ЕС да действа след заграбването на територия от Путин

Eвропейският печат: Европа трябва да преодолее разделението си
19 мар 2014 10:17, Елка Василева
100
ЕС да действа след заграбването на територия от Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Темата за обявеното от Путин анексиране на Крим е водеща и за европейските издания. Следващата битка ще се води за Украйна, прогнозира анализаторът Тимъти Гартън Аш в коментар във в. "Гардиън". В друга статия изданието определя онова, което направи Путин вчера, като имперски акт и припомня историческите жестокости, извършени от Москва спрямо татарите в Крим.

Британският в. "Индипендънт" посочва, че в кримската криза Европа е показала, че страда, образно казано, от сериозен недостиг "и на моркови, и на тояги". Изданието цитира представителя на опозиционната Лейбъристка партия Крис Брайън, който се пита защо още от началото е бил изключен всякакъв военен вариант в отговор на руската намеса в Крим, след като например по отношение на Иран той никога не е бил изключван.

Още по темата
ЕС трябва да действа след това заграбване на територия от страна на Путин, посочва британският в. "Файненшъл таймс".

Руският президент винаги е бил един от най-ловките "шахматисти", но скоростта, с която той действа в последните 72 часа, изненада дори най-критичните му опоненти, посочва изданието.

Сега след като Путин погълна Крим, дипломатическото внимание се насочва към ЕС. Досега европейските лидери отговориха по-твърдо на руската агресия, отколкото се очакваше. Германският канцлер Ангела Меркел беше особено пряма, изоставяйки присъщия си инстинкт за компромис и порицавайки Путин, че прибягва до закона на джунглата. Но блокът си остана белязан от различия между членовете по въпроса как да се реагира, като Великобритания и Полша възприеха по-твърд тон, отколкото Италия и Испания, които бяха по-предпазливи. Резултатът беше, че ЕС изглеждаше по-малко склонна отколкото САЩ да отговори твърдо на Русия.

Това засили впечатлението в Кремъл, че Западът е разделен. Сега европейските лидери трябва да променят това възприятие по два начина на срещата си на върха утре. Първо, те трябва да увеличат броя на високопоставените руснаци, които са обект на такива санкции като замразяване на авоари и визови ограничения. В нов списък трябва да бъдат включени и хора, близки до Путин. И второ, европейските лидери трябва да дадат ясно да се разбере, че ще наложат широкообхватни икономически санкции на Русия, ако Путин продължи напред с агресията си.

Путин отпразнува победата си в Крим, така в. "Фигаро" обрисува вчерашната церемония в Кремъл по присъединяването на Крим към Русия. Вестникът се спира върху твърдите реакции на Запада и организира анкета сред читателите си дали трябва да бъде анулирана поканата за участие на Путин във възпоменателните церемонии по повод 70-ата година от дебаркирането на съюзническите сили в Нормандия.

Изданието припомня и ареста преди седмица на Дмитро Фирташ, украинския олигарх и поддръжник на бившия украински президент Виктор Янукович. Той беше задържан във Виена, тъй като е разследван от ФБР от 2006 г. за корупция. Вашингтон иска екстрадирането му от Австрия, която обикновено посреща добре олигарсите и техните капитали. Тогава беше обявено, че арестуването на Фирташ няма нищо общо с Украйна, но беше странно, че той можеше да се разхожда свободно в Западна Европа, без да бъде обезпокояван, въпреки че го издирваше Вашингтон.

Този арест точно сега обаче трябва да бъде възприеман като европейско предупреждение към Кремъл, посочва в. "Фигаро".
 
САЩ и Европа готвят нови действия спрямо Русия, но Владимир Путин се подигра вчера със западните санкции, обобщава в. "Монд".

