Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях

56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз
3 юни 2016 18:38,
375
Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях
Снимка: flickr

Само 4% от руснаците смятат България за приятелска страна, сочи проучване на московския социологически институт "Левада център", цитиран от ТАСС.

Това е значителен спад, след като през 2014 г. близо 10% от руснаците са определяли страната ни като един от най-близките съюзници на Москва.

В Русия най-враждебни са настроенията срещу САЩ – 72%, следвани от Украйна с 48%. Третият враг за руснаците е Турция с 29%, като през 2015 година този процент е бил само 1.

В същото време руснаците възприемат като най-приятелски страни Беларус (50%), Казахстан (39%) и Китай (34%).

24% от анкетираните подкрепят членство на Русия в ЕС. 56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз, а 28% го подкрепят.

"Отношението към страните се определя от това какво телевизията показва на руснаците, тъй като голямата част от тях никога не са пътували до чужбина", казва пред "Ведомости" политологът Дмитрий Орешкин.

През май тази година има влошаване на отношението към САЩ и ЕС след относително стабилни показатели през миналата година и възможно обяснение е ефектът от 9 май.

Според Алексей Гражданкин, зам.-директор на "Левада център", "няма други обстоятелства, освен обидата на руснаците, че Западът не признава ролята на Русия за победата".

Все повече руснаци смятат Украйна за враг, тъй като конфликтът там изобщо не се вижда кога ще се уреди, допълва той.

Руснаците свързват с Украйна проблемите с имиджа на страната им, невъзможността да пътуват в чужбина и високата инфлация. Няма добри перспективи и за подобряване на връзките с Турция, поради което по-скоро отношението към нея ще продължи да се влошава, смята Гражданкин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дъртите *** продължават да плачат за путин и СССР ... плачете, плачете ... малко ви остава !
191
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
никой не се интересува от уроците ти по история !!!тука се пита - ти със Запада ли си или си със СССР ?
190
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната манипулативна статия за промиване на мозъци. По внимателно с политиката към Русия, че няма да се разминем само с "доматите", както рече Путин на турците. Когато "прозападното" ни правителство отстъпи български територии и ги предаде на чужда държава, много интересно ми е как ще виете тук на умряло....
189
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се, защо руснаците да считат за приятелска нация българите? България е държава-пинчер - незначителна, но злобно лае изпод полата на собственика.
188
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски.
187
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дъртите *** продължават да плачат за путин и СССР ... плачете, плачете ... малко ви остава !
186
4
 
4
 
! Отговори
до: 242 преди 8 години
Всички факти в нашата история показват, че ние сме тюрки. Всичко останало са някакви хипотези. Няма факти в подкрепа на другите теории. Защо толкова малко се говори за съкровището от Наги Сент-Миклош? То е българско и категорично има тюркски черти. Върху него има тюркски образи, номадски конници. Има една спекула че символиката на слънцето и луната в съкровището е персийска. Там обаче няма слънце и луна, а звезда и полумесец. Те представляват доислямска тюркска символика. Има по времето на хан Омуртаг.
185
2
 
2
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
Колко процента одобрение очаквате след антируските изказвания на президента,след одобрението на санкциите срещу Русия,след прекратяването на големи инфраструктурни проекти?И аз да съм най-големият българофил ще ви тегля една голяма...!
184
1
 
2
 
! Отговори
TOP SECRET преди 8 години
По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград. Започва масова пропаганда, че българите са славяни и че страдат много.
183
0
 
1
 
! Отговори
gogo преди 8 години
Видно е, че много хора тук са с начална или напреднала форма на склероза, защото бързо забравят кой подаде ръка на България и кой ни предаде в критичен за държавата момент. И то не преди 150 години, а съвсем наскоро, ето вижте сами: goo.gl/sLvjB8
182
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какво се учудвате. живял съм 10 години в Москва и гледам тв-1. Никога нищо не казват за България хубаво а само ако има някакво нещастие или авария.Даже и на 24 май съобщиха че се празнува празника в Русия ,Украйна, Белорусия и на балканските страни.????2
181
4
 
4
 
! Отговори
wild horse преди 8 години
България и българите сме предатели по дефолт. Нямаме дори нито един национален герой,който не е предаден от свои. Предавали сме,предаваме и ще предаваме,защото сме мухльовци...
180
1
 
0
 
! Отговори
Митака преди 8 години
За най-приятелска страна ни смятат, поне това което съм чел по форуми: Полша, Унгария, Румъния, Ирландия.За най-негативно настроените към България: Турция, Англия, за други страни нямам пряко наблюдение.
179
6
 
3
 
! Отговори
Дуло преди 8 години
Колкото по-далеко от сволачите - по-добре за обикновения българин. Обратното е за нашите мафиоти.
178
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"И тук няма американофили а българи. Никой не пише Слава на САЩ,Слава на Обама,както пишат русофилските ***."Това направо ме разби!!!Браво!Хахахахах!!!
177
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"4%, толкова са и и предателите-русофили в България."Доста повече са.
176
2
 
2
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До анонимен 234,Ем ние и без това последните 26 години внасяме почти всичко, така че какво те боли, че се изнася житото, след като се внася друго такова. Баланса се запазва и няма зърнена криза като при Виденов! Пък и какво пречи Бойко да упражнява контрол над износа на зърното и нашето зърно да си остава в България и да ядем него, вместо вносно?
175
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички български пенсионери с доход под 300 лв. , били наказани от Държавата защо- то били русофили . Кой я измисли тази глупост , но щом е така - viva Russia .
174
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ограби К Т Б ? Кремалските бандити нали ?Путинските мафиоти замислиха ли са за спестяванията на хората ?Господи толкова ненавиждам тези варвари,братя сме били,със тези бандити никога няма да бъда брат
173
0
 
5
 
! Отговори
Чърчил преди 8 години
До Анонимен 227а кой беше съюзник на Германия и после като видяхте че германците губят войната се извъртяхте или и това удобно сте забравили...