Четири държави може да ударят Либия до часове

В 0,00 часа се очаква гласуването на Съвета за сигурност на ООН
Обновена: 21 мар 2011 09:47 | 17 мар 2011 23:26,
422
Четири държави може да ударят Либия до часове
Френският външен министър Ален Жупе даде пресконференция преди гласуването в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. Снимка: Reuters

Франция, Великобритания, Катар и ОАЕ може да нанесат въздушни удари по позициите на либийския лидер Муамар Кадафи още в близките часове – след гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюцията за защита на цивилното население на Либия, предаде Франс прес, като се позова на френски дипломатически източници.

"Въздушни удари може да бъдат нанесени тази нощ или в петък", заявил източник пред агенцията. В събота в Париж може да се проведе тристранна среща между Евросъюза, Африканския съюз и Лигата на арабските държави за ситуацията в Либия. Очаква се Съветът за сигурност на ООН да гласува резолюцията в 0,00 часа българско време тази нощ.

От средата на февруари в Либия се настоява за оттегляне на лидера на страната Муамар Кадафи, който управлява над 40 години. Международните организации заявяват за хиляди жертви в сблъсъците между въстаниците и правителствените войски.

Още по темата
Кадафи обаче твърди, че всъщност армията се бори с бандити, които тероризират населението.

Против либийското ръководство на 26 февруари вече бяха наложени санкции от Съвета за сигурност на ООН. Мерките, призвани да преустановят убийствата на противниците на режима на Кадафи, предвиждат ембарго на търговията с оръжие с Либия, замразяване на сметките и забрана за задгранични пътувания на либийския лидер, семейството и близките му.

След това Франция и Великобритания издигнаха идеята за създаване на зона, забранена за полети, която да се поддържа от Лигата на арабските държави.

Ливан – единствената арабска страна в Съвета за сигурност на ООН – взе инициативата в свои ръце. Все още обаче остава без отговор въпросът кой ще упражнява контрол над въздушното пространство на Либия и доколко изобщо той е полезен.

Още не е ясно и с кого ще се наложи да се воюва на либийска земя. Франция и Великобритания предлагат също да нанесат точкови авиоудари по военните летища на Кадафи.

В четвъртък френският външен министър Ален Жупе отиде в ООН, за да ускори гласуването на резолюцията, съобщи РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Напиши коментар Коментари
46
3
 
9
 
! Отговори
анти-гоцевист преди 13 години
Простьо 43 "Питащ": Кралицата не стреля по мирни граждани! Освен това в Англия има парламент и е демоктратично управлявана. Кадафи е един тиранин, който с цената на живота на либийските граждани иска да окупира властта. Промени си ника от "Питащ" на "***"
45
3
 
0
 
! Отговори
5552 преди 13 години
Кого ли се има предвид за това, че Антихристът ще се възцари на Запад?
44
9
 
5
 
! Отговори
boogy преди 13 години
Аман от продажни русофили. Ако една кауза е справедлива, ама техните господари не участват( то, в спреведливи каузи руснаците никога не участват), тия мекерета вият като за последно. Целия свят им е крив. Някой ден и от вашата пасмина ще се отървем, А СЕГА ВИЙТЕ ...
43
1
 
3
 
! Отговори
до 43 преди 13 години
О, Боже!О, Боже!Какво доживях да прочета!?!?!?Неее това не е истина!А бе ти какъв си?***?Инбацил?Боже прибери си версиите!
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
После със Свещ ще го търсат Кадафи ама няма Обамчо ще им счука главите.
41
8
 
2
 
! Отговори
ПИЧ преди 13 години
Каква трета световна,какви подземни морета!?ВИЕ пияни ли сте...спиливи се!!!!
40
5
 
7
 
! Отговори
ДОЛУ ТИРАНИНА преди 13 години
АРМИЯТА НА КАДАФИ МАЙ ЩЕ СИ ОСТАНЕ В ПУСТИНЯТА ?! ХА ХА ХА ХА
39
1
 
