Полша твърда: Украйна няма да влезе в ЕС, докато не признае Волинското клане

Въпреки това Варшава подкрепя Киев във войната срещу Русия
24 юли 2024 22:20, Петър Бойчев
121
Полша твърда: Украйна няма да влезе в ЕС, докато не признае Волинското клане
Снимка БГНЕС

Украйна няма да стане член на Европейския съюз, докато не се реши Волинския въпрос. Това заяви полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш в интервю за Polsat News. Според него Варшава подкрепя Киев "доколкото е възможно“, въпреки че в отношенията между страните "не всичко е идеално поради нерешени исторически проблеми“.

"Според него реалната политика трябва да постави ултиматум: без разрешаване на Волинския въпрос, няма да има присъединяване на Украйна към Европейския съюз“, се казва в статията.

В същото време полският министър уверява, че за тях краят на войната ще бъде само победа за Украйна. "Всеки друг случай остава пряка заплаха от война за Полша. Това е мястото, където сигурността на Полша и Европа е заложена на карта“, добави Косиняк-Камиш.

Темата за Волинската трагедия е една от най-противоречивите в украинско-полските отношения.

Миналата година говорител на полското външно министерство заяви, че Украйна не разбира напълно важността на въпроса за поляците и президентът Володимир Зеленски трябва да поеме "повече отговорност“.

Украинският посланик в Полша Васил Зварич нарече "опитите да се наложи" какво трябва да правят украинците по отношение на общото им минало като неприемливи.

В края на юли тази година президентите на Украйна и Полша Владимир Зеленски и Анджей Дуда заедно почетоха в Луцк паметта на жертвите на Волинското клане

Когато Германия започва да отслабва след поражението при Сталинград, националистическата партизанска Украинска въстаническа армия (УПА), основана през 1942 година, решава да прогони поляците от Волин. Намеренията са чрез етническо прочистване да се създадат благоприятни условия за украинска национална държава след войната.

Първите нападения срещу села, населени предимно от поляци, са извършени през февруари 1943-а година. Кулминацията настъпва с клането от 11 юли 1943 година. На този ден, който остава в историята като "Кървавата неделя", са атакувани 99 села. Партизаните мобилизират украински цивилни, които с коси, вили и брадви избиват полските си съседи. Има обаче и украинци, които въпреки опасността за живота си спасяват поляци.

По-късно сраженията се разпространяват и на запад - към Източна Галиция и Бешчади в Югоизточна Полша. Полските историци смятат, че до края на войната през 1945-а година са убити около 100 000 поляци. До половин милион хора са избягали или били прогонени. След това между 10 000 и 15 000 украинци загиват при ответните действия на полските партизани.

По време на комунизма темата е табу. Едва с края на Студената война започва труден процес на помирение с миналото, но и досега успехи в тази насока липсват.

През 2016 г. полският Сейм обяви 11 юли за Национален ден в памет на жертвите на геноцида. Тогава Върховната рада на Украйна осъди това решение, заявявайки, че то застрашава политическото и дипломатическото развитие на двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Това е все едно Македония да ни нападне, да направи "етническо прочистване" на Благоевградски окръг и да избие примерно 10 000 българи. И ние да го забравим това нещо в името "добросъседските отношения в ЕС". Как ви се струва такова нещо?
72
0
 
