Украйна си върна контрола над Славянск

Евакуираха сградата на Донецката областна администрация
216
Украйна си върна контрола над Славянск
Снимка: Ройтерс

Украинското национално знаме бе издигнато върху кметството на Славянск, бастиона на проруските сепаратисти в Източна Украйна, след като градът бе превзет днес от правителствените сили, съобщиха военният министър Валерий Хелетей и шефът на Генщаба Виктор Муженко, цитирани от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Още по темата
Двамата новоназначени военни шефове са докладвали за успеха на украинската офанзива на президента Петро Порошенко, допълва БТА.

Проруските бунтовници са били принудени да изоставят позициите си по северния фронт на бойните действия, съобщи лидерът на самообявилата се Донецка народна република Александър Бородай, цитиран от Интерфакс.

"Наказателните отреди на Украйна предприеха широка офанзива. Поради значителното числено превъзходство на вражеските войски,части на въоръжените сили на Донецката народна република бяха принудени да изоставят позициите си в северния сектор на фронта и да се изтеглят на предварително подготвени позиции", обясни
той.

Източник, близък до бунтовниците, казал за Ройтерс, че украинските войници са ги превъзхождали по численост 50 пъти.

Започнала е евакуация на персонала от сградата на Донецката областна администрация, съобщи представител на пресцентъра на сепаратистите, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той не уточни поради какви причини се налага тази мярка.

От пресслужбата на украинския президент съобщиха също, че в съседния на Славянск град Краматорск "се намира разузнавателна рота, която да прецени възможността градът да бъде миниран с оглед на по-нататъшния ход на бойната операция".

Кореспондент на Ройтерс съобщава, че е видял автоколона от 20 военни автомобила и автобуси, пълни с въоръжени сепаратисти, да излизат от Краматорск, където вероятно са отишли след бягството си от намиращия се наблизо Славянск.

Според Интерфакс пък на артилерийски обстрел от украинска страна е подложен руският граничен КПП "Донецк", който се намира на територията на руската Ростовска област. Наложило се е големият брой хора, намиращи се там в този момент, да бъдат спешно евакуирани.

Благодарение на своевременната професионална реакция на руските граничари са били избегнати жертви. Заблудени снаряди, изстреляни от украинска територия, са попаднали и на територията на руския крайграничен град Донецк. За щастие няма пострадали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: УкрайнаКиевСлавянск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
2
 
! Отговори
Киро преди 10 години
До Анонимен 107дори да е така което не е вярно това оправдава ли убийството на деца с тежко армейско оръжие
89
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунист да обвинява другите във фашизъм е просто смехотворно и нелепо. Разликите между комунизма и фашизма са козметични.
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Етническо прочистване и геноцид над руснаците от страна на украинците и НАТО.
87
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Срещу руските терористи се действа със военна сила и само със военна сила. Браво
86
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Киро а ти как приемаш въоръжени руснаци преминали границата с Украйна в пълно бойно снаражение с автомати , РПГта и гранати да се крият в детските градини , училищата и жилищните сгради и да обстрелват законната украинска власт.
85
0
 
5
 
! Отговори
Киро преди 10 години
можете ли всички вие които аплодирате действията на тези украински "миротворци" да ми кажете като родители как приемате обстрела с минохвъргачки, реактивна и гаубична артилерия и авиация на жилищни райони и УБИЙСТВОТО на деца
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бре 100 *** пън или да загиват наши те кефи тиквун нещастен.Спешно нашите да се прибират - иначе може да се окажат в водовъртеж, управниците ни не виждат ли какво става (самолитоносачи щъкат насам натам без полза и цел)
83
1
 
9
 
! Отговори
Patria Onoguria преди 10 години
Роден съм българин. Бях патриот, но с годините разбрах, че българите просто са предатели, без ценности, идеали, принципи и историческа последователност. Сега виждам, как за пореден път голяма част от българите не виждат по далеч от опашката си. Жалко е, но явно България заслужава съдбата си, а тя е забвение, под ботуша на най-жестокия и кървав доминатор в човешката история, пазителят на демокрацията. Жалко !!!
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
95 *** тиквун, типично по български да обвиняваш друг за нашите си грешки.Или като в 2 световни войни застанахме на страната на губещите не се брои, или "грешките" в междусъюзническата.Всичко започна от тъпите русофоби и западнофили пръкнали се веднага след освобождението ни от Турция. Мръсно продажно племе сме без ценности и морал.Дано за 3ти път да не се окажем пак в лагера на губещите.
81
0
 
