Украйна дава зор на САЩ, иначе има "голяма опасност" да загуби войната

Конгресът на САЩ бави отпускането на спасителна помощ
251
Украйна дава зор на САЩ, иначе има "голяма опасност" да загуби войната
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски каза днес, че забавянето на помощта от САЩ за Киев, която се обсъжда в Конгреса, би довело до "голяма опасност" Украйна да загуби войната, започната от Русия с инвазията през февруари миналата година, предаде Ройтерс.

Агенцията определя изявлението на Андрий Ермак като едно от най-откровените на високопоставен представител на украинските власти в контекста на витаещата несигурност около бъдещата спасителна помощ за Украйна от страна на САЩ и ЕС, като се има предвид, че не се вижда краят на бушуващия конфликт с Русия.

"Ако помощта, която сега се обсъжда в Конгреса, бъде просто отложена,... това предполага голямата опасност ние да останем в същата позиция, в която се намираме сега", каза Ермак на английски пред аудиторията си във Вашингтон. "И, разбира се, много голяма е вероятността да бъдем неспособни постоянно да отвоюваме територии, като съответно съществува голяма опасност да загубим войната", добави той.

Вчера представители на Белия дом казаха, че изтича времето и се изчерпват финансовите средства за подпомагане на Украйна.

Правителството на американския президент Джо Байдън поиска през октомври от Конгреса на САЩ близо 106 милиарда долара, за да финансира амбициозните военни планове на Украйна и Израел, както и за подсилване на сигурността по границата с Мексико. Републиканците, които контролират Камарата на представителите, макар и с малко мнозинство, обаче отхвърлиха пакета от помощи. Представители на администрацията на Байдън все пак още се надяват, че основният пакет от средства ще бъде одобрен, отбелязва Ройтерс.

Ермак посочи, че спирането на пряката помощ от американския бюджет би било проблем.

"Естествено, без тази пряка подкрепа от (американския) бюджет ще бъде трудно да удържим... същите позиции, на които сме сега, както ще е трудно и за хората наистина да оцелеят... в условия на продължаване на войната", отбеляза началникът на президентската канцелария. "Ето защо е от изключително, жизненоважно значение тази помощ да бъде гласувана, и то колкото се може по-скоро", каза още началникът на канцеларията на украинския президент.

Ермак направи изявлението по време на второто си посещение във Вашингтон в рамките на броени седмици, отбелязва Ройтерс. Той каза, че ще настоява пред американския Конгрес и правителство да обърнат внимание на жизненоважното значение на одобрението им за новия пакет помощи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Херсонска област. Поради големите загуби на киевският наркокартел в Кринки продължава прехвърлянето на подразделения от 37-а бригада на десния бряг. Очевидно изчислението е направено за бързо замръзване на Днепър и вероятно ще бъдат направени опити за увеличаване на обема на доставките за десантните сили в Кринки. Тиловият район обаче не се промени по време на десантната операция и се ограничава до района Тягинка - Токаревка - Ивановка, там активно действа оперативно-тактическата авиация на ВКС на РФ. Без промяна остава обстановката в района на пътния и жп Антонов мост.
182
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Флангове на Артьомовск. В Клещеевка ВС на РФ продължават да притискат зомбираната по натовски стандарт биомаса по височините. Руската артилерия и авиация активно действат в района по блиндажа на опорника "Остров". На север има леко настъпление на ВС на РФ близо до Богдановка в района на пътя за Часов Яр, но след поредица от малки бързи придвижвания сега ВС на РФ малко се забавят. От следобедните часове на 5 декември в този район се водят интензивни боеве, артилерията работи активно и от двете страни, зомбитата на киевската хунта използват част от резервите си за възпиране на атаки и активно из
181
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Авдеевка. На север продължават тежки боеве в района на Степовое: половината от селото все още е в сивата зона, части от 47-а и 67-а механизирани бригади са се оттеглили, за да се прегрупират и са получили свежи подкрепления от мобилизираните. Боевете се водят и в района на жп линята от северозападната страна на коксхима. На юг, в района на Северни, 53-та МПБ на киевският наркокартел има проблеми със снабдяването: в района на Орловка преди няколко дни беше унищожен склад с боеприпаси и оборудване. Киевската хунта предприемат активни действия само в рамките на градски квартали и/или в отговор на
180
2
 
