Горанов: Привърженик съм на консервативна фискална политика

Перспективите за следващите години са за нов дефицит
21 сеп 2024 19:33, Инна Ангелова
28

За първите осем месеца на годината бюджетът се движи в рамките на гласуваното в закона - дефицит от над 6 млрд. лева., така че 1,6 млрд. лева бюджетен дефицит към края на август не звучи катастрофално. Това заяви бившият министър на финансите и икономически експерт Владислав Горанов в предаването Money.bg.

"Като цяло съм привърженик на консервативната фискална политика и всички ангажименти, които в последните години, след 2020 година и в контекста на политическата криза се поемаха, с увеличение на пенсии и на доходи, доведоха до това, че МВФ за първи път от доста години се принуди да твърди, че бюджетът за 2024 година е проинфлационен и не следва целите на икономическия цикъл. Затова и перспективите за следващите години са за нов голям дефицит, нов голям дълг", коментира Горанов.

Той подчерта, че постоянно се поемат ангажименти от държавата за увеличение на доходите в МВР, в отбраната от началото на новата година. Горанов допълни, че това са ангажименти,  които се наслагват и натрупват година след година и които рано или късно ще доведат до това сметката трудно да може да бъде вместена в трите процента максимално възможен дефицит.

“С любопитство очаквам първите изчисления на финансите за следващата година, но ще бъдат истински факири, ако успеят да вместят всички ангажименти в рамките на трите процента", категоричен беше Горанов пред Bulgaria On AIR.

Той определи като грешна "траекторията на бюджетното планиране и изпълнение".

"Философията, че може през по-големи разходи да има по-бързо забогатяване на българското общество е грешна. И освен да противопоставя поколенията - младите, работещите, активните сега, на които някой ден може да се наложи да им се вдигат данъците, спрямо нашите майки и бащи, които са вече бенефициенти на пенсионната система - това е грешно. Тоест можем да си позволим да плащаме по-високи пенсии тогава, когато икономиката създаде този доход. Изплащането на пенсиите на кредит от по няколко милиарда на година според мен е грешна тактика и отмества възможността за инвестиции в разходи за растеж", категоричен беше бившият финансов министър.  

"Прави впечатление, че прессъобщенията на Министерство на финансите всеки месец са все по-кратки и по-кратки, обратно на нуждата от информация, но това не е най-драматичното. Рано или късно статистиката за държавните финанси ще излезе на бял свят", каза още Горанов.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Политика
Стив Ханке: Влизането на България в еврозоната би било пълна катастрофа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Магнитски преди 5 минути
И аз.
26
0
 
0
 
! Отговори
Нито един българин преди 7 минути
не харесва "политиците" в България!!!
25
1
 
3
 
! Отговори
Дрън дрън преди 11 минути
Горанов, Горанов ти си фен единствено на рекета и кеша. Не случайно си НАМАГНИТЕН. Офисите които закупи на Цариградско шосе не са от спестените от закуска стотинки. Но в Булгапистан е така - липса на правосъдие и *** Матриал!.Много си нагъл и гнусен. Имаш наглостта да ръсиш "умнотии" след постните пици години наред. Дано Господ те накаже чрез децата ти.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
Изключителен Отврат...
23
2
 
0
 
! Отговори
ЗАРАДИ КИРО И АСЕН преди 24 минути
КОИТО БЯХА В КОАЛИЦИЯ С БСП - РУСОФИЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ НАВИРИХА ГЛАВИ СРЕЩУ ЕВРОПА, НАТО, АВРОЗОНАТА И ШЕНГЕН......И ПП ДБ ПАК ПЛАНИРАТ СГЛОБКА С БСП И ДПС - ДЕРИБЕИ РУСИЯ.....
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 24 минути
Абсолютен гербав крадец, само в България корумпетата ги канят по телевизора, тоя подари на Божков 800 000 000 от нашите пари, за това с Бочко не вдигнаха пенсии и заплати за да има за кражби! Както казва философа от Банкя пари дадени за пенсии и заплати няма как да се откраднат .
21
0
 
5
 
! Отговори
Тиквун преди 26 минути
Толкова са нагли Боко и неговите производни! Корупция до дупка, схеми, куфарчета, чували с пари и този се изказва...ами той няма пари да си купи гарсониера в Младост. Стои про Домусчиеви на наем и събира за ипотека!
20
0
 
4
 
! Отговори
??? преди 26 минути
Привърженик е на политиката в Осемте Джуджета, Отнемане на фирми и изнудване на бизнесмени. Като една фирма декларира високи приходи и печалба, Горанов вижда и идва да я рекетира или присвоява. Ако не искаш водят те в прокуратурата, обвиняват те в организиране на престъпна група. Излизаш от бизнеса защото си зает с адвокати да се оправяш докато репресивния апарат те мачка. Ако платип Рушвета всико е ОК. И до това се изчерпва политиката на Горанов.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
Крадлив екс-кре-мент
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 46 минути
А така-за народа трохи,за вас милиони.Затова ни оставихте на последно място в Европа по доходи.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 47 минути
Заради Горанов, Борисов и Велев сме последни в класацията по доходи в ЕС. Най- бедните в Европа.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 49 минути
Влади Магнитски е привърженик на крадливата финансова политика.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 53 минути
но определено не е привърженик на закона на Магнитски
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 53 минути
Доказано корумпиран да дава интервюта ми идва в повече... За БМВ то каза нещо?
13
0
 
11
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 54 минути
Горанов: Привърженик съм на крадените БМВ та и на сделките под масата за големи апартаменти. Затова и Боката ме избра за финансов министър.
12
0
 
4
 
! Отговори
мак преди 1 час
Скоро икономиката няма да създаде нов доход, а тоя едва ли не обвинява пенсионери, че получават пенсии. Но защо за зеления има пари, щом положението не е цветущо? Чакат похвала от фоннещоси?
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А Магнитски е привърженик на мутрата Горанов!:)):))
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Толкова е консервативен, че според него пенсиите и заплатите не трябва никога да се увеличават, зор му е, че народът мизерува
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ГЕРБ значи постна пица!
8
0
 
14
 
! Отговори
беенвист гербав преди 1 час
И каква е тази консервативна политика - за нас постна пица, за вас 5 тона суджук и чували с пари в крадени беенвета ли ?!!