Кристалина Георгиева се връща в Световната банка

Връщам се на работа, която продължава да ме вълнува, написа в Twitter
Обновена: 28 окт 2016 20:15 | 28 окт 2016 18:04, Анисия Иванова
129
Кристалина Георгиева се връща в Световната банка

Европейската комисия съобщи, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на заместник-председател на институцията.

В съобщението се отбелязва, че считано от 2 януари 2017 г. тя се връща в Световната банка, където ще бъде изпълнителен директор, съобщава БТА.

За мен е чест, че през последните седем години работих за Европейския съюз и България като комисар по хуманитарна помощ и като заместник-председател по бюджет и човешки ресурси. Това написа тя във Twitter след новината, че е подала оставка, за да поеме водеща роля в Световната банка.

Ето и пълния текст на изявлението на Кристалина Георгиева:

"Когато през 2010 г. дойдох в Европейската комисия от Световната банка, оставих след себе си не просто работата и организацията, която обичах, но и една цяла сфера на дейност - международното развитие. След като внимателно обмислих предложението да стана Главен изпълнителен директор на Световната банка, реших да го приема. Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува и която ще ми позволи да помагам и на Европа и на света.

Искам да благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможността да бъда част от неговия прекрасен екип. Връщам се във Вашингтон в началото на следващата година. Междувременно работата в Брюксел продължава.

Очаквам да приключим успешно преговорите за бюджета на ЕС за 2017 г. Трябва да завършим и няколко инициативи, свързани с управлението на човешките ресурси в Комисията.

Сега не е моментът за сбогуване: има да се свърши още много работа. Но аз винаги ще бъда благодарна за приятелството и дълбоките връзки - професионални и лични - които изковах в Брюксел.”

С голяма тъга приемам оставката на Кристалина Георгиева, заявява по този повод председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Това, че тя е била поканена да поеме водеща роля в Световната банка, е признание за многобройните й дарби и за нейния професионализъм, добавя той.

Искрено я поздравявам на новото поприще. Кристалина Георгиева бе отличен заместник-председател в първите две години на тази ЕК, която имам честта да оглавявам. Винаги съм се радвал, че мога да разчитам на посветеността й да постига резултати, на стратегическите й съвети и на приятелството й.

Кристалина Георгиева е отличен политик, към когото изпитвам дълбоко уважение и на когото искам да благодаря за лоялността и работата, която извърши. Ще ни липсва много, пише Юнкер.

Работата на ЕК трябва да продължи. Затова помолих еврокомисаря Гюнтер Йотингер да поеме задълженията на Кристалина Георгиева, допълва председателят на ЕК.

Юнкер отбелязва, че е съобщил на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц за оставката на Георгиева и решението, свързано с Йотингер. Сега предстои България да представи нов кандидат, който да довърши еврокомисарския мандат на Георгиева след назначение от Съвета на ЕС, в съгласие с ЕП и председателя на ЕК.
Юнкер заявява, че е готов за разговори с българския премиер Бойко Борисов за възможните кандидатури за следващ български еврокомисар, както и евентуалните негови отговорности в ЕК.

Според нейни колеги изненадата от това решение е "взаимна”.

Според "Гардиън" постът главен изпълнителен директор е създаден неотдавна и по важност е втори след президента на Световната банка.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким написа в Twitter: Щастлив съм да приветствам Кристалина Георгиева обратно в семейството на групата на световната банка. Очаквам с нетърпение да работим заедно да сложим край на бедността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
15
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО.... преди 7 години
ПО-БЛИЗКО ДО ПАРИТЕ -----ПО-БЛИЗКО ДО НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА....ХА,ХА,ХААААААЗА МЕДАЛИ ИЗВЕСТНОСТ И ВЕЛИЧИЕ ---СЕ БОРЯТ САМО ГЛУПАЦИТЕ......ЧОВЕК СО ПАРЕ---Е ЛИЧНОСТ!!!ЧОВЕК , БЕЗ ПАРЕ....Е ЛА...НО!!!!ТОВА Е ИСТИНАТА!!!!!
70
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Foreign Policy: Кристалина Георгиева е човек на "Мултигруп", доносничела е на ДС.
69
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Засипваш кадърните хора които не ви играят по свирката с ПОМИЯ.Те си казват "боже защо се хванах а не си гледах спокойствието"Резултата е:Цецка Цачева или Румен Радев -президент ако решим може и Митю Пищова.Браво на московските дугари!
68
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Георгиева, май ти биха шута от ЕС. Заради твоя бойко се измиташ.
67
0
 
