16 години
Номер 3,можеш ли да броиш? А? Питам те! На 11.09.2001 г. загиват 3000 човека.Спорен е въпроса кой извърши атентатите,кулите паднаха много бързо,май! Черните кутии на самолетите ги няма,обаче паспорта на единия "терорист" е намерен! Ами "самолета",който удари Пентагона? Няма го! Просто 5 тенекии на кръст! Два двигателя по 6 тона стомана и титанови сплави ги няма! Хубаво,да предположим,че Осама,човек,живеещ в пещера,е измамил ПВО и ПРО системата NORAD и е виновен! Напада се Авганистан! Добре,ама жертвите сред местното население са около 2000 души...на месец! Напада се Ирак.Защо? Ами има съмнения за наличие на химическо оръжие.Е,нямало химическо оръжие...Жалко за жертвите-150-200 000 души. Ха,имало и петролец. Мнооооо хубу! Ами Сърбия? Имало жертви! Ами в Африка бяха изклани над 2 000 000(два милиона) души! Какво направи Клинтън? Изтегли контингента,защото няма петролец! Ами всички нападнати от САЩ? И к'ъв да го диря в Ирак? То там терористи няма! Химическо оръжие няма! А,да! Имат да ни дават пари! Е,погрижи се един американец да не ни ги връщат. Между другото,печалбите на оръжейните компании на САЩ са се удвоили в периода 2001-2006г.За петролния бизнес не ми се мисли! Ха сега,батювото,кажи кой е терорист! Осама? Един човек да върти целия свят на пръста си? Ха-ха-ха! Смешници!
7
0
 
0
 
! Отговори
J.J преди 16 години
Светът е полудял, защото се е насрал !!!Успех на всички бъдещи договори между държави и коалиции!
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ayde nema li edin 6axab da gi podgree boklucite
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
kak reshiha problema s toaletnite?
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не, категорично не ни определя това като "терористи" нас българите! Все пак за да си дори терорист трябва да "имаш муде", както казват сърбите. А при толкова *** и п***и в BG-то, просто няма как да се пръкнат терористи!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
България също е страна членка на НАТО..това определя ли ни като "терористи" ...питам 1 и ти изобщо знаеш ли какво значи терорист и изобщо виждал ли си "на живо" последици от истински терористични атакаи и държави разкъсвани от такива...със сигурност не си...те такива като тебе седят пред компютрите...трупат диоптри и нищят световната военна политика...!? *** в Ирак и Афганистан, запознай се с местното население и като се върнеш...коментирай
2
0
 
0
 
! Отговори
veso преди 16 години
Abe Putijatata nema li da hodi da im nabie kancheto malko na teja nestastntzi. Putijata e pich!
1
0
 
0
 
! Отговори
x преди 16 години
Ако има антитерористична коалиция,то тя трябва да удари СЕГА и ТАМ! Такъв сгоден случай-всички терористи събрани на едно място! ***!