Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях

56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз
3 юни 2016 18:38,
375
Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях
Снимка: flickr

Само 4% от руснаците смятат България за приятелска страна, сочи проучване на московския социологически институт "Левада център", цитиран от ТАСС.

Това е значителен спад, след като през 2014 г. близо 10% от руснаците са определяли страната ни като един от най-близките съюзници на Москва.

В Русия най-враждебни са настроенията срещу САЩ – 72%, следвани от Украйна с 48%. Третият враг за руснаците е Турция с 29%, като през 2015 година този процент е бил само 1.

В същото време руснаците възприемат като най-приятелски страни Беларус (50%), Казахстан (39%) и Китай (34%).

24% от анкетираните подкрепят членство на Русия в ЕС. 56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз, а 28% го подкрепят.

"Отношението към страните се определя от това какво телевизията показва на руснаците, тъй като голямата част от тях никога не са пътували до чужбина", казва пред "Ведомости" политологът Дмитрий Орешкин.

През май тази година има влошаване на отношението към САЩ и ЕС след относително стабилни показатели през миналата година и възможно обяснение е ефектът от 9 май.

Според Алексей Гражданкин, зам.-директор на "Левада център", "няма други обстоятелства, освен обидата на руснаците, че Западът не признава ролята на Русия за победата".

Все повече руснаци смятат Украйна за враг, тъй като конфликтът там изобщо не се вижда кога ще се уреди, допълва той.

Руснаците свързват с Украйна проблемите с имиджа на страната им, невъзможността да пътуват в чужбина и високата инфлация. Няма добри перспективи и за подобряване на връзките с Турция, поради което по-скоро отношението към нея ще продължи да се влошава, смята Гражданкин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
5
 
6
 
! Отговори
Пионерче преди 8 години
Балканец, бг е т.нар one bomb country, тоест с една бомба руснаците могат да приключат с цялата държава, ако се наложи. Особено ако Герб се наг***зят и приемат ПРО на американците. Чикийката си я пази за мезета
71
4
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Каква война бълнуват тук някои. Никой няма интерес от това. Това, за което се прави политика е как едни държави за продължават да бъдат богати, а други - да продължават да им слугуват. А от кои сме ние, е ясно. Тази година ще си купим от богатите няколко самолета и ще вземем някой милиард заем, догодина ще си купим някое друго оръжие (нали трябва да се отбраняваме от руснаците) и т.н. И все ще сме от е_аната страна
70
9
 
9
 
! Отговори
рублофил преди 8 години
аууу ние пък боб хвърляме за задръстените руснаци ние ги обичаме по своему да му вземем парите лятото и да ощастливим рускинята
69
3
 
13
 
! Отговори
Ататюрк преди 8 години
До ТурчинаИ твоя *** е скрит в потурите,които не си свалял откакто си се родил,та си станал за резил!Язък за Кемал,че се опита да ви направи европейци и хора,но гена си е ген и все ви тегли към Анадола да си бъркате в носовете и гъ....те!
68
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото повикало- такова се обадило, г-да журналисти. С неприятелската реторика на политиците ни това са очаквани резултати.
67
6
 
12
 
! Отговори
Циганбг преди 8 години
Та не разбрах,защо руснаците трябва да обичат българите. Ние си искаме турската либоф.....
66
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След това , което натвориха американските мекерета сред управляващите , и 4% са много.
65
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Министърът на истината на Украйна пише, че в Украйна няма бандеровци, че това твърдение е руска пропаганда.Веднага, обаче, получава отговор по Фасебука: Ти какво, сцука? Как така да ни няма?
64
2
 
7
 
! Отговори
Веско преди 8 години
До БалканецВсеки четящ човек вижда, че войната е въпрос на време. Но пък ние си чакаме да ни изколят. За моите деца е проблем да си отрежат филия хляб с ножа, нали продават нарязан. Доста сме тренирали, но ме е страх да си помисля ако тръгнат по улицата трима с автомати като в Бомбай преди години. Само патроните ще са им ограничението.
63
8
 
14
 
! Отговори
шкф преди 8 години
Хайде тези които са за Русия да си продават домовете и с еднопосочни билет... даже финансово ще им помогнем. Тези дето са за Турция същото... И за Американците важи... Тук е България!
62
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турчино, точно за Русия ще бъде по-възпитано да не взимаш отношение.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то и по България да изливат помия 25години, особено последните пет, и аз ще си помисля какво мнение да имам за плюещите.
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно тъжно и мъчно ми стана от тази новина....местя го....
59
4
 
11
 
! Отговори
Пионерче преди 8 години
Бг уж в ЕС пък ако на един македонец му кажеш за съюз с бг ще си изядеш боя. Даже предпочитат да кореспондират по бизнес с бг фирми на английски. Та защо не разбрах руснаците трябва да харесват бг ??
58
9
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Оценката на руснаците за нас си е вярна. Ние провалихме всички съвместни проекти с Русия, имаме в България американска военна база. Какво очакваме да си мислят руснаците за нас? Гледам от време на време тяхна телевизия и това, което съм чул да казват за България е, че нашите политици служат на чужди интереси, което също си е вярно.
57
4
 
5
 
! Отговори
ййй преди 8 години
Донякъде се разбираме доста добре с тях.. Примерно една Рускиня никога няма да откаже на един Българин!
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БалканецНе само ще ударят превантивно,турците,които управляват България ще се погрижат те да ударят България (също).Никой не може да ме убеди,че властимащите не се канят за трета световна,с цел налагане най-накрая на световно правителство.
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи според канадския говедопас нормално е да има руски драскачи, но турски-не. Желязна овча логика!!!
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако пътуваш внимателно , далече ще стигнеш . Как е неуместно невнимателните пътници да сме именно ние , българите , и да си носим дипломацията в заключената вализа . Ако гледаме Русия отдалече и отвисоко , нищо няма да разберем .
53
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повечето читатели на днес-а са *** без пари, на това дължи и преобладаващият процент русофилски коментари. Още малко и полицията ще тръгнете да подкрепяте, този стожер на проституцията и организираната престъпност.