Протести във Венецуела след оспорваните изборни резултати

Съобщава се за 11 загинали и стотици арестувани
31 юли 2024 08:56, Елка Василева
38
Протести във Венецуела след оспорваните изборни резултати
Снимка: БГНЕС

Във Венецуела продължават протестите с искания за прозрачност на резултатите от изборите. Властите твърдят, че на вота в неделя действащият президент Николас Мадуро е спечелил трети мандат, според опозицията е победил нейният кандидат Едмундо Гонсалес.

Още по темата
Неправителствени организации съобщиха за 11 загинали при сблъсъците.

750 души са били арестувани при безредиците, последвали гласуването на президентските избори във Венецуела.

Избирателната комисия обяви, че президентът Николас Мадуро отново е спечелил изборите с над 50 на сто от гласовете. Основният му съперник Едмундо Гонсалес призова привържениците си да продължат мирните протести с искане да бъде уважен реалният резултат от гласуването. Хиляди се стекоха на поредните демонстрации: "Тук сме, за да покажем, че искаме демокрация. Уморихме се да живеем така. Искаме свобода и човешки права. Хората гладуват, умират заради лошо здравеопазване. Не е честно толкова богата страна да преживява това. Ние сме добри хора", предаде БНР.

Мадуро обвини за насилието при протестите Гонсалес и Мария Корина Мачадо, която ръководи опозицията, но ѝ беше забранено от властите да участва в надпреварата.

Изборите повишиха напрежението и в международен план.

Правителството в Каракас скъса дипломатически отношения с Перу с обвинения, че там "пренебрегват волята" на венецуелския народ заради решението на Лима да признае Едмундо Гонсалес за президент.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Сащ са в паника от венуцоела могат да излетят ракети които за 60секунди да заличат сащ .Русия е велика сила а посерковците сащ
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Законо избран е мадуро
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко милиони наливат САЩ за да свалят Мадуро. В Украйна наливаха по 5 милиона долара на ден и САЩ така направиха Майдана. Във Венецуела по колко ли милиона САЩ дават на опозицията, за да протестира?
27
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Никола Стефанов/28 "Във Венецуела печели този, който има на своя страна армията и апарата за сигурност." - а КАК е в другите държави?
26
0
 
1
 
! Отговори
Американски пример преди 1 месец
Във венецуела да не се притеснава Мадуро - да направи като Джо Байден с Капитола!
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
стегнал е куфарите в посока мocквa
24
0
 
2
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
Във Венецуела печели този, който има на своя страна армията и апарата за сигурност. Другите нямат думата.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Курабийките дали ще свършат работа? Поредната цветна революция е тест за актуалността на Доктрината Монро. Подскачащите на майдана дали няма да докарат Венецуела до гражданска война?
22
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Откак заради санкциите срещу Русия, САЩ смекчиха санкциите срещу Венецуела, във Венецуела има икономически бум. Цифрите все още не показват наваксване на значителното изоставане, но емигрантите започват да се връщат по малко. Факт.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Двата посолствени тRола пак захлебили по предиобедно време. Сега се оказва, че ивъв Венесуела са ходили, и олници там са посещавали. Как не им написаха шефовете някакъв по-нов сценарий, все по стария изтъркан и омръзнал от години карат.
20
10
 
3
 
! Отговори
Атанас преди 1 месец
Всеки резултат , колкото и да е нарисуван , съчинен, измислен, фалшифициран, щом е угоден на Московската клоака, е свободен, демократичен, честен и почтен.
19
6
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
АНОНИМЕН ! ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА ГЛАСУВАНЕТО Е С МАШИНИ КОИТО И РАЗПИСКИ НЕ ДАВАТ! УЧУДВАЩО Е, ЧЕ МАДУРО НЕ Е СПЕЧЕЛИЛ С 90% КАТО ПУТЕНЪТ
18
1
 
6
 
! Отговори
Остроумен коментар преди 1 месец
До Христо Христов"Машините на Мадуро са изработени по негова поръчка" - но не както ти си мислиш че където и да се използват по света все за Мадуро дават положителен вот. Машините могат да се настроят да манипулират вота в полза на ВСЕКИ, който ги въведе и държи да се гласува с тях, в случая в България тези машинки бяха въведени от проатлантическите партии и както се вижда ТЕ правят мнозинство на всяко гласуване. Защо ли? Мое мнение е че докато не се направи ЯВЕН вотът, все ще бъде манипулиран.
17
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
МАДУРО ОБЯВИ, ЧЕ КОЙТО ИСКА РЕВИЗИЯ НА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЩЕ БЪДЕ ОБЯВЕН В ДЪРЖАВНА ИЗМЯТА И В НАКАЗАТЕЛНА КОЛОНИЯ И ПОСЛЕ ТРОМБИ :D
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Животът във Венецуела е прекрасен, та затова са излезли хората да изразят радостта си.
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам какво е, но е факт, че от една от най-проспериращите страни в Южна Америка, благодарение на петрола, но няма значение, Венецуела при Чавес и при този рейсаджия стана един африкански бардак. Вижте само болниците им на какво мязат - има в нета снимки бол.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мадуро ! Чаушеску те зове на синьото небе !
13
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 3 "Машините на Мадуро са изработени по негова поръчка." - и затуй най-проатлантическите партии държат да се гласува с тях. Факт. Други остроумни коментари?
12
7
 
11
 
! Отговори
Ехаа преди 1 месец
Сащ са задействали в преврата и криминални въоръжени групи.
11
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Напълно е възможно Едмундо да е победителя... НО, след като ЕС и САЩ си избраха Гидо за президент на Венецуела, напълно разбирам и даже подкрепям всеки който е срещу компрометираната от Запада опозиция.