Путин балансира политика и патриотизъм спрямо Украйна

Анализатори: Руският президент се опитва да спаси репутацията си
24 юни 2014 22:05, Анисия Иванова
156
Путин балансира политика и патриотизъм спрямо Украйна
Владмир Путин и Димитър Медведев. Снимка БТА

Когато Владимир Путин положи венец на гроба на Незнайния воин пред стените на Кремъл завчера, това бе мирен жест, който да възпомене нашествието на нацистка Германия срещу Съветския съюз преди 73 години, се казва в анализ на "Файненшъл таймс".

Отношението на руския президент към боевете, разразили се днес в Източна Украйна, изглежда далеч по-двусмислено. Въпреки че обеща "да подкрепи намеренията" за примирието, предложено от украинския му колега Петро Порошенко, той за пореден път хвърли вината за продължаващото насилие върху всеки друг освен проруските бунтовници.

При условие, че конфликтът в Украйна изглежда върви към прелом, Москва се застрахова, като разпределя залозите си. От една страна, Путин се включи в трескаво обсъждане на пътищата към политическо решение - в телефонни разговори с Порошенко и с президента на Франция Франсоа Оланд (по два с всеки от тях), както и с канцлера на Германия Ангела Меркел - разговори, в които според дипломати Русия показала насърчителни признаци на прагматизъм.

Още по темата

От друга страна Украйна и международни наблюдатели твърдят, че Русия все още снабдява бунтовниците с тежки оръжия и връща обратно военните сили, които обяви, че изтегля от границата.

Що се отнася до Запада, там подобна тактика насърчава призивите за още санкции, като мнозина са убедени, че Москва работи за пълномащабно разцепване на Украйна.

Но вътре в Русия, според анализаторите, картината е по-сложна. "Да се вярва, че Русия се подготвя да се намеси военно, би било сериозно подценяване на интелектуалните възможности на Путин", казва Дмитрий Тренин, шеф на московския център "Карнеги", филиал на американския мозъчен тръст.

"Обратно на това, което може да ни се стори на пръв поглед, има шанс за припокриване между това, което иска Путин, и това, което иска Порошенко. Те са на път да сключат сделка".

Източници, информирани за заседанието на Путин миналата седмица с неговия съвет за национална сигурност, казаха, че въпреки отказа на Порошенко да обмисли превръщането на Украйна във федерална държава, за което настоява Москва, предложенията му за по-голяма децентрализация, включващи пряко избиране на регионални правителствени глави, биха могли да са приемливи за руския президент.

Според руски външнополитически представители Москва преди всичко иска "структурна блокада" за членство в НАТО на Украйна. Те казват, че преки избори на регионални правителства биха могли да постигнат тази цел, давайки по-голямо влияние на източноукраинските политици, които са против ориентацията на Киев към пълна интеграция със Запада.

Според анализатори, макар че Москва е насърчила бунта, защото той спомага за натиска над Киев, бунтовниците не са съвсем по вкуса на Путин. "Те вършат работа на Москва, но само толкова", заяви Тренин.

Напоследък насоката в руската пропагандна кампания подкрепя това мнение. Докато държавната телевизия водеше атаката в ранните фази на украинската криза, разпалвайки страхове и подозрения към "фашистките сили" в Киев, отразяването и коментарите вече са станали по-предпазливи. Почти напълно липсват явни нападки срещу Порошенко.

След като използва Украйна, за да засили патриотичните страсти сред мнозинството от руснаците, Путин сега не може да си позволи прекалено да прилича на миролюбив "гълъб", смятат анализатори. Първоначалната му огнена реторика породи очаквания сред руските националисти, че ще продължи анексирането на Крим през март, като "върне" и Източна Украйна. След като руската инвазия не се сбъдна, някои идеолози - и крайнодесни, и крайнолеви, започнаха да критикуват президента.

