Мицкоски: Какво ще стане, ако България поиска да приемем, че Гоце Делчев е българин?

Премиерът на Северна Македония говорил с Радев само от учтивост
20 юли 2024 20:32, Красимир Ангелов
286
Мицкоски: Какво ще стане, ако България поиска да приемем, че Гоце Делчев е българин?
Снимка: БГНЕС

За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага, а за нарушаването на правата на човека - Съдът в Страсбург.

Това заяви премиерът на РС Македония Християн Мицкоски по повод на искането за вписването на българите в Конституцията на страната, предаде БГНЕС. Мицкоски каза, че по време на срещата в Лондон с Радев имал „само една малка среща от учтивост в коридорите, където са разменили само няколко изречения“.

"В рамките на срещата разговарях с президента на България господин Радев. Разговорът бе от няколко изречения и акцентирахме, че трябва да се седне и да се договорим да намерим трайно решение, защото като добри съседи, трябва да се представим и регионално пред трети страни. Това бе една среща от куртоазия. Останах с впечатление, че не е сигурен, че в близко време ще има редовно правителство в България и че там ще има нови избори наесен, през месец октомври. На този етап оценявам, че от тяхна страна в момента няма енергия за диалог и отпушването на този процес“, каза още той.

Още по темата
Той подкрепи казаното от външния министър Тимчо Муцунски по отношение на България и промените в Конституцията.

Преди два дни Муцунски каза, че „РСМ е готова да приеме конституционни промени, с отложено прилагане, като по този начин се дава гаранция на РСМ като държава, че няма да има допълнителни нови условия от България на двустранна основа по пътя ни към Европейския съюз“.

"По отношение на зачитането на междуетническите отношения ние сме пример, а относно човешките и малцинствените права дори надхвърляме европейските стандарти. Аргументът от българска страна, че не зачитаме правата на българите в страната, не е легитимен и справедлив. Българите могат да бъдат вписани като етнос в нашата Конституция, заедно с хърватите, черногорците..., но това трябва да стане с отложено приложение, докато не се ратифицират протоколите за членството на страната в ЕС. Трябва да имаме гаранция, че през този период ще бъдем оценявани само по обективни и измерими критерии", допълни македонският външен министър.

"В миналото направихме прекалено много, толкова колкото нито един народ в Европа. Променихме знамето, герба, банкнотите, Конституцията на няколко пъти, името на страната... Всичко, което можеше да бъде променено за да бъдем унижени като народ, всичко направихме. Не знам какво още остана... И винаги без изключение всеки път ни казваха, че това е последното, но винаги имаше още нещо", каза още Мицкоски.

Той отново повтори, че не е работа на македонското правителство да следи за нарушения на правата на човека, като същевременно обвини България в подобни нарушения:

"Едно от решенията е това. Нашата работа като политици не е да следим чии човешки права са нарушени. Тази сфера има своя институция, наречена Съд за правата на човека, който 14 пъти се е произнасял в полза на македонците в България, че правата им са нарушени, и нито една присъда за нарушаване на правата на българите в Македония", каза той.

Премиерът попита „какво ще стане, ако утре ново правителство в България ни каже, че не можем да продължим преговорите с ЕС, докато не приемем, че Илинден е българо-Преображенско въстание“ или че „Гоце Делчев и Даме Груев са били българи?“. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
3
 
38
 
! Отговори
Барселона преди 1 месец
Мицков...че ТЕ са българи...няма да откривате топлата вода я....
185
3
 
18
 
! Отговори
сравнението преди 1 месец
Мале колко сайтови лъскачи дето лижат скопски кожляци!КАКВО ЩЕ СТАНЕ-ЩЕ ЛЪСНЕ ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА,ЧЕ СЛЕД 1944 НА БРЕГОТ НА ВАРДАРОТ СА СЕ ПРИЗЕМИЛИ ПРАВИ МАРСИАНЦИ!ТЕ ТОВА Е ИСТИНАТА АМА ЕВРОПАТА ОЩЕ НЕ Е ОЦЕНИЛА ФАКТОТ,ЧЕ НА ПЛАНЕТАТА СА КАЦНАЛИ ВИСШИ СБЪРКАНЯЦИ!А НИЕ СМЕ НАЙ-ЩАСТЛИВИ-НА БРЕГОТ НА ВАРДАРОТ ОДАТ МАРСИАНИ ВИСШИ СКОПЯНИ!ДОБРО ДОШЕЛ МИЦЕ МАРСИАНЕЦО НЕДОПРАВЕН!МИЦЕ ОДИ НА К.......
184
3
 
