Експлодират финансовите нужди на Гърция

Атина се нуждае вече от 100 милиарда евро
Обновена: 16 юли 2015 14:06 | 16 юли 2015 09:57, Бойчо Попов
40
Експлодират финансовите нужди на Гърция
Снимка: Reuters, архив

Още преди да са започнали по същество преговорите за третата спасителна кредитна програма за Гърция, финансовите проблеми на страната постоянно растат. В сряда източници от Брюксел заявиха, че гръцките заемодатели изчисляват, че страната се нуждае от 100 милиарда евро, за да обслужва своите финансови ангажименти до 2018 г., предава DPA.

В понеделник държавните и правителствените ръководители на страните от еврозоната обозначиха финансовите нужди на 86 млрд. евро.

Преди седмица Атина поиска помощ от 50 млрд. евро, а преди две седмици тази сума бе 29 милиарда евро. Сега от новите оценки на финансистите става ясно, че дори цифрите, посочени на срещата на върха в края на седмицата, най-вероятно няма да са правилни.

Международният валутен фонд (МВФ) оправдава експлодиращите финансови потребности в своя анализ на дълга преди всичко с драматичните финансови и икономически последици от затварянето на банките преди две седмици. Всеки ден нови предприятия фалират, бизнесът изпитва сериозни трудности, туристите странят от страната. Същевременно фондът отново призова за облекчаване на дълга, за да се помогне на икономиката да се съвземе. Това облекчаване "ще отиде много по-далеч, отколкото Европа си представя".

Междувременно стана ясно, че в сряда някои членове на правителството са обмисляли да се ползват парите от резерва на гръцката централна банка, за да се платят пенсиите. Планът е бил обсъден във вътрешноправителствен кръг, разкри енергийният министър Панайотис Лафазанис. Мнозинството около премиера Алексис Ципрас е било против него. Сред привържениците очевидно е били бившият финансов министър Янис Варуфакис.

В ранните часове на четвъртък парламентът в Атина одобри новите законови текстове за реформи, които бяха предпоставка за начало на преговорите за новата спасителна програма на страната. 229 депутати дадоха гласа си за преминаването към "предварителни действия", изисквани от кредиторите във връзка с новия спасителен пакет. 64 гласуваха "против", а шестима гласуваха "въздържал се".

По време на дебатите пред парламента станаха кървави сблъсъци. Демонстранти, чийто брой се увеличаваше с всяка минута, мятаха запалителни бомби по сградата, а полицията им отвръщаше с палки и сълзотворен газ. Арестувани са над 40 протестиращи.

Още за гръцката криза четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама са тарикати Гърците!Докато ние си плащаме да членувме в ЕС, те искат да им се плаща за да членуват!(абе май искат да начленуват съюза ми се струва :) )
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Атина се нуждае вече от 100 милиарда евро" - при това положение Урките го отсвириха...
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мързелива нация а смного притенций
27
0
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Аз се нуждая от 50000 евро, безвъзмездно с цел подобряване стандарта ми на живот, бих приел и с 50 години гратисен период и след това с фиксирана лихва 0,5%. Не вярвам да има български граждани, който да откаже подобен "заем", а 99% сериозно биха си подобрили стандарта на живот с тези пари. Обръщам се с молба към ЕК, ЕП,ЕЦП,СБ и МВФ да проявят солидарност и да ми услужат в тази моя нужда.
26
0
 
4
 
! Отговори
Storm преди 8 години
Гърците, верни последователи на мечо Пух."Колкото повече, толкова повече" :)
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел да избута мандата, а там и трева да не расте.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Мързелив грък 24Ти не знаеш български. Тончо "експлодират" е правилното. Идва от експлозия(разширяване).
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европеиските лидери много съжаляват че ГЪРЦИЯ Е в европейския съюз , те просто незнаеха с какви мързели си имат работа , хора без покритие а със притенциииииииииии
22
3
 
4
 
! Отговори
11 преди 8 години
До Мързелив гръкДа, забелязали сме грешката, но констатацията е, че журналистите не знаят български език!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СакисДа така е , но те са български ,а Вашите са на кредиторите
20
7
 
2
 
! Отговори
Сакис преди 8 години
До КираДо 20-те год. на 20-и век не е имало и българи по южното черноморие, но не го правим на въпрос. Освен това, имате достатъчно обезлюдени територии в рамките на сегашните си граници. Първо ги заселете тях и после гледайте към чудото.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Мързелив грък"експлоАдират" е много добро! :)))
18
3
 
9
 
! Отговори
Кира преди 8 години
До СакисКакви чужди територии бе наездо!? До 20-тите години на 20-ти бек таму немаше ниту еден малака! Имаше само македонци и ***! Компренде малака?
17
1
 
8
 
! Отговори
sid преди 8 години
Ама,естествено след подадения пръст трябва да изядат и ръката.Колко сме несъобразитилни,ами че хората имат нужди трябваше направо на 500 млрд. евро да им отпуснем и да не ги мислим повече близките 2 години.След това пак и пак, и пак.Е,не разбрах каква им беше ползата на Евросъюза от тях.Аааа да -да не се разпадне.
16
7
 
8
 
! Отговори
Мързелив грък преди 8 години
На никого не прави впечатление, че в заглавието има груба правописна грешка, допусната поради неграмотност. Не се пише "експлодират", а "експлоАдират". Жалко е, че българите вече не познават родния си език. Но за сметка на това са големи специалисти по чуждите проблеми.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента тече здравото доене на европейският съюз. При такива политици каквито имаме, как да не изгорят и България с някой друг милиард. Ще станем гаранти , съвсем просто и после ще платим борча на гърците. И всичко това на фона на 80 евро мизерни пенсии на майките и бащите ни.
14
14
 
1
 
! Отговори
Сакис преди 8 години
До ЕлемагВ България имате предостатъчно обезлюдени села и пустеещи земи. Първо си оправете вътрешните проблеми и след това се озъртайте за чужди територии.
13
2
 
19
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Българското правителство започна ли преговори за Беломорска Тракия?
12
1
 
8
 
! Отговори
Ти преди 8 години
прекалено много искат факт! ама ето явно само с нахалство им се дава ..нещо ,което явно и ние трбява да направим ,за да ни се даде и на нас!
11
2
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Нали немците бяхме много лоши, защото не искаме да хрантутим маляките?! Хайде сега да ви видя как излизате от кинтите! Хахаха... :)))