Мицкоски: Какво ще стане, ако България поиска да приемем, че Гоце Делчев е българин?

Премиерът на Северна Македония говорил с Радев само от учтивост
20 юли 2024 20:32, Красимир Ангелов
286
Мицкоски: Какво ще стане, ако България поиска да приемем, че Гоце Делчев е българин?
Снимка: БГНЕС

За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага, а за нарушаването на правата на човека - Съдът в Страсбург.

Това заяви премиерът на РС Македония Християн Мицкоски по повод на искането за вписването на българите в Конституцията на страната, предаде БГНЕС. Мицкоски каза, че по време на срещата в Лондон с Радев имал „само една малка среща от учтивост в коридорите, където са разменили само няколко изречения“.

"В рамките на срещата разговарях с президента на България господин Радев. Разговорът бе от няколко изречения и акцентирахме, че трябва да се седне и да се договорим да намерим трайно решение, защото като добри съседи, трябва да се представим и регионално пред трети страни. Това бе една среща от куртоазия. Останах с впечатление, че не е сигурен, че в близко време ще има редовно правителство в България и че там ще има нови избори наесен, през месец октомври. На този етап оценявам, че от тяхна страна в момента няма енергия за диалог и отпушването на този процес“, каза още той.

Още по темата
Той подкрепи казаното от външния министър Тимчо Муцунски по отношение на България и промените в Конституцията.

Преди два дни Муцунски каза, че „РСМ е готова да приеме конституционни промени, с отложено прилагане, като по този начин се дава гаранция на РСМ като държава, че няма да има допълнителни нови условия от България на двустранна основа по пътя ни към Европейския съюз“.

"По отношение на зачитането на междуетническите отношения ние сме пример, а относно човешките и малцинствените права дори надхвърляме европейските стандарти. Аргументът от българска страна, че не зачитаме правата на българите в страната, не е легитимен и справедлив. Българите могат да бъдат вписани като етнос в нашата Конституция, заедно с хърватите, черногорците..., но това трябва да стане с отложено приложение, докато не се ратифицират протоколите за членството на страната в ЕС. Трябва да имаме гаранция, че през този период ще бъдем оценявани само по обективни и измерими критерии", допълни македонският външен министър.

"В миналото направихме прекалено много, толкова колкото нито един народ в Европа. Променихме знамето, герба, банкнотите, Конституцията на няколко пъти, името на страната... Всичко, което можеше да бъде променено за да бъдем унижени като народ, всичко направихме. Не знам какво още остана... И винаги без изключение всеки път ни казваха, че това е последното, но винаги имаше още нещо", каза още Мицкоски.

Той отново повтори, че не е работа на македонското правителство да следи за нарушения на правата на човека, като същевременно обвини България в подобни нарушения:

"Едно от решенията е това. Нашата работа като политици не е да следим чии човешки права са нарушени. Тази сфера има своя институция, наречена Съд за правата на човека, който 14 пъти се е произнасял в полза на македонците в България, че правата им са нарушени, и нито една присъда за нарушаване на правата на българите в Македония", каза той.

Премиерът попита „какво ще стане, ако утре ново правителство в България ни каже, че не можем да продължим преговорите с ЕС, докато не приемем, че Илинден е българо-Преображенско въстание“ или че „Гоце Делчев и Даме Груев са били българи?“. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми започвайте специална военна операция в Македнония бе, бугарчета cмотани, айде бе, да се закучат плановете на САЩ за Македония както в Украйна, ха ха ха хаааааа.
45
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Премиерът Мицкоски нарече западната част на България Пиринска Македония и каза, че няма да коленичи пред Борисов и Радев
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 43 - Айде по-леко с тая воля на САЩ, че то и в Украйна трябваше да е по тяхната воля, ама нещо се закучи. Та гледайте да си отговаряте на изискванията, а не да чакате друг да ви оправя.
43
4
 
4
 
! Отговори
Българче преди 1 месец
Аз съм апсулютно уверен, че без никакво съмнение нашите партньори от САЩ ще ни сапортнат при спора с Македия, защото САЩ са релайабал партньори.
42
15
 
1
 
! Отговори
хе хе хе преди 1 месец
500 години под турско и 200 години под византийско, баси нещасниците, ха ха хаааа...
41
5
 
5
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 39. Чебурашке, прибери си ***, защото българина глава е давал, но вяра и народност никога. Марш в блатото, където ти е мястото.
40
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС не са в положение да поставят условия на Македония ако искат да я приемят в ЕС. ЕС трябва да приемат Македония в ЕС, защото това е решение на САЩ. ЕС трябва да приемат условият на Македония, защото иначе няма да има Македония в ЕС, ЕС нямат думата тук, това вече е решено.
39
1
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Добре, че психопатите от пплгдб+ ги пуснаха в ес ;)
38
2
 
23
 
! Отговори
none преди 1 месец
В България нямаме никакъв проблем ще чакаме докато на макетата не им дойде акъла в главата. За никъде не бързаме.
37
20
 
3
 
! Отговори
фактора БРИКС преди 1 месец
За БРИКС има опашка от кандидати, а за ЕС Македония казва - ако искате да ви станем членове, трябва да изпълните това и това и българите да ни се нагьзат, иначе няма да ви станем членове. И ЕС няма избор, сега ще натисне българите да се нагьзат, и българите както винаги ще се нагьзат.
36
4
 
18
 
! Отговори
Ванга преди 1 месец
Ке чекате!
35
4
 
27
 
! Отговори
Радев преди 1 месец
На Мисоцки му казах: вашето правителство не става, ще изчакаме следващото, може и по-следващото. Ние не бързаме.
34
32
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македония ще бъде член на ЕС, и това не зависи нито от България, нито дори от Македония, ами защото това е вoлята на САЩ. И България тук няма думата, ако българите се репчат може да стане много лошо за тях. Македонците дадоха възможност на българите тихо да клекнат без да бъдат унижавани, но явно българите искат да клекнат като опитат и унижението. Бугарска работа, както биха казали в Maкедония.
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия не разбира ли, че БЮРМ за България е като УССР за нея?
32
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бугарите да слушат какво им казват САЩ и да пият една студена вода. Айде наздраве.
31
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сръбска подлoга. Държава на 30 години с измислена история, създадена от Сърбия за да обезличи всичко българско там.
30
4
 
36
 
! Отговори
Политкоретен преди 1 месец
Цитат от писмо на Гоце Делчев: "и все пак, тате, сме си българи".
29
4
 
19
 
! Отговори
none преди 1 месец
Макетата и техният "идентитет". Както казваше баба ми - колкото и да се въртиш газо ти все ще е от зад. Това се отнасяй и до тъй наречените македонци който са чисти българи.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия показа, че не и пука, показа на целия свят, че Европа вече не е това което била преди 100 години и дори това което беше доскоро преди 30 години.
27
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой пак лае от чакалнята? Затворете вратата, ако обичате!