Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях

56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз
3 юни 2016 18:38,
375
Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях
Снимка: flickr

Само 4% от руснаците смятат България за приятелска страна, сочи проучване на московския социологически институт "Левада център", цитиран от ТАСС.

Това е значителен спад, след като през 2014 г. близо 10% от руснаците са определяли страната ни като един от най-близките съюзници на Москва.

В Русия най-враждебни са настроенията срещу САЩ – 72%, следвани от Украйна с 48%. Третият враг за руснаците е Турция с 29%, като през 2015 година този процент е бил само 1.

В същото време руснаците възприемат като най-приятелски страни Беларус (50%), Казахстан (39%) и Китай (34%).

24% от анкетираните подкрепят членство на Русия в ЕС. 56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз, а 28% го подкрепят.

"Отношението към страните се определя от това какво телевизията показва на руснаците, тъй като голямата част от тях никога не са пътували до чужбина", казва пред "Ведомости" политологът Дмитрий Орешкин.

През май тази година има влошаване на отношението към САЩ и ЕС след относително стабилни показатели през миналата година и възможно обяснение е ефектът от 9 май.

Според Алексей Гражданкин, зам.-директор на "Левада център", "няма други обстоятелства, освен обидата на руснаците, че Западът не признава ролята на Русия за победата".

Все повече руснаци смятат Украйна за враг, тъй като конфликтът там изобщо не се вижда кога ще се уреди, допълва той.

Руснаците свързват с Украйна проблемите с имиджа на страната им, невъзможността да пътуват в чужбина и високата инфлация. Няма добри перспективи и за подобряване на връзките с Турция, поради което по-скоро отношението към нея ще продължи да се влошава, смята Гражданкин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пак пропаганда , не спряхте и за това ни мразят , защото от българина по голям неблагодарник няма , особено като тези платени медий
91
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е те са добре щом само половината си искат СССР. Какво да кажеме ние с гайдите като 90 % от народа си иска социализма с безплатното здравеопазване с евтиният ток и парно с евтиян хляб който струваше 32 ст. за дабруджа 1 кг. А със типовият хляб пак 1 кг за 15 ст. си хранехме прасетата. Само че вече няма да го видят социализма. Той умре с Тато Живков. Сега ще ви опъват децата на комунистите защото сте големи тарикатчета. Оня синият от драгалевци ви кара да скачате. Е скачахте и се наденахте.
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Диви асиятци, със собственическо и надменно отношение към нас.Много им здраве.
89
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живял съм 6 години в С. Петербург. Руснаците нито ни обичат, нито ни уважават. Преди, защото бяхме с тях. Сега, защото не сме с тях.От моя личен опит - те са ***. Има и много умни хора между тях, които презират руските маси. Стадо.
88
14
 
12
 
! Отговори
много са преди 8 години
И 4 процента са много.Какви приятели можем да бъдем с тези азиатски хазари,които нападнаха уж най-близките си братя от Украйна.Украйна,която ги създаде и им даде държава и религия ,Украйна,която ликвидира ядрените си ракети с които плати уж независимостта си.Тези азиатски *** нямат приятели.Най- мразената държава в света е Русия.Като тръгнеш от Финландия,минеш през Прибалтика и Черноморието, Кавказ ,Средна Азия и далечния изток ,няма по -мразени *** от тези пияндурници.И с право.
87
0
 
0
 
! Отговори
кабинката преди 8 години
Аз се кефя и на рускините и американките,мъжете им са ги направили значими
86
12
 
16
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
След 500г. турско робство и 45г. руско робство как да ги обичаме. Аз брат в Русия нямам.Родителите ми са българи.
85
5
 
17
 
! Отговори
към 113 преди 8 години
Не мислим, че америкосите ни обичат. Мислим, че 100% от америкосите не знаят къде е България.
84
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБлизки сме колкото мечката е близка с бурканчето мед.Винаги са ни гледали като ***, и като частна собственост.Руски фашисти.
83
9
 
6
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Дали поп Кръстю и Левски са останали до край приятели?!
82
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ognyanzВойната е най-универсалният начин да се върти световната икономика при едно неизбежно свръхпроизводство а последното го има откакто има автоматизирано произвоство.Воини се водят за власт над територии,ресурси и хора.Имало е воини,има и ще има воини,докато има хора по тази земя.Тактиката на едни племена е да асимилират други за да растат с човешка сила,така наречените еничари на Османска империя.Тактиката е частично успешно по света и ползвана от руснаци,англичани,франсета...без успех
81
4
 
18
 
! Отговори
мнение преди 8 години
Братушките в Русия са от старото поколение, което все още има някакви добри спомени за България. Новото поколение руснаци са прагматици и нямат толкова сантименти.... Ако се чувстват желани някъде - за тях няма проблеми. Но ако ги плюват ежедневно и плашат местното население с тях като с Баба Яга, че ще ги изядат или ще ги поробят... какво да очакваме.
80
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното не е да ни обичат Русите!Важното е да обичат морето ни!
79
24
 
8
 
! Отговори
Слава на Турция преди 8 години
Затова пък 96% от турците не смятат България за заплаха.Ние живяхме като братя 500 години и ви гледахме като писани яйца докато не дойдоха руските опупатори.Турция има брутен продукт повече от 1 трилион долара на година и ние сме готови да ви приемем отново.Не знам какво не харесвате на Ердоган - той разрешава да се пие ракия. Какво повече искате?Сега нашите самолети ви пазят от руските окупатори и вие пак недоволствате.Слава на Турция и Ердоган!
78
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При толкова плюене по Русия и 4 процента е за учудване.Няма друга нация в света,която да преправя историята си,след всяка смяна на господарите си.
77
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"явно импортозамещението не работи добре в руско"=====Руските фермери масово купуват руска техника. Продадените руски селскостопански машини през 2015 г. са с 209% повече от количеството продадени през 2014 г. През първите 4 месеца на тази година Русия произведе и продаде на своите фермери 72% повече селскостопанска техника повече от количествата продадени през първите 4 месеца на 2015 г.И това е само в сферата на селското стопанство.
76
4
 
11
 
! Отговори
смях преди 8 години
ленин бил написал азбуката ха ха ха
75
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТурчинаЗнам,че управлявате България,знам,че управлявате и други държави освен вашата,но знайте,че това е известно на българите и другите народности,тоест властта ви е видна,тоест вече сте загубили.Както руснаците не направиха над 100 племена руснаци така и вие не сте направили българи,арменци,кюрди,араби и други на турци и няма и да го направите.Аз съм 76 номер,да,турците са се погрижили да си върнат старите земи на империята,в България сигурно всеки 3ти е турчин,те лобират за Турция.
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ахахахаххахахахх еваааах ги тия братушки, счепиуи са са да ни лиубят :D гоуема убов, гоуему нещо, дуугауи! наздарове!
73
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Водят ни с 1%.От българите 3% ги харесват, и то лятото като дойдат