3
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Чудя се, защозаради ината на украйна поляците все пак й помагат. Мразят русия заради миналото, а за същото кърваво укр. минало украйна им е като брат. Оня посланик да не се репчи, защото украйна се налага на всичи и им казва какво да прави и какво да не прави. Типична укр. наглост и неблагодарност. Да видим как ще реагира ес на това полско "неподчинение" по въпроса на влизане на украйна в ес. С наказания?
71
0
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Сега по отношение на Волинското клане. През юли 1943 башибозуците на Бандера избиват около 100 000 души мирно население, невинни жени, деца, старци. Бандера е бил страшен, дори и Хитлер се учудвал на жестокостта му. И наистина се учудвам как в съвременна Украйна той може да има толкова привърженици, а в някои градове има и негови паметници.
70
0
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
До 111Добре де, може и 1 000 декара да са били. Може и аз да не съм разбрал. Но важното е друго: че Раковски прекрасно е знаел в каква обстановка живее. Като е имал желание да си се прибере тука, трябвало е просто да потърси начин да го направи и не приказва много много. Защото веднага са можели да го обвинят че е буржоа.
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще има френско предложение...
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А поляците тичаха да подкрепят Македония преди година време... Сега поне същият проблем се повдига и от втора държава и се вижда, че не е само история всичко това, а има много по- важно съвременно значение да няма фалшификации и да се четат източниците без монтажи и измислици!
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Случаен минувач Накрая ти се изложи. 100 декара са нищо. Министър-председател щял да забогатее от 100 декара. Все едно да кажеш, че имал 1/3 идеална част от боксониера в Люлин 10.
66
9
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
А защо Сталин е убил Кръстю Раковски? Защото Раковски е разбрал, че има наследствени земи в България, които му се полагат, и то доста (около 100 декара). Споделял е в последните години от живота си, че ще му е по-добре да се върне тука и да си продаде земите, от което ще забогатее. Разбира се, в СССР това е звучало еретично и Сталин се разпоредил неудобният Раковски да бъде интерниран в Сибир и убит. Раковски си е виновен - като знаеш в каква обстановка живееш, мълчи си и действай!
65
6
 
6
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До Анонимен 107 А ти поговори ли с обикновените хора от Украйна ? Попитали ги имат ли починали и изядени роднини през гладомора ?Не случайно немците се посрещат с цветя в някои украински селища като освободители.
64
3
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Раковски е съзнавал, че трябва да управлява многонационална държава, в която има и около 1% българи, и с радост е подписал включване в СССР. По-късно Сталин го интернира в Сибир и го убиват.
63
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най ще се изкефя, поляците и украинците да се избиват. Това са двете най гнусни нации в Европа плюс шиптерите!
62
0
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Е не знаех, че yмpи се цензурира със звездички. Както и да е. Първият министър председател на Украйна е българин - Кръстьо Раковски.
61
0
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Поляците са хиените на Европа (Чърчил). Още през 1920 са започнали война с Русия, защото са искали цялата западна Украйна плюс Литва. Конницата на Будьони ги разбива. Това въобще не е било лесно, защото от полската шляxta са се биели до смърт, като японците през ВСВ. Девизът им е бил - *** за Полша и за шляxtata! Тогава Ленин решава да създаде с декрет независима Украйна, за да се спре тази война. Само година след това, през 1921, се създава СССР и Украйна се включва в него.
60
13
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 месец
Интересно ми е дали Путин се е запитал поне веднъж ,защо поляци и украинци мразят толкова много Русия ?Катинското клане , гладомора 33-34 г. Ама руснаците невинни като моминска пазва.
59
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна никога няма да влезе нито в НАТО, нито в ЕС. Ако ония мошеници са искали, досега да са я приели. Това са организации, изградени и управлявани от лъжа. Украинците са наясно. Поговорете с обикновени хора от Украйна - чудни неща ще ви кажат. Те масово не подкрепят нито фашистката диктатура в държавата си, нито лъжливите си "партньори", по чиято вина държавата им бе съсипана. Затова и узурпаторът Зеленски не проведе избори.
58
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И поляците са фашисти и укрите и са прислужвали на господаря си Хитлер. Даже са се клали, да докажат кой му е по-послушен роб.
57
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие там се бийте, а после ще видим... Съливан скоро каза, че Украйна ще влезе в нато само при победа над Русия, а това е невъзможно. Тогава за какво си причиниха това? Вече не е ясно за какво се бият, предполагам, че е просто по инерция или до второ нареждане.
56
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците никога няма да влязат нито в нато нито в ЕС. Лъжат ги само и само да се бият с руснаците да последния украинец. Още от майдана им чертаят светлото бъдеще а на практика им уредиха само смърт, разруха и спиране на тока.
55
2
 
11
 
! Отговори
Дядката преди 1 месец
*** се правят на твърди ,но накрая ще се прегърнат с неона!цистите ,наследниците на убийците! На поляк не може да се вярва!
54
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хиените на Европа си спомниха, че са ги клали бандерите които сега са им съюзници.