Показно в Северна Корея - как се влиза в нета

Повечето севернокорейци обаче никога не са влизали в мрежата
Обновена: 8 яну 2013 21:12 | 8 яну 2013 21:12, Елка Василева
58
Показно в Северна Корея - как се влиза в нета
Ерик Шмид и Бил Ричардсън в компютърната зала в университета "Ким Ир Сен". Снимка: Reuters

Студенти в севернокорейския университет "Ким Ир Сен" показаха на шефа на компютърната компания Google Ерик Шмид как търсят информация в интернет, предаде Асошиейтед прес.

Сърфирането онлайн с търсачката на Google обаче е привилегия, от която се ползват малцина в КНДР, чийто авторитарен режим налага строги ограничения върху достъпа до глобалната мрежа.

Шмид се запозна с ограниченото използване на интернет в Северна Корея, след като американската делегация, оглавявана от него и бившия губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън, посети компютърна зала в университета в Пхенян.

Шмид и Ричардсън разговаряха със студенти, работещи на компютри HP. Един от студентите показа на шефа на Google как получава достъп до материали за четене от университета Корнел в САЩ.

Служител от университетската библиотека каза, че студентите имат достъп до интернет, откакто е била открита компютърната зала през април 2010 г.

За разлика от студентите, които имат внимателно контролиран достъп до интернет, повечето севернокорейци никога не са влизали в глобалната мрежа.

Шмид често говори колко важно е хората в целия свят да имат достъп до интернет. В момента Google има представителства в над 40 страни, включително всички съседи на Северна Корея – Русия, Южна Корея и Китай.

Още по темата

Шефът на Google е най-видният представител на американския бизнес, който посещава Северна Корея, откакто преди година на власт дойде Ким Чен Ун. Новият лидер на КНДР изтъкна в новогодишното си обръщение към нацията значението на науката и технологиите за укрепване на намиращата се в тежко положение икономика на страната, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами да. Да могат и тях да контролират и манипулират чрез социалните мрежи, гугъла, википедия .....
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия за пари са готови да правят сви.ки на всеки Ким. Свободата на ,,човека,, им е последна грижа.
43
4
 
2
 
! Отговори
цдфжг преди 11 години
На мен интернета нищо хубаво не ми е донесъл, освен 2-3 нови рецепти за манджи. П.П. Знам какви коментари ще последват, но аз порно не употребявам.
42
2
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 11 години
Пожелавам да всички хвалещи ком. режима да си купят северно корействи телефон, dvd, и лаптоп. И със здраве да си ги ползват. :Д
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
46 То и *** се размножават, но това не значи че имат много висок стандарт на живот. Най бедните африкански страни също се размножават . Глупости говориш пак
40
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДЪРЖАВА СЕВЕРНА КОРЕЯ ПОРАДИ ГЛАДА МИЗИРИЯТА И БЕЗРАБОТИЦАТА НАСЕЛЕНИЕТО КОЕТО НАБРОЯВАШЕ 17 МИЛИОНА ПРЕЗ 1989 ГОДИНА СЕ Е СТОПИЛО ПРЕЗ 2011 ГОДИНА ДО 24 МИЛИОНА. ГОЛЯМ ГЛАД ГОЛЯМА МИЗЕРИЯ ГОЛЯМА БЕЗРАБОТИЦА.
39
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИЩО ЧУДНО И ТИЯ ДА СЕ ОПРАВЯТ ПРЕДИ НАС
38
1
 
7
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
Браво, много добре казано.Точно и ясно
37
12
 
20
 
! Отговори
с. преди 11 години
Изобщо е много смешно как дежурните червени *** плюят демокрацията и така нататък!Подобието на демокрация в България беше създадено именно от другарите,които осъзнавайки неминуемият крах на соц.блока дружно се превърнаха в капиталисти!Нима има един от едноремешното голямо добро утро,който и днес да не е първа писта,както и деца и внуци!Хваленето на Северна Корея си е патология особено на фона на просперитета на южния съсед!Едните бият чела в земята пред вожда,а другите си имат Самсунг!
36
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гугъл в Северна Корея се казва "Ким Ир Сен", защото Ким Ир Сен знае всичко !
35
3
 
7
 
! Отговори
с.до Георги преди 11 години
Много рано са ви пуснали от психиатрията!
34
14
 
18
 
! Отговори
ГЕОРГИ преди 11 години
много добре си правят тая демокрация до какво ни доведе като я има "уж"при нас?а?ДО ГЛАД И МИЗЕРИЯ НИЕ СМЕ ПО-ЗЛЕ И ОТ С.КОРЕЯ А СЕ ПРИСМИВАТЕ?НЕ Е ЛИ ВИ СРАМ-ДА ЖИВЕЕ КОМУНИЗМА ТОЙ Е ЗА БЕДНИТЕ НАЙ-ДОБЪР НЕ ГО ИСКАТ САМО БОГАТАШЧЕТАТА ДЕТО ИМАТ ДАЛАВЕРИ И КРАЖИ ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА.
33
5
 
7
 
! Отговори
ети преди 11 години
Ще дръпнат с него,само дъртите *** да измрат,ние мрънкаме...там какъв ужас е.....
32
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами това е драмата на един народ изкуствено разделен. Малшанса на севера да остане под руско влияние. И да изостане със светлинни години.
31
18
 
16
 
! Отговори
юнака преди 11 години
тия компютри дето ги имат северно корийцити сигурно са Правец-16 ,подарак от тодор Живков.
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аве вчера Ким Чен Ун беше във фейсбука веееее.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавното ръководство на Северна Корея планира да предостави достъп на чуждестранни инвеститори в страната за консултации по въпросите на икономическото развитие, като вече са привлечени икономисти и юристи от Германия, съобщава германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, като се позовава на един от поканените експерти, предаде РИА Новости."Приет е основен план. Те искат още през тази година да осигурят достъп до страната на чужди инвеститори", посочва икономистът. Той добавя, че Пхенян се интересува не толкова от китайския икономически модел със специални инвестиционни зони, а от виетнамския, където предприятията целенасочено се подбират за чуждестранните инвеститори.
28
17
 
19
 
! Отговори
Турчин преди 11 години
идете бе, има посолсвто в София на КНДР визи ще ви дадат, и не се връщайте изостанали *** !!!
27
7
 
14
 
! Отговори
До 30 преди 11 години
Тия компютри севернокорейците ги "имат"? Това е все едно тук да видиш майбах на мутра и да си кажеш "Леле, българите колко сме си добре, я глей какви коли имаме".
26
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
чучхе мучхе, точно така ходете всички на ким чен чик чи рик скапаната им държава, стига сте живяли в миналото бе живков си отиде отдавна, всеки който е беден подкрепя комунизма, нещастници дано да сте бедни винаги така, сами сте си виновни , никой не ви е виновен че не сте богати ***, да живее капитализма и 21 век, този който сам пада не трябва да плаче а вие ревлиовци в българия мишкиии