Полша твърда: Украйна няма да влезе в ЕС, докато не признае Волинското клане

Въпреки това Варшава подкрепя Киев във войната срещу Русия
24 юли 2024 22:20, Петър Бойчев
121
Полша твърда: Украйна няма да влезе в ЕС, докато не признае Волинското клане
Снимка БГНЕС

Украйна няма да стане член на Европейския съюз, докато не се реши Волинския въпрос. Това заяви полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш в интервю за Polsat News. Според него Варшава подкрепя Киев "доколкото е възможно“, въпреки че в отношенията между страните "не всичко е идеално поради нерешени исторически проблеми“.

"Според него реалната политика трябва да постави ултиматум: без разрешаване на Волинския въпрос, няма да има присъединяване на Украйна към Европейския съюз“, се казва в статията.

В същото време полският министър уверява, че за тях краят на войната ще бъде само победа за Украйна. "Всеки друг случай остава пряка заплаха от война за Полша. Това е мястото, където сигурността на Полша и Европа е заложена на карта“, добави Косиняк-Камиш.

Темата за Волинската трагедия е една от най-противоречивите в украинско-полските отношения.

Миналата година говорител на полското външно министерство заяви, че Украйна не разбира напълно важността на въпроса за поляците и президентът Володимир Зеленски трябва да поеме "повече отговорност“.

Украинският посланик в Полша Васил Зварич нарече "опитите да се наложи" какво трябва да правят украинците по отношение на общото им минало като неприемливи.

В края на юли тази година президентите на Украйна и Полша Владимир Зеленски и Анджей Дуда заедно почетоха в Луцк паметта на жертвите на Волинското клане

Когато Германия започва да отслабва след поражението при Сталинград, националистическата партизанска Украинска въстаническа армия (УПА), основана през 1942 година, решава да прогони поляците от Волин. Намеренията са чрез етническо прочистване да се създадат благоприятни условия за украинска национална държава след войната.

Първите нападения срещу села, населени предимно от поляци, са извършени през февруари 1943-а година. Кулминацията настъпва с клането от 11 юли 1943 година. На този ден, който остава в историята като "Кървавата неделя", са атакувани 99 села. Партизаните мобилизират украински цивилни, които с коси, вили и брадви избиват полските си съседи. Има обаче и украинци, които въпреки опасността за живота си спасяват поляци.

По-късно сраженията се разпространяват и на запад - към Източна Галиция и Бешчади в Югоизточна Полша. Полските историци смятат, че до края на войната през 1945-а година са убити около 100 000 поляци. До половин милион хора са избягали или били прогонени. След това между 10 000 и 15 000 украинци загиват при ответните действия на полските партизани.

По време на комунизма темата е табу. Едва с края на Студената война започва труден процес на помирение с миналото, но и досега успехи в тази насока липсват.

През 2016 г. полският Сейм обяви 11 юли за Национален ден в памет на жертвите на геноцида. Тогава Върховната рада на Украйна осъди това решение, заявявайки, че то застрашава политическото и дипломатическото развитие на двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудил съм се защо в България, Румъния, Сърбия, Словакия и т.н. има цuггaнu а в Украйна няма (за Русия е ясно защо, кой poм ще ходи в сибирския студ), а то каква била работата. Ами браво на украинците! Трябвало е тук така да прочистим.
32
5
 
3
 
! Отговори
блицкриг преди 1 месец
Тук има един анонимник, който страда от душевно разстройство - задава си въпроси и сам си отговаря, разбира се - неграмотен, разбира се - русофил
31
3
 
3
 
! Отговори
Хи хи до 65 преди 1 месец
Да бе, стана членка на нато, колкото и ние получихме закупените преди години ф16 !
30
5
 
1
 
! Отговори
блицкриг преди 1 месец
До Анонимен---всички князе на Русь от 9 до 13 век са украински царе, така както царете на Търновското царство са български царе
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бандера изтрепва 100 хиляди поляка и не му трепва окото. Дори Хитлер е бил възмутен от жестокостта, с която украинците са трепали поляци. Било е брутално клане. Украинците са изтрепали и всичкото роми и еврей в региона. Верни последователи на техния учител Хитлер, който не ги е считал за хора.
28
2
 
6
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
Докато урките не върнат обратно живота на избитите българи в Одеса, никакво влизане в ЕС ! Тоест, никога ! фашаги не ни трябват !
27
0
 
2
 
! Отговори
блицкриг преди 1 месец
До Анонимен----Княз Владимир е живял няколко века след основаването на Киев
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поляците вечно го играят жертва и винаги са невинни като момина сълза. Да, ама не. Както казваше великия Петко Бочаров.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поляците преди да искат репарации да кажат как си поделиха Чехия с Хитлер преди това. Мюнхенския договор от 1938-*** поделя Чехия между Полша и Германия. Значи га ядоха кюфтетата не реваха, а сега отвориха уста. Лицемерна наглост.
24
0
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Ама не е възможно тези мили и храбри укри да са изклали сто хиляди поляци? Ама щом пък поляците го казват, значи сигурно е вярно. Явно няма съсед с който да не са се клали тези мили укри с топли очи.
23
0
 
1
 
! Отговори
блицкриг преди 1 месец
Без разрешаване на ''Волинският въпрос'', няма влизане на Украина в ЕС. Значи ще го решат, какъв е проблемът.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
паляците със има няма сто години независима история голям тръгнали да го вадят. да кажат как с чехите избиват судетските немци преди и след войната. и да кажат кой запали втората световна когато нахъсани от англичаните почнаха да избиват германците в данциг. напомпи ги ЕСССР сега по заповед на САЩ и много си повярваха а скоро ще бъдат хвърлени в колизеума да се бият с мечката. отивам да си поръчвам пуканки и нито сълза нито за укрите нито за паляците.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
картофски да каже колко пари взе от т.нар. "величие" за да им прави 10 предавания поне преди изборите. да покани онази сфинчуга подполковника в уволнение и да говорят отркито. кой дал, кой взел, кой манипулирал публиката.
20
0
 
5
 
! Отговори
До 37-ми преди 1 месец
В статията са ти обяснили защо са избили съседите си, защото катилите от тогавашния Азов са ги подкарали и украинците са имали избор или да се подчиняват или да бъдат разстреляни от партизаните.
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Карбовски го каза иринично, и със сарказъм" - 100% съм сигурен, че не знаеш какво значи ирония още по-малко сарказъм и мн ясно че не го каза по тоя начин. Каза си го точно като поредната разпрана pycopoбска сффиня
18
4
 
7
 
! Отговори
да преди 1 месец
сибирската мечка ще разкъса цялата украйна, и поляци и унгарци ще и благодарят, защото ще си върнат земите от тая измислена държава!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бай Иван Ами не са ли? Говоря на кажи репо едон език, шият яко водка ... Ено кам ено са...
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде, почна се. Да пази Господ от натовска любов. Не трае дълго.
15
1
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Сега психопатите от пплгдб+ ще кажат, че поляците са "агенти на Путин и ***" ;)
14
1
 
5
 
! Отговори
ахахахахабабабабабба преди 1 месец
Аахахахахаха ... Якооооо! Ааххахаха