Мицкоски: Какво ще стане, ако България поиска да приемем, че Гоце Делчев е българин?

Премиерът на Северна Македония говорил с Радев само от учтивост
20 юли 2024 20:32, Красимир Ангелов
286
Мицкоски: Какво ще стане, ако България поиска да приемем, че Гоце Делчев е българин?
Снимка: БГНЕС

За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага, а за нарушаването на правата на човека - Съдът в Страсбург.

Това заяви премиерът на РС Македония Християн Мицкоски по повод на искането за вписването на българите в Конституцията на страната, предаде БГНЕС. Мицкоски каза, че по време на срещата в Лондон с Радев имал „само една малка среща от учтивост в коридорите, където са разменили само няколко изречения“.

"В рамките на срещата разговарях с президента на България господин Радев. Разговорът бе от няколко изречения и акцентирахме, че трябва да се седне и да се договорим да намерим трайно решение, защото като добри съседи, трябва да се представим и регионално пред трети страни. Това бе една среща от куртоазия. Останах с впечатление, че не е сигурен, че в близко време ще има редовно правителство в България и че там ще има нови избори наесен, през месец октомври. На този етап оценявам, че от тяхна страна в момента няма енергия за диалог и отпушването на този процес“, каза още той.

Още по темата
Той подкрепи казаното от външния министър Тимчо Муцунски по отношение на България и промените в Конституцията.

Преди два дни Муцунски каза, че „РСМ е готова да приеме конституционни промени, с отложено прилагане, като по този начин се дава гаранция на РСМ като държава, че няма да има допълнителни нови условия от България на двустранна основа по пътя ни към Европейския съюз“.

"По отношение на зачитането на междуетническите отношения ние сме пример, а относно човешките и малцинствените права дори надхвърляме европейските стандарти. Аргументът от българска страна, че не зачитаме правата на българите в страната, не е легитимен и справедлив. Българите могат да бъдат вписани като етнос в нашата Конституция, заедно с хърватите, черногорците..., но това трябва да стане с отложено приложение, докато не се ратифицират протоколите за членството на страната в ЕС. Трябва да имаме гаранция, че през този период ще бъдем оценявани само по обективни и измерими критерии", допълни македонският външен министър.

"В миналото направихме прекалено много, толкова колкото нито един народ в Европа. Променихме знамето, герба, банкнотите, Конституцията на няколко пъти, името на страната... Всичко, което можеше да бъде променено за да бъдем унижени като народ, всичко направихме. Не знам какво още остана... И винаги без изключение всеки път ни казваха, че това е последното, но винаги имаше още нещо", каза още Мицкоски.

Той отново повтори, че не е работа на македонското правителство да следи за нарушения на правата на човека, като същевременно обвини България в подобни нарушения:

"Едно от решенията е това. Нашата работа като политици не е да следим чии човешки права са нарушени. Тази сфера има своя институция, наречена Съд за правата на човека, който 14 пъти се е произнасял в полза на македонците в България, че правата им са нарушени, и нито една присъда за нарушаване на правата на българите в Македония", каза той.

Премиерът попита „какво ще стане, ако утре ново правителство в България ни каже, че не можем да продължим преговорите с ЕС, докато не приемем, че Илинден е българо-Преображенско въстание“ или че „Гоце Делчев и Даме Груев са били българи?“. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
0
 
1
 
! Отговори
Щссссс преди 1 месец
Като говорим за Александър Македонски, той няма как да e бил грък, защото тогава Гърция не е съществувала, само отделни градове-държави. Понятието "Гърция" се появява чак в края на османската епоха. Александър е говорил и писал на старогръцки, но то и в Швейцария говорят на немски без Вилхелм Тел да е германец.
226
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Ами, Гоце е българин и лично го написал в писмо до свой приятел - "Какво да правим, като сме българи". Човекът сам се е определил, че е българин, а северномакедонците искат да го направят македонец.
225
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зевсовски и Херкулесовски са били Макета, да го знаете ей.
224
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво има да се иска ,въпроса е излишен и отговора ясен.Георги Делчев е българин и цялото ВМРО е на македонските българи.Ти какво правиш в партия с име на македонски българи?Кой е основателя ,всички революционери са българи на които си им окачил снимките в централата.Но сърбите са подмолно хитри,конфискуваха точно тази партия ,за да могат да делят хората от двете страни.Рано или късно всичко ще си дойде на мястото.
223
0
 
