Меркел прогнозира военни сблъсъци на Балканите

Ситуацията с мигрантите може бързо да се влоши, смята тя
3 ное 2015 14:00, Елка Василева
113
Меркел прогнозира военни сблъсъци на Балканите
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че има опасност от въоръжени сблъсъци между страни от Балканите, през които минават транзитните маршрути на бежанския поток, ако се наложи Германия да затвори границата с Австрия, предаде Франс прес.

В страни от Западните Балкани вече има напрежение и "аз не искам там да се стигне до военни сблъсъци", каза снощи канцлерът на заседание на Християндемократическия съюз в Дармщад.

Още по темата

Мнозина експерти предупредиха, че ако Германия - основна дестинация за мигрантите и бежанците от войната в Сирия - затвори границата с Австрия, същото ще сторят и балканските страни, през които транзитира мигрантският поток.

Европейският съюз обяви в края на октомври, че ще създаде условия за настаняване на 100 000 бежанци в Гърция и на Балканите, за да овладее небивалата миграционна криза, на фона на напреженията между Словения, Хърватия, Сърбия и Унгария заради транзитното преминаване на десетки хиляди мигранти.

Ангела Меркел заяви снощи, че не иска да засилва мрачните тонове, но че ситуацията може бързо да се влоши.

Бежанският проблем предизвика разделения и в управляващата широка коалиция между консерватори и социалдемократи в Германия. В неделя те не успяха да се споразумеят по искането на баварските консерватори от Християнсоциалния съюз (ХСС) Германия да приема по-малко бежанци. Прогнозата е, че до края на годината те ще бъдат между 800 000 и 1 милион души.

Нов кръг преговори са насрочени за четвъртък по друго искане на ХСС - за създаване на транзитни зони по германско-австрийската граница, където да се ускори проверката на документите и експулсирането. Социалдемократите отхвърлиха това искане. Ако на новия кръг не се постигне резултат, ще продължим да преговаряме, каза Ангела Меркел. "Не за първи път трябва да убеждаваме социалдемократите в правилността на някои неща", добави тя.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако наистина се случат въоръжени сблъсъци между страни от Балканите виновна е Мрънкъл, която преди седмици покани амуджите да идват в гостоприемна Германия, а сега граници ще затваря.
3
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а добър ден, госпожо. трябваше да сте ги затворили преди година, а сега да пращате военна помощ за отблъскването на маймуните на нуждаещите се страни. вместо това, вие предумишлено усложнихте ситуацията до степен, след която всеки ход е рискован. илюминатка гадна.
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Запада си прави военни сблъсъци в Украйна, Сирия, Либия, Ирак. На Балканите да не се месят.
1
2
 
65
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
Аз пък прогнозирам,че бабката,която е дъщеря на еврейска полякиня и агент на ЦРУ ще бъде свалена по наистина болезнен начин,който историята ще запомни.Тя сама си копае дупката.