51
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Поредната *** се завръща при господарите си.. Това означава, че успешно е завършила задачите си и сега минава в запас.. Някой други маскари пък дават лекции в американски университети като един бивш български президент.. даже не му помня името.. Долнопробни създания, които нямат достойнство. Единствената им мисъл върви около собствените им дирници..
66
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нема насищане таз момаНапуска или са я помолили да напусне.След излагацията в ООН.Защото тя каза, че е горда от представянето си и няма да подава оставка от ЕК,Както и да е, показа се като поредната предвидима калинка на бая. Първо Желева, сега Сталинка - все издънки.
65
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е възнаграждение за "работата" срещу Бокова и БГ. Но да внимават другите! Предател веднъж-предател винаги!
64
2
 
45
 
! Отговори
ЗзЗ преди 7 години
А има ли връзка между решението й, и призивите на англииските евродепутати да се провери дали тя не е злоупотребявала с евросредства за да води кампанията си за ООН?
63
0
 
30
 
! Отговори
Кристалинооооо, преди 7 години
Като те вълнува, къде беше тръгнала ***?
62
7
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
КРИСТАЛИНА И БСП СИ ПРИЛИЧАТ ПО ТОВА ЧЕ КЪДЕТО И ДА ГИ УРЕДЯТ ТЕХНИТЕ СПОНСОРИ ВСЕ НАКРАЯ НИЩО НЕ УСПЯВАТ ДА НАПРАВЯТ.
61
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко, викай Румяна Желева да я замести! Вкарай златната си резерва на терена!
60
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се маха от Европа, сега поне няма всекидневно да ни натрапват фалшивата й мазно-загрижена физиономия.
59
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега Бойко, който ти даде акъл и те подкокоросваше за "битката за ООН" прати го в 10-та глуха, или най-добре на борсата на труда.Това ще да е някой гербаджийски велможа около теб - опитващ се да се покаже полезен.
58
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подава оставка, защото вече никой не може да понася пълната й негодност. Няма да имаме еврокомисар, защото такива си го подбира Той. И понеже всички, които ще прочетат това, ще се сетят за кого става дума, това е най-яркото доказателство за настъпилия тоталитаризъм в нашата страна.
57
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изпълни мисията си с нелепата кандидатура за ООН и сега тези, които и дърпаха конците и се отплащат с по-висок пост и по-голяма заплата.Това, че БГ сега остава без еврокомисар очевидно не я интересува. Тя България и без това малко я интересуваше плез всичките години изкарани в ЕС.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До истината 56ТОВА Е САМАТА ИСТИНА!!!!!!!! МНОГО БИХ СЕ РАДВАЛ И СЕ НАДЯВАМ ВСИЧКИ ДА ОСЪЗНАЯТ ТОЗИ ФАКТ!
55
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А БОКОВА СЕ ВРЪЩА КАТО ШЕФ НА ПЕС ЗА ДА ОПРАВИ НЕЩАТА СЛЕД НЕКАДЪРНИЯ ЕВРЕИН СТАНИШЕВ
54
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
след като сама се орезели приемайки кандитатура за ООН от ГЕРБ а можеше да я откаже с достойнство явно реши че не иска да има нищо обща с ГЕРБ
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко да тури Цецо. И без това тук нищо не прай освен да брои имоти. В кадрово отношение няма да има разлика.
52
0
 
17
 
! Отговори
до 62 преди 7 години
След 31.12.2016 г. България трябва да излъчи заместник на Георгиева, който ще бъде препитан от еврокомисията, Йотингер ще я замества само до края на годината. Този пост в сегашната еврокомисия е определен за България, не може да сложат от друга държава, ако ние се откажем, тогава.