Преди седмица Александър Дугин, философ националист, който през последните месеци преживя тренсформация от ексцентрична маргинална фигура в идеолог на доминиращата нагласа, обвини руския президент, че е предал бунтовниците, както и собствената си страна.

"Сега Путин предава не само Донецката и Луганската народна република, а и себе си, Русия и всички нас", написа Дугин на страницата си във Фейсбук. "Те (бунтовниците) имат нужда от реална помощ, ефективна и незабавна, но такава няма".

Владимир Кучеренко, апологет на Съветския съюз и идеолог на патриотизма, нарече нежеланието на Москва да застане открито на страната на бунтовниците "престъпление на Кремъл".

Според Михаил Касянов, бивш министър-председател, станал критик на Путин, руският президент се опитва да изпълни труден номер на еквилибристика: след като е малко вероятно Русия да нахлуе в Украйна, президентът все пак трябва да покаже на привържениците си, че Москва не е изоставила рускоезичното население в Изтона Украйна.

"Играта е към края си", каза той, "а основната задача на Путин е да сведе до минимум политическите загуби и да спаси репутацията си". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ukrainecЖурналисты телеканала "1+1" подготовили сюжет под названием "Россия отправляет танки на воюющий Донбасс". В материале репортеры показали прибытие танковой техники в Донецкую область, правда, в качестве доказательства они использовали кадры с мероприятия поклонников популярной компьютерной игры World of Tanks, которое прошло под Москвой.За това ли става въпрос?
88
0
 
0
 
! Отговори
ukrainec преди 10 години
До АнонименКавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа?Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!Ген. Иван КолевСептември 1916 г.
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прав си украинецо , така кажи им го на тези мухъли
86
3
 
2
 
! Отговори
ukrainec преди 10 години
До АнонименUкраина произвежда танкове,самолети и вертолети-останалото ни го дават Американците !
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ukrainecДобре бе Вие поне нещо да произвеждате. Голям глад май ще има, ако руснаците спрът да ви купуват *** и трабата мине през България. Много горди и много гладни ще стане май филма...
84
0
 
0
 
! Отговори
До украинец преди 10 години
- за рускоговорящите украинци в югоизточна Украйна ...
83
6
 
0
 
! Отговори
ukrainec преди 10 години
До АнонименСпрете да наричате части от Украина с *** кгбиски имена като "малорусия",новорусия" и т. н.Това е Украина и който в Украина не го разбере-го чака украински куршум с надпис "made in Ukraina".
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един добър анализ, защо Путин не навлиза в Украйна да наказва и предава ли той руснаците в Новорусия.vz.ru/opinions/2014/6/16/691285.html
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО 137-АРМИЯТА НА ПОРОШЕНКО КАКТО И ОХРАНАТА МУ МАЙ СА НАЕМНИЦИ. АКО СТЕ ГЛЕДАЛИ РЕПОРТАЖ КЪДЕТО ТОЙ ПРИСТИГНА ДА ПРЕГОВАРЯ С ТЪЙ НАР.СЕПАРАТИСТИ -САМ ПОРОШЕНКО И ОХРАНАТА МУ СА С НАТОВСКИ УНИФОРМИ А СХРАНАТА БЕЗ НИКАКВИ ОПОЗНАВАТ. ЗНАЦИ -ТОВА СА НАЕМНИЦИ..
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По въпроса за шистовия газ, Украина и зачистването на териториите чуйте втората половина на това youtube/watch?v=366KXY6Q-iA видео План "Б". "Огненное лето 2014-го"
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бизнеса и от двете страни е заинтересован от изчистването на териториите от хора, защото една световна фирма е спечелила контракт за шистов газ. Но има и една техническа подробност - химикалите които се впръскват в земята НЕ разтварят пясъка и глината (които преобладават в почвата в щатите) а само тровят подводните води. Докато почвата в Украина има много варовик, който СЕ РАЗТВАРЯ от киселина и така се образуват КУХИНИ! От това ще има много ПРОПАДАНИЯ на почвата и съответно съдебни искове... правете си изводите защо се очистват хората.
78
1
 