0
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
До Шуми 100 >>> Кой определя кое е глупаво и кое не е ..? Не се наемам да кажа , че мнението на някой е глупаво или умно..нека хората да преценят!
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До onz:всичко между хората се договаря с преговори и със зачитане на достойнството на човека срещу теб.Косово се отдели,нали?
79
1
 
1
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
До 96 >>> То рано или късно може да дойдат и извънземните..може да поискат и чинията от Бузлуджа за офис ...Тези номера със вярата ги виждаме...всички висши духовници са от подполковник на горе..малко в повече ни идва от Москва да говорят за християнски държави и славянски съюзи..>>>
78
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДО 76 ФАШИСЧЕТО : ДА ЖИВЕЙ "БРАТСКАТА ТИ РУСИЯ ??? ТАЗИ ДЕТО ДАДЕ МАКЕДОНИЯ И НИШКА ОБЛАСТ НА СЪРБИТЕ ??? ИЛИ ТАЗА "БРАТСКА" РУСИЯ ДЕТО ДАДЕ ДОБРУДЖАН НА РУМЪНЦИТЕ ??? МОЖЕ БИ ТАЗИ "БРАТСКА" РУСИЯ ДЕТО ДАДЕ БЕЛОМОРИЕТО И ТРАКИЯ НА ТЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ ??? ТАЗИ ЛИ "БРАТСКА" РУСИЯ ,КОЯТО ПРЕВЪРНА НАД 4 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ВЪВ БЕЖАНЦИ ??? ВЕРОЯТНО "БРАТСКОТО"УЯБИЙСТВО НА 40 000 ДУШИ СЛЕД 09.09.44Г. "" ДА НАРИЧАШ ТОВА "БРАТ" ЗНАЧИ СИ НАЙ-ДОЛЕН ПРЕДАТЕЛ !!! Това е характерно за комунистите и *** !!!
77
4
 
13
 
! Отговори
Уточнение преди 10 години
Относно възвръщането: не е Украйна, става дума за проамериканската кървава хунта в Киев, тя е превзела града, продължавайки да стреля срещу мирното население. Части от Украйна все още продължават тежката битка срещу тази антидемократична хунта.
76
4
 
3
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
Ако от Изток не подкрепят сепаратистите, скоро една по една ще паднат "крепостите на Новорусия". Над някои от "свободните" източноукраински републики летят безпилотни разузнавателни дрони и заснемат паническото изтегляне на "независимите наемници".
75
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименглупости на търкалета. какво общо има възстановяването на българската държава с напъните на путин да възстанови ссср или руската империя поради чисто вътрешнополитически причини?
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Василев:Пак грешиш-всичко е от простотия.Кой нормален човек ще слуша заповеди на ****ерасти,освен ***,*** шапкар?
73
0
 
6
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До без пардон А уж Славянск е бил в железен обрач и пиле не можело да прелети А то кво станало??? Наистина укр. армията е започнала чистка на малкото останали местни жители Много лоша стратегия,ама много
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Василев:Гениално изкуство-тръц!Хляб и зрелище са казали римляните,разбирай ракия и поп-фолк,елементарно е Всилев,упс,водка със сельодка,разсеях се.
71
2
 
16
 
! Отговори
без пардон преди 10 години
Войските на опълченците напуснаха Славянск като на парад. Няма нито един пострадал опълченец. Фашистките наемници от "Правый сектор" не се бият с опълченците, защото ги е страх. Те предпочитат да разстрелват мирното население. Особено настървено те избиват децата и жените. Пленници не се вземат, и тях ги убиват. Проявилите се палачи, получават като възнаграждение имуществото на убитите от тях хора. Колкото повече цивилни убиеш, толкова повече имот получаваш.