Италианският в. "Стампа" анализира речта на Путин и посочва, че той е използвал съветски клишета, когато е говорил за Запада. Путин обобщи всички комплекси и клишета на СССР, посочва социологът Лев Гудков, цитиран от вестника.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 57Радвам си се, писането по форумите е част от демокрацията.Виж когато по време на избори, затваряш чуждите журналисти по хотели да не би пък да снимат как стават нещата, най-малкото леко намирисва.А понеже русофилите примират при мисълта, че американците може да ги е яд.Тука разцепването на иначе изцяло руска украйна се има за победа.Така или иначе Кирм си беше винаги руски, с марионетно правителство и руски войски.Дефакто това което стана е, че от Украйна Русия остана само с Крим
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не само заграбване но и геноцид е да налагаш на някоя страна с военен конфликт да подпише ужким договор за присъединяване с ЕС, докато на всичко е ясно че тази страна няма да влезе в ЕС близките 15 години, икономиката и ще бъде разрушена напълно поради скъсването на връзките с най-близкият и партньор и ще бъде заробена с дс дългове и "помощи" които да я направят съвсем зависима докато чака членство.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО 58 : БОЙКО ,ТИ ЛИ СИ???
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американците тея жестокости не ги отричат.Докато ако питаш руснаците, бесарабски българи няма има татари, които са били и колаци, та за това са ги изтребили изселили в сибир
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До крокиЕ разликата е в бройката.Амеиканците не са разстрелвали по 50 000 индианци на ден.
46
1
 
5
 
! Отговори
до 57 преди 10 години
Ами щом живееш там би трябвало да се радваш на свободата и демокрацията, а не да висиш по форумите и да пишеш глупости :)))
45
2
 
6
 
! Отговори
кроки преди 10 години
"......, като имперски акт и припомня историческите жестокости, извършени от Москва спрямо татарите в Крим." .....а за жестокостите на американците спрямо индианците(и не само към тях) защо нищо не се споменава ???
44
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Бъдете като ЛевскиТо над 50 милиона руснаци са загинали убити от други руснаци в името на опашките за хляб, колхозите, петилетката.Путин лично се е клел да го пази този строй до последна капка кръв.Къде беше путин като падаше СССР.Това го прави най-малкото клетвоотстъпник.
43
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До бг-продажницитеМи там живеем.Пък ви е си ходете при русия.Миналите пъти все добре се получи.
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Бъдете като ЛевскиТака ли?За освобождението на България са загинали, колкото руснаци, толкова Румънци, на половина толкова Финландци.Разликата е, че никоя от тея страни не ни е карала на сила да я обичаме.
41
3
 
13
 
! Отговори
До бг-продажниците преди 10 години
Много американофили тук бе ! Като обичате Америка ,що не махнете от България и да си живеете там
40
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смърт на комунизма свобода за народите!
39
5
 
19
 
! Отговори
Бъдете като Левски преди 10 години
Истинските българи са с Русия, защото това е единствената страна на която сме признателни и благодарни! Аз не се сещам САЩ да ни е помогнал да се отървем от Турското робство и не американски войници са загинали тук а над 200 000 руски!!!
38
5
 
8
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 10 години
Коментаторът на гардиън е с фамилията аш:)! няма какво повече да му обръщаме внимание. Дори е хубаво, когато един човек, чието име е зад..к да пише лошо за русия:):)! Ама това - за жестокостите над кримските татари, направо кърти мивки. Британците са най-големите официализирани престъпници в световната история. Както казва Марк Твен "Когато кръстосаш крал с *** и се получава английското разбиране за благородник":):):)
37
4
 
12
 
! Отговори
Докога ще чакаме преди 10 години
Борисов на съд !!!!
36
3
 
14
 
! Отговори
тя преди 10 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е , ЕС ДА ДЕЙСТВА САМ БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С НАЙ - АГРЕСИВНАТА СТРАНА В СВЕТА -САЩ
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 39 от славянинЗначи нямаш проблем с дикаторите стига да са ти по-мъжествени :)
34
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Трудно братя се живее,между глупци неразбранидушата ми в огън тлее,сърцето ми в люти рани""Боже,прости му,той не знае какво говори"А какво правят руски професори в Обетованата земя.Защо не учат русначетата на четмо и писмо.А може би ,прогресивните и умни хора от Русия бягат от вездесъщия вам бог именуван Путин
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 39 от славянинНа бат Бойко IQ'то му е над 150, спокойно може да се окаже повече от на всички в тоя форум.Боко не е *** а е бандит.
32
13
 
9
 
! Отговори
SS преди 10 години
Тези дни всички *** имат кафяво по гащите от кеф че въшкарите превзеха Крим.Скоро време ще ви замръзнат путиновите усмивки.