Нов трус, пак дим на АЕЦ "Фукушима-1"

Повишена радиация във водопречиствателно съоръжение в Токио
Обновена: 23 мар 2011 15:10 | 23 мар 2011 10:50, Елка Василева
55
Нов трус, пак дим на АЕЦ "Фукушима-1"
Снимка: Reuters

Над III блок на японската АЕЦ „Фукушима-1“ се издига стълб черен дим. Персоналът временно е евакуиран, съобщи агенция Киодо.

Димът над реактора е забелязан в 16,20 ч. местно време (9,20 ч. бълг. време). Не се съобщава нищо за причините за задимяването.

Силен вторичен трус с магнитуд 6 по скалата на Рихтер бе регистриран пък през изминалата нощ в близост до засегнатата от земетресението и вълните цунами АЕЦ „Фукушима-1".

Японската метеорологична служба съобщи, че няма опасения за цунами.

Междувременно стана ясно, че двама работници в АЕЦ „Фукушима 1” са пострадали, докато са работили по възстановяване на електрозахранването към първи реактор на засегнатата от разрушителното земетресение в страната централа. До момента няма  информация за причините за инцидента.

След аварията в АЕЦ „Фукушима-1“ се появи информация, че в редица райони на Япония са открити радиоактивни елементи и по-специално изотопи на йод и цезий във въздуха, морската и питейната вода, както и в храни. В сряда японските медии съобщиха за превишаване на нивото на радиация във водопречиствателно съоръжение в Токио.

Равнище на радиоактивен йод над допустимия лимит за бебета, установен в Япония, е измерено в част от водопроводната мрежа  на Токио, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

Концентрация на йод-131 от 210 бекерела на килограм е  установено в проби от течащата вода, докато лимитът, установен от японските власти е 100 бекерела на кг за бебета. Местните власти съветват жителите да не дават чешмяна вода на кърмачета и да не я използват за биберони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според французите, най-новите взривове във Фокушима показва че опасноста е от девета степен, заради взривове на реактора, използуващ Плутоний. Отидете в БЛИЦ и прочетете, ако не вярвате.
50
1
 
3
 
! Отговори
птичка преди 13 години
Човекът е единственото създание на тоя свят,което не се нагажда спрямо заобикалящият го свят,а нагажда природата според нуждите си!едвалитова поведение може да остане безнаказано!ние сме част от природата и тя е част от нас(ЗАБРАВЯМЕ ГО ТОВА,А НЕ БИВА!)Живеем като онко клетки-всеки за себе си,а това е пагубно за самите нас и за всичко,което ни заобикаля!Бъдете,щастливи,усмихнати и здрави,правете добро и то ще ви се връща!!:)
49
0
 
0
 
! Отговори
звезда преди 13 години
ми как ,ажеба да е друго яче ,като имя сума коне с капаци , с твойто мислене?????а???и това ще стане ама няма да е по мирния начин.като не се променим сами(щото тя природата си подсказва,ама човека е прекалено велик,за да слуша),обстоятелствата ще го направят,и за много от нас ще е късно.нека да сме зеленоглави,но такива като тебе категоризирам като мързеливи готованковци (надявам се да не се обиждаш-няма това за цел!),защтото да живеят така е по-лесно!
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Скъпи зеленясали.. вземете си едно калкулаторче да посмятате.. стига глупости! ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ НЯМА! Монополите ви използват точно както всички остнали, разликата е че си вярвате.... Атомната енергия е БЕЗ АНАЛОГ и за мое съжаление, в близко бъдеще няма начин да настъпи промяна. Засега надеждата е в студения синтез, а той е още мноооооог много далече. Вместо да цирикате като щипани моми си насочете енргията в полезна посока.
47
0
 
2
 
! Отговори
птичка преди 13 години
30,вината им се състои в това,че са строили там и строителството не е било съобразено с последиците от такъв трус-демек цунами!някъде четох,че този аец е трябвало да се обнови преди време,но не е било направено(може и да не е така,но).а само като се замисли човек,колко аец-а има по тая земя!
46
0
 
1
 
! Отговори
mmmmdammm преди 13 години
4 март 1977 година тъжен спомен и сериозно предупреждение
45
1
 
