80% от украинските войски са се изтеглили от Дебалцево

Напускат града с оръжието си, потвърди Порошенко
Обновена: 18 фев 2015 14:20 | 18 фев 2015 14:20, Елка Василева
257
80% от украинските войски са се изтеглили от Дебалцево
Петро Порошенко. Снимка: Reuters

Украинският президент Петро Порошенко потвърди, че Украйна е изтеглила по-голямата част от войските си от източния украински град Дебалцево, предаде Асошиейтед прес.

Армията е изтеглила 80 процента от войските си от града и още две колони военни предстои да го напуснат, написа Порошенко в акаунта си в Туитър. Той отхвърли твърденията на проруските сепаратисти, че украинците са били обкръжени и каза, че войските напускат Дебалцево със своите оръжия и боеприпаси.

"Дебалцево беше под наш контрол. Той никога не е бил обкръжаван. Нашите войски са го напуснали организирано. Това напускане беше планирано", заяви Порошенко малко по-късно пред журналисти на летището в Киев, откъдето отпътува за Източна Украйна, за да стисне ръцете на войниците, отблъснати от Дебалцево.

Още по темата

Президентът уточни, че само 30 украински военни от общо 2000 са били ранени въпреки артилерийския обстрел в Дебалцево, предаде Франс прес.

ЕС осъди проруските сепаратисти за това, че са нарушили споразумението за прекратяване на огъня, предаде Франс прес.

"Русия и сепаратистите трябва незабавно и изцяло да приложат Минските споразумения, като се започне от спазването на прекратяването на огъня и изтеглянето на всички тежки оръжия", заяви дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини.

Германия също осъди нарушаването на прекратяването на огъня и офанзивата на проруските сепаратисти за превземане на Дебалцево, предаде Ройтерс.

Говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт заяви, че е имало масово нарушаване на прекратяването на огъня, влязло в сила през уикенда и добави, че атаката срещу Дебалцево "поставя под сериозно напрежение Минските договорености, както и надеждите за мир в Източна Украйна като цяло", предаде Асошиейтед прес.

Зайберт обаче каза, че не може да даде категоричен отговор на въпроса дали споразумението от Минск се е провалило.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
11
 
2
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Аз съм ***...-------------------В Сърбия не беше война а бомбардировки някакви.Война някаква беше в Ирак---400 хил. САЩ и Англия войски срещу 650 хил. иракска войска.Резултат-пълен разгром и обесване на главнокомандващия.100 хил убити иракци срещу 287 американци и англичани.
145
1
 
7
 
! Отговори
Иван Сотиров преди 9 години
Комплексът може да поразява ефективно аеродинамични цели на разстояние от 400 km и до 60 км на тактически балистични цели със скорост до 4.8 км/сек. Откриването на целите е възможно на разстояние от 600 км. Ракетите могат да улавят и унищожават и ниско летящи цели на височина от 5 метра, които са най-неуязвими за противоракетната отбрана - за сравнение "Пейтриът" може да поразява цели на височина не по-малко от 60 м. Комплексът е в състояние да изпълнява бойните си задачи ефективно .
144
1
 
11
 
! Отговори
Иван Сотиров преди 9 години
До всички любители на Дронове. Триумф (С-400, по класификация на САЩ и НАТО - SA-21 Growler) е руски зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие предназначен за противоракетна отбрана срещу атака от ядрена триада, ново поколение, без аналог при сходно въоръжение в други страни по света . Унищожава всички възможни космически и въздушни средства за нападение на потенциалния противник . - разузнавателни самолети, самолети със стратегическо и тактическо предназначение ( СТЕЛТ)
143
1
 
19
 
! Отговори
Аз съм прост... преди 9 години
До украинецТи изкара Русия по-слаба от Сърбия!Те 3 месеца издържаха!
142
22
 
2
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До морски-----------Според военни анализатори--Русия може да издържи в една евентуална война срещу САЩ---ако е конвеционална--2 седмици ; ако е ядрена --2 дена.Допълват,че руските подводници въобще нямат да могат и да изплуват.Чудя се колко време може да издържи ако воюва с НАТО ?
141
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А двата милиарда заем къде ги остави? И заемче ще им дадат, не бой се и стават 3 млрд. не за издръжка, а само голо оръжие.
140
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКолко мислиш, че е 1 млрд долара военна помощ? Годишната издръжка на нашата армия с нашето оборудване е над 1 млрд. долара и то в мирно време. Тези официално имат над 5 пъти по- голяма армия. Помощ от 1 млрд долара няма да им стигне и за месец във военно време за армия с техните размери и нуждата им от оборудване и боеприпаси. Освен това ще трябва да закупят съответните стоки от запада, които имат остарели в излишък, но на цените на нови.
139
2
 
24
 
! Отговори
морски преди 9 години
Чичо Сам май има нулева възвръщаемост на 5-те млрд. долара вложени в киевската фашистка хунта.Жалко!
138
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали Волен щеше да прави заплатите по 1000 лв. ,а пенсиите по 500 и щеше да жертва живота си ?Гледам си фиша със заплатата и си мисля че се е свършил , а оня ден развяваше някакви знамена и крещеше ?!
137
15
 
5
 
! Отговори
до ушанките преди 9 години
Говорете си скоро ще разберем кой кого е.Само вашите любимци,като почнат да ядат дървото да не се покрийте,като мишки.Русия е велика,но не се ли спре навреме ще съжалява горчиво.Сащ винаги постигат своето,въпрос на време е.
136
7
 
4
 
! Отговори
атакист преди 9 години
Волен също е евреин
135
4
 
19
 
! Отговори
морски преди 9 години
Да живее НОВОРУСИЯ!
134
15
 
6
 
! Отговори
Пирамидата с окото преди 9 години
Да *** ще ви освободи чеда мои.Той ще забрани парите и ще търгува с камъни и петолъчки.*** не харесва парите Хо Хо Хо
133
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западната помощ си върви и с инструктори и ТОЗИ път на истина ЩЕ ВИДИШ НАТО в УКРАЙНА както и кафява пътека от отпускари бягаш ти към русия
132
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинските военни в Дебалцево започнаха масово да се предават на опълченците,след като се появи информация,че Кончита Вурст се е записала доброволец и е поискал да бъде пратен в Дебалцево за да ""разясни и наложи "демократичните си ценности и разбирания"" на украинците и опълченците.
131
4
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
189: Продължавай да мечатеш, Русия е по близо, и в случай на такива хамерикански доставки, май руските ще стигнат доста по бързо, пък и опълченците нямат нищо против да получат още пленено натовско оръжие :)))) така де, колкото повече толкова повече....Абе хунтата и вие сорсоиди май вече видяхте дебелия и друго не знаете, хамерика ще допомага, нали хахахахха... смешници смешници :)))) Перемогата е важна, и салото също ....
130
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Бъдещ разговор между Байдън и Порошенко:-Загуби Дебалцево,но имаш Киев!Вдигаме главата и продължаваме да воюваме до последния жив украинец,ЗРОЗУМIB!!!"
129
6
 
1
 
! Отговори
ШАЛОМОВИЧ путин преди 9 години
До ProLight2020ШАЛОМ
128
3
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
А относно Захарченко, човека вече е на крака, и си дава интервюта , както и ръководи операциите ;) Виж в тубата какви видеа има, какот и в лайфнюза :)))
127
3
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До взвод 176: Продължавай да си мечтаеш за дронове, велика помощ и доставки на оръжие от запада драги... :)) Засега въпреки всичката помощ под масата от същия този запад и хамериканосите, дето се вика, файда няма ;) хунатта търпи поражение както на дипломатическия, така и на военния фронт ....