Китай вдига възрастта за пенсиониране

Сега тя е сред най-ниските в света
22 юли 2024 12:30, Елка Василева
17
Китай вдига възрастта за пенсиониране
Снимка: архив, БГНЕС

Китай ще вдигне постепенно възрастта за пенсиониране, която сега е сред най-ниските в света, за да разреши на хората да работят по-дълго и същевременно да облекчи натиска върху бюджета на пенсионните системи, които в много провинции вече са на дефицит, предаде Ройтерс.

Реформата изглежда спешна, тъй като средната продължителност на живота в Китай се повиши до 78 години през 2021 г. спрямо 44 години през 1960 г. и се очаква да превиши 80 години към 2050 година.

На този фон излизането в пенсия на 60 години за мъжете, което е 5-6 години по-рано от развитите държави, както и на 55 години за жените, работещи в офиси, и 50 години за жените, работещи във фабрики, изглежда твърде рано.

Предложението за постепенно повишаване на пенсионната възраст до 2029 г. е част от стратегически документ, чиято цел включва и борба с намалялата раждаемост и застаряването на населението. В документа се посочва, че пенсионната възраст ще бъде повишена "по разумен и ясен начин", но не се дават подробности за конкретните стъпки.

Първоначално се предвижда да се даде възможност на хората, навършили пенсионна възраст, да изберат дали да продължат да работят или да излязат в заслужена почивка.

Здравните власти очакват в резултат на това броят на работещите, навършили 60 години, да се увеличи от 280 милиона сега до над 400 милиона към 2035 година.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Джо преди 1 месец
До 1 : при комунизма трябваше да се пенсионирам на 55 . При капитализма се пенсионирах на 50.
13
0
 
0
 
! Отговори
Джо преди 1 месец
Вдигат , че заради ранното пенсиониране много българи са се засилили към Китай.
12
0
 
0
 
! Отговори
Сергей Бесскурин преди 1 месец
Изненадан съм от необразоваността и ниската култура на коментиращите... Сънуват някакъв комунизъм (пропаднал и фалирал в целия свят ) включително и в Китай.
11
1
 
22
 
! Отговори
someone преди 1 месец
Това е капитализма- роб до гроб на работа, свободно време за обикновения човек не трябва,зелени площи,транспорт,почивки също, само баровците ще пляскат каките и ще чудят къде да се начекнат я на яхта я на самолетче, я на частното имение.Същото като навремето във феодализма.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Китай да други традициите. Там младите се грижат за възрастните си родители и нямаха нужда от пенсии. Проблемът в Китай възникна заради политиката на едно дете, което удари финансово младите издържащи родителите си. Затова в Китай сравнително отскоро създават пенсионна система и там има три стълба като в България. Има разлика при пенсиите за градското и селското население. Средната градска държавна пенсия преди 3 години беше около 950 лева.
9
1
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 1 месец
Че Китай имат ли пенсии аз друго знам
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7 Прочете ли статията?
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Излизането в пенсия на 60 години за мъжете при наличие на 25 години трудов стаж бе практика в България по татово време.
6
2
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
А ДАЛИ В КИТАЙ ИМА ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ ??? ТАМ НЕ СА ЛИ ПО ЛИЧНИ ПЕНСИОННИ СМЕТКИ ??? В КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ ОСТАТЪКА ОТ ПЕНСИОННАТА СМЕТКА ПРИ СМЪРТ НЕ СЕ ЛИ ПОЛУЧАВА ОТ НАСЛЕДНИЦИТЕ ??? МНОГО *** ИНФОРМАЦИОННА КАША НИ ПРЕДЛАГАТЕ , НА НАС МАЛКО УМНИТЕ !!!!
5
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ние се пенсионирахме мъжете на 60, а жените на 55 години, но след реставрацията на капитализма виждате сами какво стана със социалните придобивки, вкл. и възрастта за пенсиониране. Това, че ни карат да работим на стари години с нищо не подобри положението. В Китай също едва ли ще стане по-добре.
4
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
населението им застарява китай ве4е не може да се ползва от главния си ресурс многото горедоло сносно образовани и крайно евтини Китайци . Като се има в предвир и липсата на каквато и да е сериона пенсиона система в поднебесието нещата може да стигнат като оня виц за комунистите на всласт в сахара внасяшти пясък .. прио всяко положение побовладелския комунизъм в китай го 4акат сериозни сътресрния да му нисли Си той поне не е жглупав като мис()ирките списващи тоя сайт
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1 А прочете ли статията?
2
8
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Добра новина.Значи падат. Проблемът е,че в Европа ,която явно е управлявана от съветската китайка Фон *** Нен китайците вече са почти колкото нас. При ленът е,че ЕС и САЩ нямат една - единственна икономика,а вместо такава имат амбулантна търговия с некачествени китайски стоки. И сега в ,когато съм в Сефарад виждам същото,което виждах и в превзета от Сефардим някога Ашкеназшка Галия-масово се бойкотират китайските магазини ,но явно няма кураж да се отхвърли и интернет пазаруването на китайщини
1
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бе комунизма бил лош, а ? Да се пенсионираш на 55 години мъжете и на 50 жените.