В Украйна са наясно: Без НАТО ще се сринем

"Нашият съсед е безмозъчен и няма граници"
13 юли 2024 17:23, Александър Попов
421
В Украйна са наясно: Без НАТО ще се сринем
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Без НАТО следващите 10 години ще се сринем, защото нашият съсед е безмозъчен и няма граници". В Украйна хората не виждат алтернатива на членството в Алианса. "НАТО е единственият чадър, който може да бъде разпънат".

"Без НАТО ще се сринем по някое време в следващите 10 години, защото нашият съсед е безмозъчен и няма граници", казва пред германската обществена телевизия АРД Олексий Полончук. Той е директор на фондация "Форпост", която снабдява украинската армия с превозни средства и дронове. Пред кореспондентката на АРД в Киев Андреа Беер Полончук казва, че не очаква нещо конкретно от срещата на НАТО в Ню Йорк, но и не вижда алтернатива на членството на Украйна в Алианса. Ако тази война се проточи още 10 или 20 години, в един момент няма да има кой да я води, а НАТО е единственият чадър, който може да бъде разпънат над страната, смята той.

"Целият източен фронт гори"

Доброволците като Олексий Полончук играят изключително важна роля за защитата на Украйна от руската инвазия. Те подкрепят украинската армия и без тях би било трудно, заявява Серхий Осачук, офицер от украинските гранични войски. Досега Украйна е сключила 20 двустранни споразумения за сигурност със западни държави, както и едно общо с ЕС. И макар тези документи да са важни, не предлагат решение.

"Всичко освен членство в НАТО е една илюзия. Някакви гаранции за сигурност, които няма да функционират. Това е само средство, чрез което диалогът да продължи", коментира Осачук. Той е историк по образование и до средата на 2022 година е губернатор на Чернивецка област, преди да се запише като доброволец в армията. Сега 52-годишният мъж е в Донецк, където координира разполагането на гранични войски с военното ръководство. Той редовно пътува до горещите точки по източния фронт - Авдеевка, Бахмут, Купянск, Часов Яр - и познава ситуацията отблизо. "Мога да го кажа с едно кратко изречение: Целият източен фронт гори", предупреждава мъжът.

Докато руската агресивна война срещу Украйна продължава, тя няма как да стане член на НАТО. Това е пределно ясно на военното и политическо ръководство на Украйна. На срещата на НАТО във Вилнюс миналата година обаче президентът Володимир Зеленски нарече безпрецедентен и абсурден факта, че няма конкретни срокове за покана и членство на Украйна във военния съюз. Сега той се надява на ползотворни срещи в САЩ. "Работим по детайлите на новите решения и документи, които ще подпишем с нашите партньори. Трябва да има подходящо решение и по отношение на противовъздушната отбрана", заяви украинският президент.

Украинците се надяват да могат да използват западни оръжия срещу Русия

Въпреки всичко много украинци се надяват, че ще се присъединят към НАТО още преди края на войната, казва киевският военен експерт Олександър Коваленко. Той очаква от международните партньори да разрешат използването на западни оръжия на руска територия без никакви ограничения.

"Най-накрая се нуждаем от разрешение да атакуваме руски военни цели, независимо колко далеч са те от границата с Украйна. Това е много важно за нас, за да ограничим максимално възможностите за атака на Русия", обяснява експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
3
 
! Отговори
До Бонго преди 2 месеца
Е като е София знаеш само къде е външно министерство от къде знаеш къде е Бусманци и ,защо ти се е налагало да знаеш къде е това министерство
117
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зеленски, най-добре сядайте на масата с руснаците и преговаряйте за мир. Намеси ли се НАТО във война с Русия, това означава световна война и ядрена война. Никой няма интерес от това. Сядайте и се разбирайте с руснаците. И без това сте един народ в две държави. Както ние с макетата
116
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Даже и сега да спре СВО, урина няма как сама да се оправи. Тя е фалирала от 2 години. Ти ли ще я спонсорираш бе русофобе? Богат ли си а?
115
5
 
7
 
! Отговори
До Бонго преди 2 месеца
От две години тук няма руснаци и всичко , което казваш e типична черта за украинците като теб само дето те не са туристи ,а бежанци
114
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен и ти си същата неграмотна твар ,не живт на окраине государство .а живьот на окраине гасударства
113
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Без сатанато украйна щеше да е практически една стана с Русия както сега е Беларусь с Русия. Не искаш мира нати секира.
112
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
To бeз HATO u Уkpaйнa нямaшe ga e нa тyй gepegжe...
111
1
 
11
 
! Отговори
До Бонго преди 2 месеца
Ама кога си ходил там бе украинска нагла тикви ,що занимаваш всички с украинската си простотия
110
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Путин: Украина в известном смысле искусственное государство, созданное по воле Сталина." - Когато Путин каже същото за Македония, тогава ми го хвали. Дотогава "Македония в известна степен е изкуственосъздадена държава от Русия и Сърбия" и нашите русофили не мрънкат за това, а мрънкат, че някой създал изкуствено Украйна. Защо? Вие българи ли сте или руснаци? Май сте българи с руско самосъзнание. Чак ми е жал за вас. "О неразумни юро_де, поради что се срамиш да се наречеш българин"?
109
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бобо абе научи някои език бе напитко,то бива трагедия ама българският ти е бира с мастика,руският ти е литър самагон ,украинският ти е 5 менти със спраит,англииският ти е 8 мо мартини
108
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Первоначально слово "украинец" означало, что человек живт на окраине государства, "у края", или занимается пограничной службой. Это не означало какой-то особой этнической группы.
107
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС военен съюз ли е та спонсорира киевските укронацяги? Парите са от нашите данъци, а не са паднали от небето.
106
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Безмозъчен си ти продаж...на под....лого! Заради агресорските апетити на американците, подложи народа си на геноцид. Кой те би по главата да вкарваш в страната си американски оръжия на границата с Русия? После Путин бил агресор...а, ***....йн...ата ти!
105
1
 
10
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
Чак сега ли го разбра това наркомана?
104
1
 
13
 
! Отговори
До Бонго преди 2 месеца
Ама къде виждаш руснаци бе тук от две години няма,а има нагли украинци дето просят
103
2
 
3
 
! Отговори
Киевска Укр преди 2 месеца
Не Киевска Русь, а киевска укр муахахаха
102
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин: Украина в известном смысле искусственное государство, созданное по воле Сталина.
101
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Mомчета, няма такава държава Украйна, това е Русия, намерете си повод да се изнесете от там, да не стане да бягате като в Афганистан или Виетнам, а може и много по-лошо да стане.
100
3
 
3
 
! Отговори
До Бонго преди 2 месеца
То кога си ходил там бе като не знаеш,че в България мобилния интернет не е скъп и то не е от вчера
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 116 На какви наркотици си, кравар? Кажи ми номера на дилъра си. Гледам качествена стока продава.