Десетки убити, над 1000 ранени при протестите в Казахстан

Външно влияние или недоволство от авторитарната власт?
6 яну 2022 10:55, Елка Василева
147
Десетки убити, над 1000 ранени при протестите в Казахстан
Снимка: архив, БГНЕС

Казахстанската полиция съобщи за десетки елиминирани протестиращи в бившата столица Алмати, след като тази нощ президентът Касим Жомарт-Токаев поиска военна помощ от съюзниците си от Организацията на Договора за колективна сигурност.

Още по темата

Над хиляда души са ранени при демонстрациите в Казахстан през последните няколко дни, предаде Франс прес, като се позова на данни на казахстанското здравно министерство.

Близо 400 от ранените са хоспитализирани. В интензивно отделение са 62 души.

Тази сутрин се стигна до нови сблъсъци между силите за сигурност и събралите се на площада на републиката в Алмати демонстранти.

Протестите в Казахстан, първоначално провокирани от повишените цени на пропан-бутана, навлизат в своя пети ден.

Руски медии съобщиха за интензивна престрелка на площада, където въоръжени лица е имало и сред протестиращите. По-късно казахстанските власти съобщиха за десетки елиминирани провокатори, които по-рано през нощта нападнали сграда на полицията.

Президентската резиденция в столицата Нур Султан остава отцепена от специалните части, националната банка спря работата на финансовите институции и обмяната на валута, полетите към Москва са отменени, а авиокомпаниите „Флай Дубай“ и „Еър Арабия“ спряха полетите си до Казахстан. Интернетът в страната е спрян почти навсякъде.

Докато Токаев и съюзниците му отдават продължаващите протести на външно влияние, противостоящи анализатори смятат, че те са провокирани от нагнетено недоволство срещу авторитарната власт на бившия президент Нурсултан Назарбаев и наследника му.

Междувременно Русия вече изпрати въздушни десантчици като част от миротворческия контингент на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) в Казахстан, заяви ОДКС, предаде Ройтерс, като се позова на информационната агенция Интерфакс.

"Миротворчески контингент на Организацията на договора за колективна сигурност бе изпратен в Казахстан за ограничен срок с цел да стабилизира и нормализира ситуацията", заяви ОДКС в съобщение, споделено в Телеграм от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде Франс прес.

В миротворческия контингент ще вземат участие войници от още четири бивши съветски републики.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 55-Казахите с имат руско оръжие още преди ти да се родиш бе,.
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в България по същият начин правителството на Радев и Петков постоянно вдига цените и мачка народа!
30
2
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 52, преди 2 години
"НЕ Е ЗА ГАЗА. НАШИТЕ ГО ИЗВЪРТАТ, ВСИЧКО Е ЗАРАДИ ГЛУПОСТИТЕ ЗА КОВИДА, ГАЗА ТАМ СИ Е БАЯ СКЪП ГОНИ 50 СТОТИНКИ." ----- Така е. Обсадилиса две болници в Алмаати - в същия сайт го написаха току-що. Що болници? Тук за съвсем наивни ни взеха! Протестите са световни и са српещу ковидфашизма. Който докара скъпотията и мизерията.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УБИВАТ ТЕ, ЗА ДА СИ ЗДРАВ!
28
1
 
12
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Сорос пак се е развилнял.
27
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде казахските мюсюлмански овчари имат картечници М16 ?----там откъдето миньори и учители изровиха в Донецк ак-47 .
26
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тюркското у казахите идва от вековете ислямска власт там, те по скоро са близки етнически с монголите и китайците, от много години китай обвързва казахстан с пекин, ама путин реве срещу ЕС и Сащ че биле " фашисти", сега да гледа и да трае!
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ Е ЗА ГАЗА. НАШИТЕ ГО ИЗВЪРТАТ, ВСИЧКО Е ЗАРАДИ ГЛУПОСТИТЕ ЗА КОВИДА, ГАЗА ТАМ СИ Е БАЯ СКЪП ГОНИ 50 СТОТИНКИ.
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ние кога ??
23
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бият ли ги зад колоните?? Хората протестират, заради скъпия ток и мизерията
22
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Струва ми се, че и казахстан отлита от " рая" на путин, тия са поредните които с оръжие решиха да гонят русофилите... казахите са си китайци реално
21
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34 Има видеа с трупове, всички са с дръпнати очи. Нямаше чернокожи ако намекваш за САЩ.
20
9
 
19
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ преди 2 години
Петков, гледаш ли, слушаш ли? Отменяй ковидцирка и зеления сертификат че на 12-ти Казахстан ще ти се стори детско парти с това което ще стане тук.
19
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казахстан е един от основните доставчици на нефт за Китай. Не знам как ще реагира председателят Си на руската инвазия, може да реши че той има повече права над Казахстан от Путин.
18
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В 20 век сили на Варшавският Договор влизаха в "непослушните" страни -Чехословакия и Унгария за да избиват местното население, сега тези сили се наричаЛИ "Миротворчески контингент на Организацията на договора за колективна сигурност". Пълна пародия. Диктаторът Путин се стреми да затвърди властта си в непослушните - Казахстан и Украйна. Добре, че той не беше на власт през зимата на 1997 г. , защото Жан Виденов щеше да го покани да ни "освободи" пак от непослушната опозиция.
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, това ли искате за България, наистина? Ако допусмен да ни наложат тоталния геноцид и нацизъм, наистина това няма да ни се размине!
16
12
 
11
 
! Отговори
Лев Толстой преди 2 години
Докато Путин продължава да твърди че азбуката му е дошла от македонските земи ще му се случват все такива хубави неща. Всички сателити на Русия ще се обърнат против нея, а самата Русия ще бъде разпарчетосана. Божие наказание за това че откъснаха Македония от България.
15
13
 
6
 
! Отговори
визата анулирана преди 2 години
Кой им е дал визи на тези руски войници да влизат в независим Казахстан?
14
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 18-ти век насам Русия винаги се е ползвала за потушаване на бунтове в Европа срещу заплащане. Сега виждаме че се отваря мнго работа за Русия и на изток. Мракобесниците си са мракобесници независимо в кой век живеят.
13
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не успяха с Украйна, сега ще пробват с Казахстан.