Осъдиха двама екоактивисти за супата върху картина на Ван Гог

Те залели с доматена супа "Слънчогледите"
25 юли 2024 22:00, Стела Стоянова
8
Осъдиха двама екоактивисти за супата върху картина на Ван Гог
Снимка БГНЕС, архив

Двама протестиращи за опазването на околната среда бяха признати за виновни за това, че през 2022 г. са хвърлили доматена супа върху една от картините на Винсент ван Гог „Слънчогледите“ в лондонската Национална галерия, предаде АФП.

Активистите за климата от Just Stop Oil Анна Холанд и Фийби Плъмър, бяха осъдени за престъпно увреждане в Кралския съд на Саутуърк в британската столица.

Двойката е пледирала невинна във връзка с инцидента през октомври 2022 г.

Протестната група, която иска да се сложи край на добива и използването на нефт и газ, е организирала редица шумни акции през последните години.

Нейни мишени са били тенис турнирът „Уимбълдън“ и турнирът по голф „Бритиш Оупън“, както и художествени галерии и музеи и представление на „Клетниците“.

На 24 юли няколко от протестиращите бяха арестувани на лондонското летище Хийтроу, когато активисти организираха координирани действия на летища в цяла Европа.

Миналата седмица петима активисти на Just Stop Oil, сред които и основателят на климатичната група, получиха между четири и пет години затвор в Обединеното кралство за заговор за планиране на протести, които блокираха магистрала.

Just Stop Oil твърди, че изменението на климата представлява екзистенциална криза за човечеството и че директната тактика на групата е оправдана.

Самата картина „Слънчогледи“ е била защитена с параван, но са нанесени щети на рамката, съобщиха от галерията, която се намира на площад „Трафалгар“.

Холанд и Плъмър също се залепиха за стената на галерията по време на протеста си.
„Кое е по-ценно - изкуството или животът?“, крещял Плъмър.

По-рано, през юли 2022 г., протестиращите от Just Stop Oil се залепиха за пасторалния шедьовър на Джон Констабъл „The Hay Wain“ в Националната галерия, пише БГНЕС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
А на смърт ли са ги осъдили? :)))
5
0
 
3
 
! Отговори
да помислим преди 1 месец
Това, което правят е, че си намират лесни и безпомощни мишени картините са израз на нечии емоции, тяхното влияние е голямо в света, но са безпомощни срещу нечия "супа". Неуместно според мене, понеже Ван Гог освен да е използвал няколко хромови, оловни и кадмиеви съставки на боичките си, не е навредил особено на околната среда. Ако искат да се залепват за нещо, то може би за нещо по-адекватно ...
4
0
 
5
 
! Отговори
Чери преди 1 месец
За някои хора изкуството е животът, а за други като тези ***, животът е ядене и сране.
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кралски съд а кралски к.енеф имат ли :)))
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следващия път да се осъдят НА СМЪРТ
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не са протестиращи а са обикновени вредители.