1
 
! Отговори
Македония преди 1 месец
Има нужда от една малка специялна ВО.
222
0
 
2
 
! Отговори
До 243 преди 1 месец
Не се знае грък ли е Александър Високия .Неговия гроб не е намерен.Баща му Филип || е погребан във Виргина в тракийска могила и всички царски атрибути са тракийска изработка,нищо елинско.Елита им е свързан с Великите тракийски богове,и Александър и Филип са посещавали светилищата свързана с мистичността на траките.Иначе са говорели гръцки.Александър е образован от Аристотел,но когато самия Александър започва да се обожествява след успешните походи,Аристотел му се подиграва,и повтаря"ти не си Бог
221
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мошеник! Как се е самоопределял човек за тоя тип няма значение!!! Това е мошеничество!
220
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе а на този кога ще му кажат че Александър Македонски е грък!? Или едно по едно за да не се самоубие
219
0
 
7
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 месец
Гоце Делчев е американец...!!!Нолкова заблудени са макетата....
218
0
 
6
 
! Отговори
Никога не е имало преди 1 месец
Такава държава Македония до 26 ФЕВРУАРИ 2019г която се нарича Северна Република Македония.
217
0
 
2
 
! Отговори
Северните преди 1 месец
МекереСТАНци са държава от 26 ФЕВРУАРИ 2019г.Северна Република Македония която предателството е нейн манталитет,пердон,идентотод.
216
0
 
2
 
! Отговори
Сърбинизиряните преди 1 месец
Български диалекти продължават да фалшифицират и да поругават всички договори и споразумения и не е възможно да се разчита на предателското население което е заселено на Българска територия.
215
0
 
0
 
! Отговори
Гоце преди 1 месец
Ами да прав е Мицораноски после пък някой току виж поискал да признаят че слънцето изгрява от изток!😅😅😅
214
2
 
11
 
! Отговори
Колев преди 1 месец
Че той сам се определя като такъв ,като всички останали тогава около вардарот ,бил е учител в Солунската Българска Гимназия ,учил е за Български офицер в София,в своите писна се определя като македонски Българин ,и сегашните му роднини и досега се определят като Българи
213
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много нагъл! И нарочно неграмотен! Сръбското възпитание си казва своето!
212
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мискински го е страх да не се разпадне картонената кула на македонизма.70 г. лепена, пресована, нагаждана,горяла и прегаряла,ремонтирана ,но още държи.Подпира се с пари от подкупи на политици и от двете партии, продали си душата и изнудвани.Изкарават си го на македонските българи като брутално и незаконно ги лишават от бизнес ,работа ,здравеопазване,доходи и всичко свързано с нормалния живот ,ако се афишират като българи.Така е с човешките права на коренното население във Вардарско.
211
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Колкото добруджанци биха имали право да претендират за хилядолетна история, ако след време признаят държава Добруджа, толкова и северно македонците могат да претендират за каквото и да е.
210
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Че той си е чист българин. Не като Александър Велики/Македонски, роден в област Македония, част от Гърция, хиляди години преди да се появи за първи път държава Македония.
209
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мицковски става смешен!Всички макеполитици и стари и нови,вкл.историците писали фалшификациите са абсолютно наясно с историята и произхода,но наложения с насилие македонизъм през титосталинския период пречи да дойдат на себе си.Сръбския режим ги държи изкъсо да провокират омраза,плаща,мачка,над 100 канала сръбска телевизия само на сръбски,сръбски инвестиции и техните удбаши не са излизали от РСМ.И Мицкото знае,но разиграва номера,всичко е инсинуация,сърбите не искат да излизат наяве зверствата.
208
5
 
0
 
! Отговори
до 243 преди 1 месец
Сещам се за едни ...твоите господари от посолството