5
 
! Отговори
ДО 135 преди 10 години
Що се касае за оръжието, не забравяй че на територията на двете области има много военни поделение които са в ръцете на опълченците, а там има много оръжие. На територията на двете области има и военни заводи.Само преди няколко дни опълченците взеха под контрол танковата база в Артьомовск с 221 танка 288 БТР-ра 12 САУ 18 установки ГРАД и 12 миномета, но това в нашите медии няма до видиш.Защо Порошенко иска спиране на огъня, защото армията му която не само от кадрови войници вижда зор.
77
0
 
1
 
! Отговори
До (не)случаен минув преди 10 години
Да, да, знаеме я тази версия, Стрелков хленчи, за да мисли запада че, Русия не помага... Запада не му пука какво говори Стрелков. Че Русия е помогнала е ясно, иначе нямаше да падат хеликоптери. Въпросът е - доколко помага, защо не помогна мааалко повече, та да не ги избиват? Стрелков каза: поне 1:10 танкове и западняците въобще нямаше да смеят да нападат. Наивно да се мисли че национализацията която обявиха опълченците е по вкуса на руския олигархат. Чуй Марат Мусин по въпроса.
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След Косово, вече няма закони - има само войни!Кой започна Косово????
75
0
 
6
 
! Отговори
край преди 10 години
Края на опълчението се вижда,след отказа на Путин от подкрепа.Безмислени толкова много жертви и от двете страни.Явно олигарсите от двете страни са се споразумели и няма начин Путин да не се съобрази с тях.Това определено ще подкопае в известна степен върховия му имидж сред руснаците,но за тяхно съжаление,това е положението.
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"казва Дмитрий Тренин, шеф на московския център "Карнеги", филиал на американския мозъчен тръст." В България ни пробутват същия т**ак! Ежедневно се появяват храненици на либералните НПО-та, които дефилирайки по всички медии и удобно криещи се зад мъглявото понятие "експерти" на практика крият за кого всъщност работят, което успява да излъже много хора!
73
2
 
6
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 10 години
До Анонимен от 133Очевидно Стрелков е не просто добър командир, а е умен мислещ стратег. С това, че непрекъснато "хленчи" за оръжие и друга помощ, той само показва на света, че уж Русия не им помага, че те сами се справят. Так той легитимира "неутралната" позиция на Русия. Това обаче едва ли е така - как може опълченци да свалят самолети и хеликоптери, да унищожават танкове и т.н. ей така. Под комндването на Стрелков има обучени руски военни, но за това не трябва да се бие тъпана.
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
V celia konflikt Putin e edinstveniat koito pokazva interes za dostiganeto na mir, a na koito davat Nobel za mir e Obama.
71
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 125 преди 10 години
Опълченците СА предадени и точно така се чустват. Погледни репортажите на П-к Стрелков, откога призовава поне за признание на ВОТА от референдума, а откога иска танкове и оръжие... И проблема са не пуделите в ЕС (те висят на косъм). Проблемът му са интересите на олигарсите които обслужва, Хабат (които са ги създали) и 5-та колона. Берл Лазар стои до дясното му рамо. Има нормални еврейски организации, но той е избрал да слуша точно тази световна секта, създала олигархата в Русия. Чуй Едуард Ходос какво говори за нея, той ги знае нещата отвътре.
70
2
 
18
 
! Отговори
Циганин преди 10 години
АМЕРИКАНЦИТЕ много искаха и искат Путин да влезне в Украйна и да "разлаят" световнате им подвластни медии ,че Путин е голям АГРЕСОР , но той не се хвана на въдицата на Барак и ко .Обама не е може да спи от завист към Путин ,че Путин е политика на десетилетието .Не зная, но ми се струва ,че "войната" започна между Русия и САЩ и нищо хубаво няма да доведе американците , но и руснаците ще загубят достатачно .