САЩ обезпокоени от възможно присъствие на „Вагнер“ в Судан

Където отиде, групировката носи само смърт и разрушения
25 апр 2023 08:55, Елка Василева
77
САЩ обезпокоени от възможно присъствие на „Вагнер“ в Судан
Снимка: архив, БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази сериозно безпокойство от възможно присъствие на руската наемническа групировка "Вагнер" в Судан, където суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа водят в продължение вече на десет дни ожесточени боеве, отнели живота на стотици хора, предаде Франс прес.

"Имаме много сериозни опасения относно участието на групировката на Пригожин - групировката "Вагнер", в Судан," каза Блинкън на съвместна пресконференция с кенийския си колега Алфред Мутуа, който разкритикува ролята на някои страни в Близкия изток.

„От известно време сме обезпокоени от ролята, която играят някои от нашите приятели в Близкия изток, както и Русия и други, които подкрепят едната или другата страна“, каза министърът на външните работи на Кения.

„Сега не е моментът за вземане на страна в конфликта“, каза той, като помоли „външните сили да оставят Судан на мира“. Мутуа не посочи конкретна страна.

От своя страна Блинкън отбеляза, че групировката "Вагнер", която действа в Мали и Централноафриканската република (ЦАР), носи там, "където отиде, само смърт и разрушения".
(БТА, Алексей Маргоевски)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
12
 
! Отговори
До 52 преди 1 година
Еми те САЩ имат 800 военни бази, които окупират в 80 държави по света..по вероятно е САЩ да имат военна база в една държава отколкото да нямат..
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Из медиите писаха, че в Судан имало около 16 000 сащанци. Не зам какво правят там, но ми е известно, че САЩ поддържат самолетоносачи в непосредствена близост и имат привичка от време на време да бомбардират територията на Судан просто така, профилактично. Знам го от човек, работил българската селскостопанска авиация и работил в Судан.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До абе абе той,чуждестранният легион се изнася на подскоци от Судан.А ти искаш някой да го праща.
43
1
 
8
 
! Отговори
ГРУ преди 1 година
До Сту ... Ами те и Кадировците .. и Вагнеровците още ги има и още се говори за тях .... Ами какво стана с великите Азовци .... неустрашимите Сектори разни ... май изчезнаха като динозаврите . Никой дори не ги споменава вече от година ... Май пппръднаха в гащщите . ахахахаха
42
9
 
1
 
! Отговори
абе преди 1 година
няма нужда да са обезпокоени , да пратят чуждестранния легион в Судан пък да видим кой кого .
41
0
 
17
 
! Отговори
Кофе Бабоне преди 1 година
Каква стана тя, неуките и изостанали африканци по бързо се ориентираха отевропеиците кое е лошо и кое по малко лошо за страните им
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вангер е частна и може да бъде където поискат
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей тия кравари бре - що не се обезпокоят от стотината си бази по цял свят - нагли до безумие- време им е да си получат заслуженото- и в българия 4 бази
38
1
 
9
 
! Отговори
Брейй тея Вагнер преди 1 година
Всемогъщи брей!
37
2
 
19
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Е, Вагнер нали бяха един куп затворници на привършване в Бахмут? Еййй, тъй като стане. Пак лъжем.
36
2
 
18
 
! Отговори
Яд ги е че загубиха преди 1 година
Африка..и Азия..и Латинска Америка..едната колония Европа им остана! Началото на края на империята САЩ ..
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Където и да отиде "ВАГНЕР" носят смърт и разрушение на англосаксонския модел, прилаган навсякъде у предните 70-80 години! Да, това е верно! Даже и на заседание на ООН беше отбелязано и си е верно! Точно така! ))))))
34
2
 
14
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
А такъв като тебе подкрепящ укрофашистите не е ли фашист, а другарюГендар ?
33
3
 
14
 
! Отговори
Вагнеровците преди 1 година
такава реклама си направиха, че диктаторчета от цял свят ще ги търсят и ще се редят на опашка плащайки с доларчета, диаманти и злато.
32
5
 
27
 
! Отговори
тъпчо преди 1 година
Вагнер нося смърт, пък НАТО само се отбранява, нали!? Лицемери...
31
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има две велики книги,които илюстрират цялата история на САЩ.Това са трилогията "Синовете на великата мечка" и "Чичо Томовата колиба".Наследници на първата вече практически няма,но на втората са доста и скоро може да потърсят реванш от краварите.
30
6
 
23
 
! Отговори
Бай-Дън преди 1 година
"Където отиде, групировката носи само смърт и разрушения"-Това все едно за САЩ е писано.
29
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФАЩ станаха за т.шак вече и на *** в Судан,а и в цяла Африка.
28
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Укроландия е обявена 8 вълна забележете всеобща мобилизация което включва и жени. Та мисълта ми е доста добре са си свършили работата момчетата от ЧВК Вагнер. Продължавайте все така да утилизирате укронацистите.
27
11
 
25
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Свършва им 33 годишното развяване по света на кравите, и рев до небесата... Те се помислиха за свещени животни, като в Индия.... ===))) тепърва къФ, ще го ручкате.... Лошото е, че ние пак сме от лошата страна на барикадата, заради наще оФци...