Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях

56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз
3 юни 2016 18:38,
375
Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях
Снимка: flickr

Само 4% от руснаците смятат България за приятелска страна, сочи проучване на московския социологически институт "Левада център", цитиран от ТАСС.

Това е значителен спад, след като през 2014 г. близо 10% от руснаците са определяли страната ни като един от най-близките съюзници на Москва.

В Русия най-враждебни са настроенията срещу САЩ – 72%, следвани от Украйна с 48%. Третият враг за руснаците е Турция с 29%, като през 2015 година този процент е бил само 1.

В същото време руснаците възприемат като най-приятелски страни Беларус (50%), Казахстан (39%) и Китай (34%).

24% от анкетираните подкрепят членство на Русия в ЕС. 56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз, а 28% го подкрепят.

"Отношението към страните се определя от това какво телевизията показва на руснаците, тъй като голямата част от тях никога не са пътували до чужбина", казва пред "Ведомости" политологът Дмитрий Орешкин.

През май тази година има влошаване на отношението към САЩ и ЕС след относително стабилни показатели през миналата година и възможно обяснение е ефектът от 9 май.

Според Алексей Гражданкин, зам.-директор на "Левада център", "няма други обстоятелства, освен обидата на руснаците, че Западът не признава ролята на Русия за победата".

Все повече руснаци смятат Украйна за враг, тъй като конфликтът там изобщо не се вижда кога ще се уреди, допълва той.

Руснаците свързват с Украйна проблемите с имиджа на страната им, невъзможността да пътуват в чужбина и високата инфлация. Няма добри перспективи и за подобряване на връзките с Турция, поради което по-скоро отношението към нея ще продължи да се влошава, смята Гражданкин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Залъка от устата ми крадат тез руски братя,не спират да крадат милата ни родина.Вече 26 години продава житото на България а ние сме принудени да внасяме,ама това бялата Златка няма ду,,*** да го каже щот руската мафия глобява и взривява,коли и беси .Отидете по жътва на пристанищата във Варна,Балчик и Бургас да видите как товарят зърното на кораби и го изнасят а ние сме принудени да купуваме,това не е братство а робство.
171
1
 
3
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
Вярно, че доста хора не са в специализираните психиатрични заведения /лудници/ поради липса на средства, но поне си пий хапчетата редовно - анонимен 229!
170
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да твърдиш , че българите са продажно племе , без да уточниш кого са продали е много лесно . Това е борба да самостоятелност . Боли те , господин Чърчил , че не пла щаме данъци на съседните нам държави .
169
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен, че съм привързан към Русия напомням, че на русите може някога да им се върне реда, правдата и нормалния живот.На запада ресурси никога няма да му " порастнат"!Така , че лично за мен е лесно има и връзка без значение от всичко има и разум основан на неопровержимото!Не отричам реалните , скандинавски най-вече демокрации, но само кажете думата ХЛЯБ на руски и помислете преди да пюете!
168
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е много братско путинските мафиоти от тихина да изнасят житото на България а нашите родители да лягат гладни.Не е много братско ЦКБ-руска банка с мафиотски капитал под егидата на тихина да праща джипове с мутри на длъжници,не е братско изи кредит и кредисимо про руски финансови дружества да пращат мутри от тихина за събиране чрез чупене на крайници,не е братско да държиш цял един народ под руски арест,това е геноцид.Русия е чума и враг на България
167
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 9К51Руските *** по-малко злоба ли изсипвате срещу България по заповед от Москва?
166
3
 
3
 
! Отговори
gg преди 8 години
Бил съм в Русия, обикновените хора там са бедни и състрадателни винаги готови да ти помогнат. Вярно беше преди повече от 14 години, сега нещата може и да са се променили, но като кажех че съм от България, те казваха винаги "а България, братя славяни".
165
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЧърчилРуснаците са най-неблагодарната нация. Отричат помощта на съюзниците през ВСВ, жвалят се, че биха победили не само без тях, но и без Украйна и другите съюзни републики. Но постоянно искат от България благодарност и да им целуваме задниците. Което русофилите правите с най-голямо удоволствие.
164
4
 
4
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
До *** 208 ... характерно е за ***, че не може да расъждават ...нима не е вярно, че всеки божи ден се лее помия по руснаците от нашите медии или поне от част от тях ...!? Че за да ни потупа по рамото чичо Сам се отказваме от изгодни за страната ни предложения, от които губим стотици милиони, че се превърнахме в бананова република с 5% богаташи и 95% гаврошовци по западняшкия модел, че станахме страна на гурбетчиите миещи *** в западна Европа, за да ни подхвърлят някой грош ..
163
6
 
4
 
! Отговори
Чърчил преди 8 години
българите сте неблагодарници историята го показва...не ви харесват нито на изсток нито на запад защото сте продажно племе...с когото сте се съюзили все сте го предали...четете си историята ама не така както на вас ви се иска а така както е....
162
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КрайНито един руснак който специално не е учил български не може да разбере езика ни. Пишеш пълни глупости.
161
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И еничарите са били по благородни от продажната русофилска cган. И тук няма американофили а българи. Никой не пише Слава на САЩ,Слава на Обама,както пишат русофилските ***.
160
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А не!Да работя не за себе си,а за демокрадите,които ошушкаха държавата и ни товарят с още кредити-сакън!Роб-само в чужбина.Тука-борба до дупка разбойниците да си го получат.
159
4
 
2
 
! Отговори
Край преди 8 години
А не бе. Изследването не е по народи а по държави. Българи и руснаци се разбират и без преводач - т.е. братушки. Обаче Плевнелиев не спря да громи Русия. България е в НАТО т.е. държавата ние враг на Русия.Какво чудно има в изследването.
158
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кузма КузмичРусофилите сте рядка порода продажни животни!
157
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много са ми смешни рускините по морето. Вечер се "наточат", рокли, начервисани, високи токчета и..........се редят на капанчето за цаца в тарелка.......
156
3
 
4
 
! Отговори
Кузма Кузмич преди 8 години
И това е много !!! След изцепките на другарю Плевнелиев...
155
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кремалските медии постоянно нагнетяват омраза към България, какво братство какво приятелство.
154
0
 
6
 
! Отговори
обичам България преди 8 години
Русофил с поведение на пропаднал болен от сифилис лоша дума ли е?
153
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами тя и Украйна беше братска страна за руснаците ... пък другаря Путин вкара войска тамизвод - колкото по-малко братски сме с тях по-безопасно за нас, че с вълци братство не става.червените *** (русофили-комунисти-путинисти) на преклонна възраст, малко им остава