Ураганът Берил достигна Карибско море

Ветровете достигат 240 километра
2 юли 2024 11:00, Инна Ангелова
4
Ураганът Берил достигна Карибско море
Снимка: Pixabay

Ураганът Берил достигна бреговете на островите в Карибско море. Стихията е с ветрове, достигащи 240 километра, а на места пороите са животозастрашаващи. Премиерът на островната държава Дийкън Мичъл съобщава за един загинал до момента, пише Sky news.

Ураганът Берил вече опустоши Гренада. Съседните островни държави също бяха засегнати от проливни дъждове и силни ветрове. Снимки, разпространени в социалните мрежи, показват наводнения и отломки от повредени къщи, допълва bTV. Градовете в Кариаку и Малка Мартиника, както и в Барбадос и Тобаго са напълно разрушени.

Бурята е прекъснала електропроводи и комуникациите между островите са затруднени, добави премиерът. Вчера сутринта Берил достигна сушата като ураган от категория 4, но оттогава категорията му е повишена до категория 5, определяна като „потенциално катастрофална“, съобщи Националният център на САЩ по ураганите.

Ветровете достигат максимална скорост от 261 км/ч. Очаква се ураганът „да донесе животозастрашаващи ветрове и буреносни вълни в Ямайка по-късно тази седмица“. Там местните вече се подготвят за урагана - барикадирани са прозорци, хората са се запасили с храна, вода и бензин. Властите предупредиха, че природното бедствие може да продължи с дни.

Според статистиката това е най-силният ураган, преминавал някога през района. Експерти казват, че никога досега не е регистриран ураган с такава сила толкова рано през годината. Според учените причината са прекалено топлите води на океана заради климатичните промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от САЩ
Антъни Блинкън защити Байдън след дебата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
До предният преди 1 ден
Не това Ти го Викаш, аз "Викам" друго, ме е твоето Викане!
2
0
 
6
 
! Отговори
До Яхтоман преди 2 дни
Викаш те нямат идея че започва сезона на ураганите и още ги държат там ...
1
4
 
1
 
! Отговори
Яхтоман преди 2 дни
Да му мислят милионерите които са с яхтите си на Карибите в момента.