7
 
! Отговори
Марк до Мунчо преди 13 години
***, не става въпрос за армия!Става въпрос за политика!На тези *** и ние от махалата да се съберем сме им достатъчни!Въпросът е Запада да види, кои са най-верните съюзници!Братчед във Ванкувър ми е разказвал, как до войната с/у Саддам никой не езнаел нищо за БГ в САЩ и Канада и как след това са започнали да го пздравяват и уважават, защото са знаели, че се биуем /с 100 човека/ на тяхна страна!За богатите САЩ това е достатъчно! Хората държат на принципа!
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С тази официална подкрепа Франция Англия и Арабската лига за дълги години си отрязаха връзките с Либия....те едва ли ще се примирят с това свое положение и затова ще е удара,дреме му на Саркози за мирните либийци,ами отново направи грешен ход и сега ще търси начин за си получава благинките от нефта ,а това може да стане само със свалянето на Кадафи
37
7
 
8
 
! Отговори
Veso преди 13 години
Трябва да го махнат най-сетне тоя *** с боядисаната коса и шатрата, че много милиарди е откраднал, затова Дафинка прави с****и на синчето му Саади и се хвали после по телевизията...
36
16
 
21
 
! Отговори
Питащ преди 13 години
Като се споменава, че Кадафито 40 години управлява Либия, английската кралица колко време управлява Англия? Ами родът й колко време е начело? Цивилното население на Ирландия достатъчно добре ли е защитено от английските окупатори? А това на Уелс и Шотландия? Съвета за сигурност на ООН предвижда ли военни удари по Бъкингамския дворец, за да се пресече веднъж завинаги тази тирания?За индианците в САЩ друг път ще питам.
35
5
 
9
 
! Отговори
експерт преди 13 години
Това ще е голяма грешка! Франсетата не могат да воюват! Британците -и те!От друга страна ,обаче лубийците са фанатици.Ще разтълкуват грешно ударите на Запада и ще застанат на страната на Кадафи.Най-добрият начин да помогнеш на една гражданска война е,да й дадеш време,за да може да се отърси от първоначалната еуфория!
34
1
 
11
 
! Отговори
мунчо преди 13 години
Абе Фюри,откога ние имаме армия?????Ние имаме само затлъстели полковници и генерали ,от които половината са *** ,а другата половина,***...
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А колко е лесно да се предадат сега и после света да им помогне като го свитне някой снайперист Кадафи.Що сега трябва да се прави война да угаждаме на евреите.Писна ми от тях!
32
6
 
6
 
! Отговори
Реалността преди 13 години
Български военни със скъсани кобинки и военно обурудване от времето на СССР ще подкрепят Кадафи - комунистите ще подрепят комуниста Кадафи
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нефта на Либия е само 2% те са там заради ВОДАТА!!!
30
3
 
20
 
! Отговори
Един преди 13 години
Тази нощ ни очакват интересни новини
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ми се вярва да атакуват,Русия и Китай вчера се изказаха против вншна намеса....Заради един луд,и най -вече заради"черното злато"може да се подпали световен конфликт....Интересно ми е каква позиция ще заеме Иран-който не е за пренебрегване,като евентуална ядрена намеса....Измежду съгласните за удари обаче не прочитам" великите US войни"....
28
5
 
11
 
! Отговори
Полковник Марк преди 13 години
Бг армията да се постави в състояние на пълна бойна готовност!След въздушните удари ще последва сухопътна операция по завладяване на Триполи и залавяне на Кадафито!Бг частите този път да са на върха на атаката, която разбира се/както в Ирак/ ще бъде предавана на живо от СНН!Много е важнао да се види Бг знамето при превземането на Триполи!След това ББ да отида на америскански самолетоносач, където да награди бг героите!Това пак ще се предава по СНН!Е тогава да видите що е американски инвест
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А в Либия е в ход проекта за изграждането на "Великата изкуствена река", съставляваща огромна мрежа от кладенци и канали, чрез които ще се транспортира сладководна вода от четирите огромни подпочвени морета, лежащи под пясъците: Куфа с площ от около 350 000 кв. км. с 20 000 куб.м. вода, Сирт- с 10 000 куб.м. вода, Мазрук- с площ 450 000 кв.км. и 4 800 куб. м. вода, както и басейните Джуфра и Хамадах. А цялото това би превърнала цяла Северна Африка в един от най-големите производители на храни.