0
 
! Отговори
птичка преди 13 години
28,ако повече хора мислеха като теб,животът щеше да бъде песен!поздравления за начина на мислене!!!!надявам се все повече хора да се замислят върху написаното!!!!
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не искам децата ми да живеят в радиактивна пустиня защото няколко руски марионетки са решили да строят АЕЦ в земетръсна зона.
43
0
 
2
 
! Отговори
леле преди 13 години
до 28. Е , ти ме разби. Как ще се разбереш със собствениците на монополите. Нали дават малко от заграбеното на политици , да прокарват закони в техен интерес , артисти които да те учат да си *** по всички канали и пиари които да надвикат всеки който се опита да каже истината. Или имаш нещо друго предвид под "премахнем"?
42
0
 
4
 
! Отговори
до38 преди 13 години
Викаш да разположим фотоволтаци по екватора.Добра идея.Да изрежем няколко милиона декара дъждовни гори/те са разположени по екватора/ и готово.После няма кислород ама ништо ще имаме ток да говорим глупости по нета.
41
0
 
1
 
! Отговори
ЛАЛЕТО преди 13 години
ЗАЩО ОЩЕ НЕ Я ПОГРЕБВАТ- ЯПОНИЯ ЛИ ДА ПОГРЕБЪТ-ТОВА ЛИ ЧАКАТ.
40
0
 
3
 
! Отговори
NuCleaR преди 13 години
38 то хубаво фотоклетки!Но не забравяй че точно на екватора където има земя там или има някакви диваци,които стрелят по хеликоптер с лъкове или някакви бедни бедуини с ферарита и калашници,които си пазят земята било то заради бог или петрола под нея! Или да ги сложат в джунглите където половин година пече слънце пък в другата половин година валят дъждове!
39
0
 
6
 
! Отговори
xeno преди 13 години
фотоволтаиците са скъпи и неефективни, но системите от огледала които фокусират слънчевия лъч в точка определено си заслужават.
38
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"AEЦ изобщо не са нужни....Ако се разположат по линията на екватора фотофолтаици ще има ток за цялото земно кълбо без пари....Обаче не сме дорасли!Ето все още се водят безмислени войни.Варварска работа е това.Вместо да махнем монополите и да живеем заедно ние се избиваме.Просто някои хора с пари погубват милиони животи заради алчността си.Жалка работа.... "И КОМУНИЗМА ТРЯБВАШЕ ДА Е ДОБЪР ЗА ВСИЧКИ. И ЗА НЕГО НИ ПОВТАРЯХА ЧЕ НЕ СМЕ ДОРАСЛИ!
37
1
 
10
 
! Отговори
зелени лобисти преди 13 години
"Да се разположат по Екватора фотоволтаици" - последния писък на зеленясалите. За да може да ни крадат офшорни монополи и да правят с нас каквото си искат. Добре че при първата буря фотоволтаиците ще вземат курс към дъното.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еми това е, като е американска централата така става.
35
2
 
22
 
! Отговори
до зайо преди 13 години
в това, че са направили 110 реактора в най-земетръсната зона на Земята с цунамита и над дестващ разлом и не са ги осигурили спрямо техните гео-условия, в това,че 2 седмици цял свят трепери ще гръмнат ли *** реактори или не, а оттам ни вопъл- ни стон, в това,че високотехнологична Япония ползва 40-годишни реактори с един кръг на охлаждане и м.02.2011 преди тоя катаклизъм са удължили живота им с още 10 год., да продължа ли?
34
1
 
1
 
! Отговори
kavarna преди 13 години
seki triabva da se postavi na mestoto na stradastite se iaponzi,ne se znae koga i nie ot severoistocna balgaria ste sme pod vodata ,prognozira se ,no nesto ne se govori ...no nali obicame da si pahame nosovete vav cujdi raboti ,ta niama vreme da gledame nasite si raboti....
33
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДАЙ ГААЗ ДАЙ РЯЯЯЯЗ КУПОНА Е ПРИ НАСС хьахьахь дай РЯЯЯЯЯЯЯЯЗ ряяяяяяяз
32
4
 
1
 
! Отговори
Зайо преди 13 години
Така ли, 30, и в какво им се състои вината?