Русия е на прага на демографска криза

Страната регистрира най-ниска раждаемост от 17 години насам
28 юли 2024 11:25, Петър Бойчев
247
Русия е на прага на демографска криза
Снимка БГНЕС

Една от най-големите страни – Русия е изправена пред демографска криза, а Кремъл обяви, че ще работи усилено за обръщане на тенденцията. Кремъл предупреди, че “катастрофалните“ демографски тенденции излагат на риск бъдещето на страната, съобщава БГНЕС.

Русия е изправена пред множество демографски предизвикателства след разпадането на СССР, включително застаряващо население, намаляване на мъжете поради войната в Украйна и най-ниска раждаемост от 17 години насам.

“В момента тя е на ужасно ниско ниво – 1,4 деца на жена. Това е съпоставимо с европейските страни, Япония и т.н. и е катастрофално за бъдещето на нацията“, коментира ситуацията Дмитрий Песков.

“Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко. Единственият начин да се справим с това е да увеличим средната раждаемост“, каза говорителят на Кремъл.

При разпадането на Съветския съюз през 1991 г. населението на Русия наброяваше около 148 млн. души, като сега тази цифра е около 144 млн. души след продължителен период на висока смъртност и ниска раждаемост през 90-те години.

Според експерти до 2040 г. населението на Русия вероятно ще намалее до 130 милиона души.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 3.пускаш нон стоп пропаганда срещу Русия, че даже и да се повтарят статиите?/Кое е пропагандата в случая ?Това си е статистиката на руското правителство.Дори и преди войната Русия имаше отрицателен прираст.А сега не само че има стотици хиляди убити ,много хора напуснаха Русия ,икономиката е зле ..И от това намалява населението.Кажи кое е пропаганда ?Или си русофил и ако някой каже нещо което поставя Русия в лоша светлина ти трябва да спориш а ?
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А от тези 1,4 деца, 90% не са етнически руснаци. Славяните в Русия са най-бързо изчезващото малцинство.
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не плачете на чужд гроб, ами вижте колко е трагично положението у нас.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е що бе, с такива хубавици като рускините
5
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как ше е на прага на демографска криза? Нашите *** ше се преместят там да подпомогнат самая могучия, тя толкова много им е дала, че сега е техен ред. Пак ли няма да идат? Знам, то си е друго в ЕС и никой не им ще мизерията която си сътвориха.
4
11
 
9
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
Едва ли има друга държава такава демографска криза като България, а вие се занимавате с Русия
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова отвличат украинчета.
2
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същата "новина" със същия текст пуснаха й вчера. Петре, по колко ти плащат на статия, че да пускаш нон стоп пропаганда срещу Русия, че даже и да се повтарят статиите?
1
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чехите имат една поговорка ,нищо никога хубаво не идва от Русия .