Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях

56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз
3 юни 2016 18:38,
375
Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях
Снимка: flickr

Само 4% от руснаците смятат България за приятелска страна, сочи проучване на московския социологически институт "Левада център", цитиран от ТАСС.

Това е значителен спад, след като през 2014 г. близо 10% от руснаците са определяли страната ни като един от най-близките съюзници на Москва.

В Русия най-враждебни са настроенията срещу САЩ – 72%, следвани от Украйна с 48%. Третият враг за руснаците е Турция с 29%, като през 2015 година този процент е бил само 1.

В същото време руснаците възприемат като най-приятелски страни Беларус (50%), Казахстан (39%) и Китай (34%).

24% от анкетираните подкрепят членство на Русия в ЕС. 56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз, а 28% го подкрепят.

"Отношението към страните се определя от това какво телевизията показва на руснаците, тъй като голямата част от тях никога не са пътували до чужбина", казва пред "Ведомости" политологът Дмитрий Орешкин.

През май тази година има влошаване на отношението към САЩ и ЕС след относително стабилни показатели през миналата година и възможно обяснение е ефектът от 9 май.

Според Алексей Гражданкин, зам.-директор на "Левада център", "няма други обстоятелства, освен обидата на руснаците, че Западът не признава ролята на Русия за победата".

Все повече руснаци смятат Украйна за враг, тъй като конфликтът там изобщо не се вижда кога ще се уреди, допълва той.

Руснаците свързват с Украйна проблемите с имиджа на страната им, невъзможността да пътуват в чужбина и високата инфлация. Няма добри перспективи и за подобряване на връзките с Турция, поради което по-скоро отношението към нея ще продължи да се влошава, смята Гражданкин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
15
 
! Отговори
цезар преди 8 години
Че какво друго очаквате? след като у нас е гъкано с американци с насочени пушки срещу Русия. След като сме член на НАТО най престъпната военна организация и непрекъснато ни се втълпява че Русия е агресор и едва ли не утре ще ни нападне. Нито един руски политик не е казал нито една обидна дума за България. А нашите онбашии се надпреварват кой с какво да се изпъчи и обиди Русия.
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях"Прекрасно знаете, че на анкети не разпитват цялото население, а между 100 и 1000 човека, все пак това не е национален референдум. Не може да твърдите това на база допитване до брой хора, колкото едно малко село.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 37: "Макетата измислиха песен за Путин, той им обеща че ще погледне какво става по тия места като приключи в Сирия."Путин приключ в Сирия...изглежда само ти не си го разбрал !
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Патриотна тоя пък сега руската окупация му виновна че бил на дъното на ЕС.Я виж благодарение на руската окупация колко мозъци са експлоатирани на Запад наготово. И какво количество неграмотни *** отгледа същия този ЕС, който експлоатира мозъците, създадени от руската окупация.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Макетата измислиха песен за Путин, той им обеща че ще погледне какво става по тия места като приключи в Сирия.
27
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми да се откажат от азбуката ни
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мола, диригента на постовете да се постарае вместо да диктува по телефона да праща текста проверен и в готов вид, щото нали , добре е да се знае как се пишат сложни думички.
25
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никога не сме били братя с Руснаците . Русия възприема България като колония и така си е командваше , но сега не става . Има някакъв минимален процент от българите , които все още си мислят за целувките на Брежнев с Тодор Живков . Истината е , че сме много близки по език и християнство , но това е вечно , както например Австрия и Германия .
24
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците много добре правят разлика между български народ и български управници.Както и за Украйна, смятат държавата за враг, но не и хората, които живеят в Украйна.направете такова проучване и в България, да видим колко процента "обичат" САЩ.
23
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руският народ не смята украинските си братя за врагове. 48% от руснаците не харесват олигархичната, жидо-бандеровска украинска върхушка.
22
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путинофилите да се стегнат и да развеят руския байрак, да направят оборка около паметника на съвеЦката армия - Putin, si! - Yankee, no!
21
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кажи речи колкото са волжките българи, които между впроче Кремъл отказва да признае
20
12
 
22
 
! Отговори
:) преди 8 години
Когато Президентът на България си позволява толкова недипломатичен тон, а на 3 март не споменава загиналите руски войни... какво очаквате? Любов? Никой не обича предателите.
19
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
едно ще напиша само.Путин не е вечен!
18
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях"Ами напоследък не им помагаме да ни уважават- санкции, политическо плюене, слугинаж към Вашингтон, изцепките на Роската, обвинения в кибер война...
17
3
 
14
 
! Отговори
пртн преди 8 години
меи след нато, враждебна риторита от президентката, враждебна руторика от *** депутати, правителство, провалени проекти, какво искате да очаквате.
16
22
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Точно руско приятелство не ни трябва! Благодарение на руската окупация сме на дъното в ЕС!!! Ясно е, че ще се намерят полуграмотни и***иоти, които да си искат СССР и комунизма, но и обратните не ми пречат!
15
13
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
Ти жив руснак виждал ли си? А 12 новер?Просто наизуст си пишеш или нямаш представа, че България беше развита индустриална и аграрна държава със стабилен износ и всичко това с руски усилия.
14
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми нормално то и в България, обичащите в Русия са кажи речи толкова
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не съжалява за СССР скоро ще има нов съюз. Пишете си Путин знае какво трябва да направи за да не му се пречкат из краката.