19
 
! Отговори
Абе преди 8 месеца
Да изровя изпод килима простичкият факт, че Киевският Фюрер, Евреинът Зеленски аплодира на крака Нацистът Ярослав Хунка в канадският парламент. Хунка е бил във Вафен СС, СС Галичина, същите Нацисти, които избиваха евреи през ВСВ. "Героите" Нацисти от Галичина са обявени за герои на Украйна. Отново сме с Нацистите и на никого не му пука. Свобода, демокрация, човешки права? Да бе, да :)
179
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най големите защитници на "свободния свят" в България всъщност изглежда че не са ходили на запад да видят от първо лице анархията която цари.Те живеят в някакъв измислен свободен свят.
178
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Свободен свят" ти на коя планета живееш бе? Къде е този свободен свят ? Ти плащаш ли си ипотеката? Вдигат ли ти лихвата тоя свободен свят? Остават ли ти пари да гледаш децата си ? СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА НА ЗАПАДА Е РАВНОСИЛНА НА ЗОМБИ АПОКАЛИПСИС, СЕГА РЕВЕТЕ БЕЗ ОСНОВАНИЯ ИЗБЕЛЕНИТЕ МОЗЪЦИ.
177
3
 
32
 
! Отговори
Хелоу преди 8 месеца
Много ли беше умно да правиш война със една от Великите Сили до теб, след като сам не можеш да я обезпечиш? Всички знаят че Щатите днес са тук, утре ги няма. Накъде духа вятъра на изгодата. Хубаво е и нашите русофоби дети ни управляват да вземат поука. Но за жалост за това се иска акъл.
176
2
 
18
 
! Отговори
До 57 преди 8 месеца
Умря 17 годишно Дете от сиропиталище, било 3 седмици на тренировка и пуснато в месомелача. А жени доста вече измряха по окопите, в Телеграма има бая клипове. Проклети да са тези, които пращат хора на сигурна смърт.
175
22
 
2
 
! Отговори
ЛОшото е преди 8 месеца
Че всички български патриоти се мислят за чистокръвни руснаци и по същество са си предатели на родината !
174
0
 
9
 
! Отговори
1280 преди 8 месеца
С наште БТР-и е абсурдно Украйна да загуви каквото и да е.А Крим не е руски, не е украински, не е и турски. Крим е Македонски, разбира се.
173
22
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 8 месеца
Свободният свят трябва всячески да способства за разпадането в обозримо бъдеще на русия (с малка буква р). Иначе въобще няма да има повече свободен свят.
172
1
 
24
 
! Отговори
Румен преди 8 месеца
Украинците трябва да вдигнат бялото знаме и това безумие да приключи. Не забравяйте, днес войната не ке води на територията на Украйна, а на територията на три самостоятелни държави- ДНР, ЛНР и ЗНР. Вярно е, някога това беше част от Украйна, ама вече не е. Трите народа решиха така. И още нещо- Зеленски и шайката около него не искат провеждането на избори, защото още от сега знаят, че ще загубят. Народът на Украйна мрази тези *** и отявлени фашаги. Дали го написах ясно?
171
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Както западът неспирно настройва Сърбия и България така и Русия и Украйна. За тях обединението на славянските народи в разбирателство и добросъседство е опасност номер едно. ЩОТО СА ГОЛА ВОДА НА НАШ ФОН. А НИЕ НЕ НАСТРОЙВАМЕ ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ ЕДНА СРЕЩУ ДРУГА. А ТРЯБВА.Прочети още на: https://dnes.bg/balkani/2023/12/05/koi-e-bylgarinyt-zadyrjan-za-shpionaj-v-syrbiia.591375
170
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пpo'cтака ша познайш по пpo'cташкия eзик, и всеки ден обявява другите за пpo'cтаци! Ceл'янин!
169
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пpo'cтака ша познайш по пpo'cташкия, и всеки ден обявява другите за пpo'cтаци! Ceл'янин!
168
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най обичам да ми крекат луди жеби!
167
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Олександър е Олек. А от кого украинците са взели фамилиите? От вaтянкити ли?
166
2
 
32
 
! Отговори
Спукан балон преди 8 месеца
Натовският балон се спука. Грамотен човек не би повярвал на локумите, които се разтягаха. Жал ми е за неграмотните украинчета, които отидоха на заколение, защото се вързаха на англосаксонската въдица. Англосаксонците (САЩ и Обединеното Кралство) предизвикаха войната още преди 10 години с ясното съзнание, че много славяни ще умрат, а континентална Европа ще бъде отслабена за сметка на долара и лирата. В ЕС също много зелки се вързаха, но да обеднееш е по-добре, отколкото да умреш за чужд рахат...
165
1
 
16
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
Още има такива които използват изрази като "уРкайна да спечели" или "Загуби" войната. Какво означава да спечели? уРкайна е унищожена! За възстановяването на инфраструктурата ще трябва десетилетие. А тези които ще Възстановяват вече са известни и не са замилели за уРкаинеца!
164
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ми те САЩ не са на зор, що да си дават зор!? Тия украинци къде им е акъла!?