Блинкън обвини "Хизбула" за ракетния обстрел срещу Голанските възвишения

На футболно игрище бяха убити 12 младежи между 10 и 16 години
28 юли 2024 15:55, Петър Бойчев
35
Блинкън обвини "Хизбула" за ракетния обстрел срещу Голанските възвишения
Снимка БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че „всичко сочи", че ракетата, паднала на Голанските възвишения, е изстреляна от ливанската шиитска групировка "Хизбула", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Няма оправдание за тероризма и всичко сочи, че ракетата или ракетите са изстреляни от "Хизбула", заяви Блинкън на пресконференция в Токио.

По данни на Израел изстреляната вчера от Ливан ракета по футболно игрище в град Мадждал Шамс, е убила 12 младежи на възраст между 10 и 16 години и е ранила около 30 души.

Израелското външно министерство заяви, че подкрепяното от Иран ливанско ислямистко движение, което отрича да стои зад смъртоносната атака, е „преминало всички червени линии", като „умишлено е обстрелвало цивилни".

„Подкрепяме правото на Израел да защитава гражданите си от терористични атаки", заяви американският държавен секретар, който е на посещение в Япония.

„Решени сме да сложим край на конфликта в Газа. Той продължава вече твърде дълго. Той коства живота на твърде много хора", каза Блинкън и добави, че води разговори с израелското правителство.

„Още веднъж подчертавам правото на израелското правителство да защитава своите граждани и нашата решимост да гарантираме, че то може да го прави", допълни той.

"Не искаме обаче конфликтът да ескалира. Не искаме той да се разпространява. Това е една от целите ни от самото начало, от 7 октомври, и ще продължим да го правим", каза Блинкън. По думите му „най-добрият начин да се постигне това в дългосрочен план е да се постигне прекратяване на огъня в Газа, за което работим толкова усилено практически всяка минута".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голанските възвишения са на Сирия, а не на Израел. Те обаче са вододайна зона, там пада и сняг даже. Израел заради това ги взима, плюс че започва да развива туризъм там. На чужда сватба черпят. Освен това, Израел от месеци говорят, че искат да влизат в Ливан и да избиват хора. Нали имат уж непробиваема противоракетна отбрана, сами го казват. Това е направено от самите израелци сега, за да имат повод да започнат още война и да крадат още земи.
6
9
 
28
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 1 месец
Докато и последното еврейско лаййнюю не бъде сплескано с лопата и заровено под земята, родът адамов няма да види дори един ден мир и покой!
5
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хизбулла отрича ракетата да е нейна. Убитите са друзи, не са евреи. Няма да се учудя, ако това е еврейска провокация с цел да нападнат Ливан. А между другото Голанските възвишения, където е този град, са международно призната част от Сирия и са незаконно анексирани от Израел през 1967 г.
4
7
 
41
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
Алоуу....., Блинкенъ, тия избиха 40,000 цивлни у Газа, бе, 2/3 от които жени и деца!!! Ей, ти го и отговора!!!!! А, "Железния купол" проспа иранската ракета!!!
3
33
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Всеки путинист е същевременно и ислямист, както и обратното. На 100% Много се кефят при такива новини.
2
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, изстреляната вчера ракета по футболно игрище, е убила и ранила. Но защо всички мълчат, че тя е отговор на израелския удар по мирните жители в Газа?
1
9
 
36
 
! Отговори
Точен преди 1 месец
Заради еврейските фанатици страдат и нормалните евреи. Блинкен е един от големите виновници.