Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях

56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз
3 юни 2016 18:38,
375
Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях
Снимка: flickr

Само 4% от руснаците смятат България за приятелска страна, сочи проучване на московския социологически институт "Левада център", цитиран от ТАСС.

Това е значителен спад, след като през 2014 г. близо 10% от руснаците са определяли страната ни като един от най-близките съюзници на Москва.

В Русия най-враждебни са настроенията срещу САЩ – 72%, следвани от Украйна с 48%. Третият враг за руснаците е Турция с 29%, като през 2015 година този процент е бил само 1.

В същото време руснаците възприемат като най-приятелски страни Беларус (50%), Казахстан (39%) и Китай (34%).

24% от анкетираните подкрепят членство на Русия в ЕС. 56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз, а 28% го подкрепят.

"Отношението към страните се определя от това какво телевизията показва на руснаците, тъй като голямата част от тях никога не са пътували до чужбина", казва пред "Ведомости" политологът Дмитрий Орешкин.

През май тази година има влошаване на отношението към САЩ и ЕС след относително стабилни показатели през миналата година и възможно обяснение е ефектът от 9 май.

Според Алексей Гражданкин, зам.-директор на "Левада център", "няма други обстоятелства, освен обидата на руснаците, че Западът не признава ролята на Русия за победата".

Все повече руснаци смятат Украйна за враг, тъй като конфликтът там изобщо не се вижда кога ще се уреди, допълва той.

Руснаците свързват с Украйна проблемите с имиджа на страната им, невъзможността да пътуват в чужбина и високата инфлация. Няма добри перспективи и за подобряване на връзките с Турция, поради което по-скоро отношението към нея ще продължи да се влошава, смята Гражданкин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
11
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
На руснаците от години им промиват главите, че всичко що не е руско е враг, ама нашите путинофили това не го вдяват...
51
5
 
7
 
! Отговори
nick преди 8 години
А пък нашите тук им се кланят !!
50
8
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
"Отношението към страните се определя от това какво телевизията показва на руснаците, тъй като голямата част от тях никога не са пътували до чужбина"Горките хорица! Путин им разгони фамилията.
49
8
 
5
 
! Отговори
Пионерче преди 8 години
България приятели няма, даже македонците презират бг. Взимат паспорта и чао. Големите в ЕС само с едни премии (еврофондове) равни на едва 2% от БВП на бг я направляват като овца както преди правееше СССР
48
7
 
16
 
! Отговори
Балканец преди 8 години
А вие отворете руските вестници "Российская газета", "Новости", "Газета" и разберете защо. Там има цели рубрики за "враговете" на Русия, за въоръжението на Русия и слабостта на другите, за превъзходството на руската нация, за презрителните недостатъци на другите нации и за тяхното подло и нагло отношение към Русия. В Русия има истерия за подготовка на война. Ако прочетете коментарите, ще разберете, че руснаците са убедени, че войната е въпрос на време и трябва да ударят превантивно.
47
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Само 4% от руснаците смятат България за приятелска страна..."Ами вие им мятате с от 10 години, какво очаквате? Явно има 4% заблудени, дето още не сте ги уцелили. Продължавайте да мятате, после се сърдете на Русия, че ви отвръща със същото(че и по-лошо). Истината в политиката е баланса - хем да не лижеш ничий задни части, хем да не мяташ с безцелно - нещо, което май досега много малко хора са разбрали...
46
1
 
5
 
! Отговори
до анонимна преди 8 години
Те пропагандната я правят , но и си въртят политиката. От руска страна все се подхвърлят реплики към Турция , за да се подобрят отношенията. Само е трябвало Ердоган да се извини.
45
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 4% сме приятели за 96% братушки, но поклониците на САТАНАТО едва ли се вписват в тая стъкмистика.
44
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4%!!! Твърде висок резултат. Руснаците винаги са гледали на нас като на слуги, никога като приятели, но много държат ние да ги имаме за такива. За тази цел си развъждат у нас т.н. полезни uдuoтu- руфосилите.
43
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудесно, сега остава да спрат да идват да ни цапат морето
42
5
 
14
 
! Отговори
Поручика преди 8 години
Ето затова с руснаците сме "братя", а не приятели. Понеже приятелите всеки сами си ги избира. Между другото "братушки" в руския език е признак на презрително-снизходително отношение, подобно на българското "брат'чедите".
41
8
 
9
 
! Отговори
Анонимна преди 8 години
Погледайте малко руска телевизия и ще си отговорите на въпроса защо статистическите данни са такива. Масова пропаганда против Европа, Турция и особенно Украйна. Същевременно обясняват колко велика е руската нация и какви неща изобретява, особенно във воената индустрия. Чисто промиване на мозъци, не че това не го правят и по СNN, но е доста очеизвадно!
40
10
 
11
 
! Отговори
ЙОКИН преди 8 години
КВИ,БРАТУШКИ,КВИ5лв.АЛКОХОЛИЦИТЕ ОТ БКП-ДИМИТРОВ,КОЛАРОВ,ТЕ ИЗМИСЛИХА,БРАТУШКИ,А И СТИГА С ТОВА,ЧЕ НИ ОСВОБОДИЛИ ОТ,ОСМАНЦИТЕ,ОСВОБОДИЛИ,ЗА ДА НИ ЗАРОБЯТ.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От "Уж братушки" бегай яко !
38
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавната ни политика е неприятелска спрямо Русия, така че няма нищо чудно. В случая не намеквам, че трябва да сме в поза партер пред Русия за да ни счита за приятелска държава, а че политиците ни не спазват добрия дипломатичен тон. По същия начин мнозинството българи не считат Великобритания за приятелска именно заради държавната й дискриминационна политика спрямо България.
37
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Англосанската *** може да си обира партенките от православните държави не искаме война не искаме НАТО искаме мир. Да живее Русия.
36
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чувствата са ни взаимни
35
10
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
25 години се плюе от сутрин до вечер по русия мине се не мине и почва да сесьбаря паметника на сьв армия и други даже и 4 процента са много
34
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нема нужда от тяхното приятелство
33
4
 
12
 
! Отговори
това е преди 8 години
Даже са много тези проценти след като 25 год. нашите политици се чудеха какви глупости да правят срещу Русия,за да угодят на САЩ,нищо чудно.