Как Русия праща наборници "на границата с Украйна"

"Убеждават ги" да станат професионални войници, пишат руски издания
Обновена: 4 фев 2015 14:06 | 4 фев 2015 09:19, Елка Василева
499
Как Русия праща наборници "на границата с Украйна"
Снимка: архив, Reuters

Според правозащитници все повече наборни войници в Русия се оплакват, че ги уговарят да подпишат договор, за да ги изпратят след това на учения в Ростовска област, пишат "РБК дейли" и "Новая газета".

"Щом опитат да не приемат такъв договор или да го разтрогнат предсрочно, започват да ги заплашват, но ги е страх и да заминат за границата с Украйна", обяснява "РБК дейли", цитиран от Би Би Си.

Двама военнослужещи от руска база в Абхазия разказват пред вестника, че в края на миналата година вече били пратени на границата, а сега потърсили от военната прокуратура съдействие за разтрогване на своите договори, сключени според тях незаконно.

Още по темата

Изданието открило в социалните мрежи снимки на войниците - "както личи от геолокацията", те позират с бойно снаряжение на фона на реактивни артилерийски системи "Град" край границата с Украйна.

Фотографиите са с дати от началото на ноември. Два месеца преди това на границата с Украйна загина професионалният войник Анатолий Терехов от Астраханска област - местен правозащитник информира пръв за това и медиите потвърдиха, припомня вестникът.

"В други войскови части с постоянна бойна готовност също карат войниците да подписват двегодишни договори, за да ги прехвърлят за учения в Ростовска област, с неформално обещание за предсрочно уволнение", информират сдружения на войнишки майки от различни региони на Русия.

"Обяснили на сина ми, че договорът е формалност. Необходим е, защото наборниците може да бъдат пращани на учения само за един месец, а в Ростовска област трябвало за по три", разказва бащата на войник от бригада, базирана в Ленинградска област.

Председателят на руската Военна адвокатска колегия Владимир Тригнин обаче заявява, че в зоната на конфликта може да бъде пратен и войник на договор, и наборник, но след четири месеца служба. Двамата с военния експерт Александър Голц смятат, че в поделенията може да има недостиг на професионални войници.

Голц разказва за "замисъл в процеса на армейската реформа" в Русия - да се формират части в постоянна бойна готовност, комплектовани главно с професионални войници.

"С тези сили можеше бързо да бъде победен всеки противник в пространството на ОНД, но те бяха предвидени за краткотраен конфликт, например да отблъснат талибани, нахлули в Средна Азия. Проблемите започнаха, когато текущата операция в Ростовска област се проточи почти за половин година и изисква редовна ротация", добавя експертът.

Според него желаещите да сключат договор за професионална служба може да са намалели след новините от провинцията, че там погребват "кадрови войници отпускари".

Украински сепаратисти са заявявали, че на страната им се бият мнозина бивши професионални военни от Русия, взели отпуск, "за да се борят за свободата" на Донецка и Луганска област.

Руското министерство на отбраната и Главната военна прокуратура са длъжни да проверят тревожните сигнали от роднини на военни и от правозащитници, изтъква "Новая газета".

Изданието цитира примери и се пита: "Дали карат руските войници наборници да минават на договор, за да ги прехвърлят после на руско-украинската граница?".

Според техни роднини "често заплашват момчетата със сила или с криминално преследване, понякога ги лъжат, че службата по договор ще трае по-малко от наборната", казва Елла Полякова, председателка на правозащитното сдружение "Войнишки майки от Петербург".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
6
 
12
 
! Отговори
МЙУЗХНГ преди 9 години
Тази руска опозиция мирише повече от ***.
174
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 284: Правилно си задаваш въпроса. Осава само още малко да си напрегнеш мозъка или да се поровиш в "нета" и сам ще си отговориш.
173
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това се част охраната на ,,хуманитарните конвои'' оставащи в Украйна.Други си остават там завинаги,според ,,войнишките майки от Путерберг''.
172
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е чиста "пропаганда"...при проруските терористи няма кьорав руснак ! Защо най-сетне не повярвате на КГБ ченгетата ?
171
2
 
13
 
! Отговори
прекрасна статия преди 9 години
Вашата прекрасна статия така ме вдъхнови, че се възхищавам все повече и повече от руските наборни войници. Благодарение на вас станах техен горещ привърженик и направо се влюбих в тях. Желая по-често да пишете за симпатичните руски наборни войници!
170
2
 
