Мицкоски: Жп линията към България стига до задънена улица

Това поставя под съмнение и завършването на Коридор 8
23 юли 2024 10:18, Петър Бойчев
43
Мицкоски: Жп линията към България стига до задънена улица
Снимка БГНЕС

Планът на Скопие за средствата от проекта на ЕС за растеж на Западните Балкани е подготвен преди две седмици и очаква одобрение от ЕК, заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски.

Според Мицкоски част от проектите, започнати от предишното правителство на Северна Македония, не могат да бъдат изпълнени и като пример посочи ж п линията към България, част от транспортен Коридор 8, която според него "завършва в задънена улица, в полу-тунел, без предвидимост как ще продължи по-нататък до Черно море, със санкции, които могат да достигнат до 750 милиона евро”.

"Моля ги да изразходваме тези пари за модернизация на ж.п. линията от Коридор 10 и влаковете да се движат със 100, вместо с 30 км./ч.  и вместо бюджетът на държавната компания Македонски железници – Инфраструктура да бъде намален три пъти, да бъде увеличен три пъти. Вместо да имаме един работещ локомотив за пръв път след две години, да купим 5 нови локомотива, за да имаме повече композиции, които ще минават през страната”, каза Мицкоски.

Министърът на транспорта Александър Николоски каза, че за правителството на Северна Македония ж.п. Коридор 10, който свързва Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия, Северна Македония и Унгария с Гърция е приоритетен. Николоски заяви, че ще разговаря с донорите на проекта за изграждане на Коридор 8 средствата, предвидени за него да бъдат пренасочени, предаде кореспондент на БТА, Маринела Величкова.  

За източната част от ж.п. линията от Коридор 8, която трябва да свърже Северна Македония с България, тръжната процедура за който приключи в последната седмица на юни, е осигурено финансиране от предприсъединителен грант от ЕС "Финансова рамка за Западни Балкани“ и два заема от ЕБВР и ЕИБ.

Общата дължина на източния край на железопътния Коридор 8 е 88,2 километра, от които 34 километра, т.е. участъкът Беляковце - Крива Паланка, се изгражда с финансова помощ от ЕС, предоставена чрез Инвестиционната рамка за Западните Балкани, с финансиран от нея грант от 75 милиона евро, допълнен от национални средства.

Проектът не присъства в програмата на новото правителство на Северна Македония, но присъства в доклада на държавната одитна институция, в който се казва, че планирането и подготовката на третата фаза "отнема твърде много време и съществува висок риск от загуба на безвъзмездни средства по ИПП в размер на 60,765 милиона евро и бъдещи фискални последици поради необходимостта от осигуряване на допълнителни средства от държавния бюджет”.

Транснационалната транспортна ос Изток-Запад (Коридор 8) се простира от пристанище Бари в Италия до пристанищата Варна и Бургас в България. Централната част на този 315-километров паневропейски коридор минава през Северна Македония - Кичево, Скопие, Куманово, Беляковце и Крива Паланка. Липсват обаче връзки в западния край (от Кичево до границата с Албания) и в източния край (от Куманово до границата с България).

Официалният старт на строителните работи по железопътна част на Коридор 8 на територията на Северна Македония в участъка Куманово-Беляковце-Крива Паланка бе даден през октомври 2022 г., край Куманово с участието на тогавашните премиери на България и на Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбия! Сърбия! Давай, има литий, много е богат.
39
2
 
4
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
Няма лошо! Гърция като им бие пак ембаргото, този път няма да ползват безплатно пристанище Бургас. Теглиха си заемче хората от Унгария и половината потъна в Сърбия вече, а другата ще си остане в Унгария. Те с това спряха пътя на Италия до Черно море- няма нас какво да ни касае. Ще ползваме коридорът до Солун.
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия как си мислят, че ще влязат в ЕС едновременно сеейки омраза към някои от страните-членки? Де и нашите политици така да защитаваха интереси, изобщо нямаше и да си помислят че е възможно. Мекето си е маке, български сърбомани. Не ги щем.
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо непрекъснато се цитира този извор на омраза към корените си. Да си живуркат в измислената държавица, когато се очовечат ще започнат и да се движат напред. Не с измятания, извъртания и погазване на договори.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
34 - С какво точно Шенген ще помогне? Имаш една Сърбия, която е нито ЕС нито Шенген. Алтернативно минаваш през Румъния. Ама там магистрала няма, и от Видин до Сегед се клатиш 7-8ч. Иначе кородор до Солун има...
35
2
 
13
 
! Отговори
Ставрос Макеклатис преди 1 месец
Тия македонци са си диви вулгари!
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От макеландия към България ще са задънени улиците още десетилетия. Но макеландия си прави сметките. Магистрали със Гърция и Сърбия и сега ж.п линии. А над Сърбия инфраструктурата е оправена. И ще дойде момента да кажат, вижте колко по лесно ще е да сме в ЕС, вместо отвън, с готов коридор до Средиземно море. Такъв, който ние не можем да постигнем вече 20г, защото тука 100м път се строи 1 година и след още една е за ремонт. Шанса ни е да натискаме за шенген и ди си оправим тия пътища грозни.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Северна Македония иска да влезе в ЕС без България.
32
2
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
До Interesno e Разбира се че е преименуван. Не е лесно да се радваш на някой, който е бил дядо ти до смърт и е е*ал баба ти та се е родила *** от нежелан акт. Вижте старите къщи в Охрид. Почти няма фамилии на "ски" или да кажем че са същия брой и фонетична структура като у нас.
31
2
 
17
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Ако пренасочите целевите пари от ЕС просто нЕма да ви ги възстановим. Такива тарикатлъци всичко против България са безумни и Мицков рано или късно ще го разбере като го свали от власт гладният му народ.
30
3
 
17
 
! Отговори
Interesno e преди 1 месец
дали дедо му се казвал мицкоски ??? или е преименуван?
29
4
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Решението със северно-македонските *** е едно. ДенаZификация до последния макенацист!
28
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Епа прав е човекот. Влак до България - пари на вятъра.
27
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Странен троляк анти- ГЕРБ е налазил форума. Макетата ли плащат?
26
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС не е за всеки!!!!! Стойте си там в блатото.
25
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ти се отдава да мислиш Мицкоски. Измислена държава с измислена история.
24
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ у тези пароли откраднаха влакове както за АМ-Хемус. Не ги е срам.
23
3
 
28
 
! Отговори
дедо ви преди 1 месец
абе не ни занимавайте с тая измислена държава !!!!!
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави Учиндолеца ще пусне космическа совалка от София до Скопие. Ще я пилотира първия македонски космонавт.
21
3
 
33
 
! Отговори
Македонски номера преди 1 месец
Дайте пари за ж.п. линията до България за да ги изхарчим за линия до Сърбия. Няма да я бъде.