ЕК заплашва Унгария със санкции, ако отмени визовите ограничения за Москва

Русия е заплаха за сигурността, заяви еврокомисарят Илва Йохансон
2 авг 2024 10:46, Петър Бойчев
53
ЕК заплашва Унгария със санкции, ако отмени визовите ограничения за Москва
Снимка БГНЕС

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон предупреди Унгария, че решението да облекчи визовите ограничения за руснаци и беларуси представлява потенциална заплаха за сигурността. Тя предупреди, че ЕК ще предприеме ответни действия действия, ако това се случи, съобщава БТА.

Миналия месец Унгария разшири имиграционната си програма за предоставяне на "национална карта", като включи в нея, наред с други, и руснаци и беларуси. Притежателите на такава карта имат право да работят в Унгария без проверка за сигурност и могат да доведат семействата си в страната.

Този ход предизвика тревога сред служителите на ЕС, които заявиха, че Русия и нейният съюзник Беларус биха могли да се възползват от схемата, за да изпратят диверсанти и шпиони в свободната от граници Шенгенска зона на ЕС, в момент когато блокът се опитва да изолира Москва заради войната в Украйна.

"Русия е заплаха за сигурността. Нуждаем се от повече, а не от по-малко бдителност", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в публикация в "Екс" снощи. "Днес в писмо искам от унгарското правителство да даде обяснение. Ако тяхната схема за лесен достъп представлява риск, ще предприемем действия", добави европейската комисарка по вътрешните работи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Назначен чиновник да говори така на държава-членка е недупостимо.
48
1
 
3
 
! Отговори
сЦига бе преди 1 месец
Ми ако Унгария реши да излезе от ЕС и ви тегли сиииккктирра, и вместо това се присъедини към Русия? Ще ходите с пълни памперси. Още една държава ако напусне ЕС и ще питате де "тропат" гладните.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не! В ЕС не е комунизъм, да знаете! Само тоталитаризъм е! И едно предложение към ЕК, заплашете Орбан, че ще ликвидирате семейството му! Това работи, да знаете. Като така и така сте тръгнали по тоя път...
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демокрация ли?! Демокрация, колкото да приемете третополовите, бежанците и психично увредените! Всичко останало е забранено, както преди 1989 година!
45
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква им е целта на Унгарците, защо го правят?
44
5
 
1
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
120%, даже 220% от руснаците искат да избягат в ЕС, където да работят и живеят със семействата си като разузнавачи (шпиони) и да служат за благото на Русия !
43
0
 
7
 
! Отговори
Леле, преди 1 месец
моето куче е Неаполитански Мастиф, но сигурно ако види тая доста ще се уплаши.
42
11
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Скоро унгарците ще пътуват с визи в ЕС.
41
2
 
0
 
! Отговори
фдсхд преди 1 месец
До Анонименукрайнци са простено им е
40
0
 
2
 
! Отговори
йдфгйд преди 1 месец
До Анонименкой е казал че няма да ходят никъде развод
39
3
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
За сметка на това ЕС и ЕСПЧ защитиха преследвания от Интерпол ислямски терорист Ахмет Чатаев. А европейска Австрия му издаде паспорт и нова самоличност.Ахмет Чатаев гръмна 150 човека н алетището в Истанбул. ЕС защитава си закриля ислямския тероризъм. Факт.
38
4
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
ЕС са лицемери! Много ЕС държави имат подобни програми с Турция или разните там африкански държави.
37
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 35 "Да напускат направо. Никой не е умрял за тях." Мястото на Унгария е в европейското семейсво и НЯМА да ходи никъде.
36
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не мога да разбера защот толкова пък руснаците искат в западна европа...
35
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз уважавам правото на Унгария сама да решава, какво да прави и точно поради тази причина въобще не разбирам, защо направо не напуснат ЕС и НАТО. Явно паричките от ЕС са твърде сладки, а популисткото мрънкане на Орбан прекалено полезно политическата му кариера. Да напускат направо. Никой не е умрял за тях. Кеф ти Евразия, кеф ти ШОС, кеф ти БРИКС... Газ евтин, руско оръжие евтино. Пък и Сърбия е доказателство, че и така може. Няма да свърши света. Тъй че да хващат пътя!
34
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко руснаци са извършили терористични действия в Европа до сега?
33
10
 
3
 
! Отговори
26 Факта преди 1 месец
Блатото ни е погълнало и нас със същото панелно мислене,за това са и визи за Сащ и същото презерение както и на ***!Защото гледаме грозно,завистливо и злобно.Защото си имаме управление от ДС,рожба на братска структура и сме все още 16 република,считайки за братя тези които са ни поробили,и понеже сме прости и не знем друг език за да се адаптираме!Понеже си имаме ромей,които са облагодетелствани от гражданство,колко още факта???
32
4
 
12
 
! Отговори
Списаревски преди 1 месец
Тая само като я видиш нема да искаш жена поне година - разпадна ми се острието!
31
7
 
22
 
! Отговори
НЕУТРАЛЕН преди 1 месец
От ЕС се държат като дружинна ръководителка от соца. Санкции за Унгария! Намаляване на поведението! Само че ученикът може да си вземе отпусното и да иде в друго училище, нали? Тогава? Ами ако го последват и други, напр. Словакия? По-добре ли ще ви стане, вм. да оставите Унгария да си изразява позициите? Нали уж сте демократи?
30
8
 
26
 
! Отговори
ъ преди 1 месец
Брюкселските зелки започнаха да се вкисват с повод и без повод. Сигурно е от жегата. Завтекъл се някой да им прави диверсии и шпионажи. Тези в Брюксел са най-големите диверсанти, скапаха цяла Европа. Пък какво да му се шпионира на ЕС в момента? Мобилизоционните планове за трансджендърите ли?