9
 
! Отговори
aha преди 9 години
До украинец OOOOO ,нещо си попрекалил с анфетките и то много Каква Украйна в 11 век бре мой?Ти откри нова история като македонците Още малко ще кажеш,че ПраУкрайна че люлката на циливизацията и че праукропитеците са открили топлата вода и септичните ями Моля ,отиди повърни малко да ти се прочисти главата Опа ,забравих,ти нямаш мозък който да ти се прочисти,караш я на закърнели 2 мозъчни клетки
169
7
 
6
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До ***-----------------Името Украина официално е от 11 век.Преди това се е казвала Киевска Рус.От името 'РУС',което е име на шведско племе.По късно татарските орди смесени с изостанали славянски племена открадват името рус и се кръщават с него.Сега даже наричат себе си "руснаци".И както казва един украински професор по история: "Русия има толкова общо с Киевска Рус,колкото морското свинче има с морето "
168
5
 
3
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Платена обява-------------AKO ТРОЛА Е ГРАМОТЕН ТОЙ НЯМА ДА Е ПУТИНУИД.И ТУК СТАВА ЕДИН ОМЪГИОСАН КРЪГ--ПАРАГРАФ 22.ОГРАМОТЯТ ЛИ (колкото и да е трудно) НЯКОЙ РУСКИ *** ТО ТОЙ ЩЕ ПРОГЛЕДНЕ И НЯМА ДА Е ВЕЧЕ РУСКИ.
167
4
 
3
 
! Отговори
aha преди 9 години
До 1234 Поредния прекалил с анфетките и менте алкохола По полека мой ,че скоро ще почнат да ти се привижда и учителя Йода,дето се е качил на табуретка,изкарал си к*ра голям колкото него и те *** изозадзе
166
5
 
4
 
! Отговори
Някой преди 9 години
УАуууу леле и това ако не е цензура, защо ми изтрихте коментара бе?! Аз пак да питам де:Ей русначетата, сега като ви извикат и вас какво ще правите бе?! Памперси мога да ви уредя с намаление.... :-)
165
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин си няма надъхани чеченци та ще праща наборници пълнааа простотия
164
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като пишете по слухове за Русия, защо не пишете и как САЩ пращат наемници в Украйна? Даже на филм ги заснеха точно в проблемните райони с униформи на украинската армия?
163
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аман от прохамерикански глупости
162
10
 
12
 
! Отговори
Иларион Пробългарски преди 9 години
Украинците искат да се освободят от диктатурата на Киевската хунта, начело с политическата марионетка Порошенко! По същия начин македонските БЪЛГАРИ желаят да се освободят от сърбоман-македонистите, които подчиниха Македония на сръбските шовинистични интереси! Украинците ще постигнат целта си, защото зад тях стои приятелската, братска ръка на Велика Русия, която няма да позволи нихилистическата клика в Киев да води антируска политика и пропаганда! Пътят за разбирателство е диалог, за да има мир!
161
7
 
10
 
! Отговори
чук-чук преди 9 години
Чук-чук Мариупол. Много окраински плъхове и днеска ще дадат фира.Углегорс вече е почистен от гризачите.
160
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна е руска, там живеят руснаци от хиляди години, още утре могат да си стоварят цялата армия ако щат и имат пълното морално право. *** от Брюксел и Фашингтон да си взимат главорезите и да се махат.
159
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 241Нато ще набие Русия когато аз набия Кличко!Натовска армия с половината си войска жени /така е по Натовски стандарт/ще бие руснаците ама с гол г.з по таша.и!Амса и оня ден обама си го каза човека-че предвид воените възможности на Русия се изключва всякаква военна конфротация с Русия!Само за вас тъпите русофоби,дето и в казарма не сте ходили си мислете че туко така се бие Русия!
158
6
 
3
 
! Отговори
Москва преди 9 години
До руснaк от Белгрaдвзимай си Бг гражданство и седи там, че тука си еее мамата, вече и читава бира нема
157
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статия за инфантили. С какво ни плаши г-жа ***? Какво иска да ни втълпи? И защо Днес.Бг ги пуска?
156
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VOLEN-BOLEN VINAGI SHTE NAMIRA MIASTO V PARLAMENTA.PARVO PROTIV DPS I ROMITE.VTORO S ISKANE NA DESET MILIARDA OT TURZIA.TRETO SEGA E STRASTEN RUSOFILA UTRE PAK SHTE NAMERI DA SE HVANE ZA NESHTO--V BALGARIA BALAZCI KOLKO SHTESH