Мадуро печели трети президентски мандат във Венецуела

Кандидатът на опозицията получил 44% от гласовете
Обновена: 29 юли 2024 08:39 | 29 юли 2024 08:39, Елка Василева
54
Мадуро печели трети президентски мандат във Венецуела
Снимка: БГНЕС

Венецуелският президент Николас Мадуро печели трети мандат с 51% от гласовете, съобщи избирателната служба в страната малко след полунощ местно време, след като бяха преброени 80 на сто от бюлетините, предаде Ройтерс. Официалните резултати са в разрез със социологическите проучвания, които показваха победа за опозицията.

Според избирателната служба кандидатът на опозицията Едмундо Гонсалес е получил 44 на сто от гласовете, въпреки че преди обявяването на резултатите той каза, че „има повод за празнуване“ и поиска от поддръжниците си са да наблюдават броенето на бюлетините.

„Резултатите не могат да бъдат скрити. Страната мирно избра промяна“, написа Гонсалес в социалната мрежа „Екс“ около 23:00 ч. местно време, малко преди резултатите да бъдат обявени.

Лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо повтори призива си към армията в страната да се противопостави на резултатите, оповестени от властите.

„Съобщение към военните. Народът на Венецуела каза: „Не иска Мадуро“. Време е да преминете от правилната страна на историята. Имате шанс и той е сега“, написа по-рано тя в социалната мрежа „Екс“.

Венецуелската армия винаги е подкрепяла Мадуро, който е 61-годишен бивш шофьор на автобус и бивш външен министър, и засега няма явни сигнали, че началниците на въоръжените сили ще застанат срещу правителството, посочва Ройтерс.

В изявление след обявяването на резултатите самият Мадуро нарече преизбирането си на поста „триумф на мира и стабилността“ и повтори твърдението, което изказваше по време на цялата си предизборна кампания, че избирателната система на Венецуела е „прозрачна“.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
6
 
! Отговори
Петков преди 1 месец
Сега Харис и верните и български евроатлантаци могат да целунат венецуелския президент по фамилията !
31
8
 
2
 
! Отговори
Georgiev преди 1 месец
Всъщност, Мадуро не допусна представители на ООН, които да гарантират честността на изборите. В момента милиони венецуелци протестират срещу "избирането му". Заради него са в това положение и просто ще има поредна вълна на напускащи страната венецуелци.
30
1
 
6
 
! Отговори
Май Дан преди 1 месец
И сега какво следва? Майдан? Май - май ...
29
0
 
0
 
! Отговори
2010 преди 1 месец
До Алооо HE E BEPHO.
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То пък като че ли очаквахме нещо друго. Аман от президенти избрани с ала-бала и с имена на полови органи.
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяка държава, която се опита да не се подчинява напълно на САЩ, търпи санкции и съответно инфлация или военна агресия от САЩ.
26
3
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Факт е, че САЩ са най-силната в икономическо и военно отношение държава, която е подчинила и други от най-силните държави в света като Германия, Япония и много други. Затова санкциите на САЩ предизвикват голяма инфлация в санкционираните държави като Венецуела сега или като в България през 1996-1997 години. Повечето хора не знаят, че САЩ ни спря външното кредитиране през 1995-1997 години и това предизвика огромната инфлация
25
0
 
1
 
! Отговори
Klaus Schwab преди 1 месец
Hahahhahahahah
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки, който е близък с голташка Русия, е ясен. Подпечатан бедняк до живот. Венецуела, Куба- все приятели на руския бедняк. Страната му на тоя се къпе в петрол и вместо да е като ОАЕ, тя си е просто ... Венецуела ... Който е бил в тези бананови републики, знае за каква мизерия и бедност става дума.
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такива работи се случват във великите социалистически държави- 18 кратно увеличение на мин работна заплата- 126 боливара- около 28дл
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Алооо- Да си спомним , че Мадуровките ги вкараха БСП_ провери в архиви на НС, после взеха да реват- бабите по селата не знаели как да си служат с тях- и въведоха- който иска, ако не с бюлетина!
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мадуро избран след 18г управление с ония машини наречени Мадуровки- 2018г- инфлация 1 000 000%, 2020- над 400%, и сега - "само"86%- това го могат само социалистите- га баба ви дойде като мин за икономиката- инфлацията стана за няколко месеца- 18%, а после 28.8%- дизелът лятото на 2021г- струваше 3.90лв- справка ФУЕЛО
20
7
 
7
 
! Отговори
Алооо преди 1 месец
Герберастите със същите машини печелят всеки път.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на Мадуро , оправдава името си за трети път!
18
6
 
3
 
! Отговори
Капитанът преди 1 месец
Някакво племе от джунглите около Амазонка си е избрало вожд . Много яко.
17
8
 
9
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Пак неможаха да ограбят Венецуела по законен път,сега пак следва майдан
16
7
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Какво ни интересува това нас белите хора? Далечен континент , далечна култура, далечна държава от южноамерикански индианци.
15
5
 
10
 
! Отговори
Какво следва преди 1 месец
САЩ няма да признаят резултатите от изборите, защото не е спечелил подкрепян от тях кандидат. Нищо ново.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво стана с вашингтонската марионетка Гуайдо?
13
7
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Като се гласува с машини, така е. Машините дават възможност за ала-бала.