22
 
! Отговори
?!? преди 1 месец
Приемете ли, че Гоце Делчев е Българин ще опознаете истината. Това ще стане г-н. Северно македонци
183
2
 
6
 
! Отговори
Ееее преди 1 месец
Аре чиба ве
182
0
 
25
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
Абе л***хмани, Димитър Талев като е роден в Прилеп, и той ли е македонец?
181
33
 
4
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 1 месец
Македония е над 2 милиона с растящо население, България е 6.7 милиона с 60-годишните демек над 3 милиона некролози в следващите 15 години.
180
27
 
3
 
! Отговори
РЕАЛЕН преди 1 месец
До Анонимен македонците не са били признати нити од българите нити од сръбите нити од гърците, щто не означава дека ги е нямало... Тука е проблемот на днешните българи.. Да не е имало демокрация преди 120 години?..
179
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радеф с неговата Квазимодо стойка и кривият си нос ли ще оправи България? Виждаме резултатите му последните 5 години - пълна трагедия.
178
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статистика на населението по етнически признак в областта Македония (Егейска, Вардарска, Пиринска) по самоопределие на хората в началото на 20-ти век: "българи - 1,181,336", "турци - 499204(след Балканската война те са изселени от сръбската и гръцката армии)", "гърци 228,702", "албанци - 128,711", "власи - 80,767", "евреи - 67,840","роми - 54.553", "ючеркези - 2,837", "сърби - 700(цели 700 души! брей, че сръбска била Македония)", "арменци - 300", "грузинци - 60".... А дека са македоноидите?
177
17
 
5
 
! Отговори
Търся работа преди 1 месец
В македонското контра разузнаване готов съм да работя против България Нямам търпение!
176
21
 
10
 
! Отговори
А Радев е позор преди 1 месец
Национален предател ощетил България с милярди!Тоя не ми е никакъв президент!Отричам легитимността му!!!!
175
26
 
4
 
! Отговори
Братя македонци преди 1 месец
Искам Македонски паспорт Отвръщавам се от това че съм българин и се срамувам!
174
5
 
6
 
! Отговори
На Герба преди 1 месец
Лъвове и тигри а държавата на мишки
173
12
 
5
 
! Отговори
Всички са преди 1 месец
Македонци българите са страхливци.
172
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е какво да стане,българин е и въстанието е българско?Войводите и четниците се обръщат в гроба ако чуят че били други.За тях е било гордост да са българи,а тоя се продал на сърбите и службите и плещи фантасмагории.Да види във военното гробище в Тутракан на Тутраканската епопея колко много българи от Македония са загинали,и офицери и войници,пише им имената и няма _ ски накрая.Защо е имало български училища и църкви през Възраждането и то въпреки гръцките домогвания да няма,къде са македонските?
171
14
 
7
 
! Отговори
Шовинист преди 1 месец
Откакто Радев стана президент България върви само назад - факт. Борисов ги беше изкъпал с договора за добросъседство който беше изцяло в наша полза и си го спазваха и не смееха да гъкнат. Ако този направи още 1-2 служебни правителства сигурно ние ще подпишем договор за добросъседство и даже ще трябва да се снишаваме ако на македонците нещо не им в кеф.
170
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другарю Мицкоцки..... всички комунисти и фашисти.... идете в търсачката на "YouTube" и напишете на български език: "Фаргат Българина" ....след като изгледате филмчетата на най - големият Българин в света.... милеещ за Българите по света.... се замислете и с усмиренеие се поклонете на Божествения Български Народ - творец на народите по Земното кълбо!
169
5
 
17
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Признай си , че си пионка на сърбежите и нямаш собствено мнение и не мислиш за народа си, а само как да изпълняваш титовски заповеди.
168
18
 
4
 
! Отговори
Шовинист преди 1 месец
С този мyxльо Радев дори македонците почнаха да ни се правят на интересни. А при Борисов бяхме подписали всичко. С този слабак рyндьo ще ни надвие и сииганчетo-македонче.
167
3
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Този и онази бабичка правят всичко възможно да са извън ЕС и още дълго време ще бъдат. Това е така, защото и Москва и сърбежите не желаят Македония да бъде част от ЕС преди сърбежите. Никъде в протокола не пише отложено изпълнение. Нали после можете да го махнете. Тия титовски номера не минават при сериозни държави, различни от западните балкански. Служебните правителства в България имат същите права като избраните и нещо повече ако служебното подпише договор, то той ще се спазва от следващите.