Русия се оплака от цензура в YouTube

Тя се случвала по "нареждане на Вашингтон"
69
Русия се оплака от цензура в YouTube
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на външните работи на Русия обвини платформата YouTube, че цензурира съдържание и възпрепятства достъпа до информация по нареждане на Вашингтон, като предупреди, че има достатъчно основания да предприеме действия срещу сайта за видео хостинг, предаде Ройтерс.

През последните години Русия остро критикува Google - собственик на платформата, че сваля канали на руски медии и обществени фигури, не премахва съдържание, което Москва смята за незаконно или нежелано, и не съхранява по подходящ начин данните си в Русия.

"Виждаме много сериозни основания да предприемем мерки срещу сайта за видео хостинг YouTube, заяви в изявление говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

"Многобройните системни нарушения на руското законодателство и демонстративното незачитане на руската аудитория и нейните интереси оставят на регулаторните органи на нашата държава правото да използват съответните правни инструменти", уточни тя.

"Беззаконието и политическата цензура остават нормата за контролираната от Вашингтон администрация на "Ютюб", добави Захарова, обвинявайки ръководството на платформата, че системно премахва руско съдържание в опит да лиши света от руски източници на информация.

"Гугъл" не отговори веднага на молбата за коментар във връзка с изявлението на руското ведомство.

Критиките на Русия към американската интернет компания се засилиха през последните две седмици, като високопоставени законодатели я обвиниха за по-ниската скорост при сваляне на съдържание в YouTube, а други, включително лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров, призоваха платформата да бъде блокирана.  

Говорител на YouTube вече заяви, че компанията е запозната със съобщенията за това, че някои хора нямат достъп до платформата на територията на Русия.

"Това не е резултат от технически проблеми от наша страна или предприети от нас действия", заяви той.

Днес Захарова също така подчерта, че освен десетките канали в YouTube, свързани с руската държава или публични личности, които са били премахнати от платформата, видеоклипове са били свалени и от канала на самото руско външно министерство.

"YouTube извърши акт на директна цензура, възпрепятства свободното разпространение и достъпа до информация, като по този начин наруши правата на стотици хиляди наши абонати", добави говорителката на ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: YouTubeРусияЗахарова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
ПУТИН-ВОР! преди 1 месец
НАЗДРАВЕ ДРУГАРКО ЗАХАРОВА И ГОРЕ ГЛАВАТА НИЩО ЧЕ Е ПРАЗНА!
50
1
 
0
 
! Отговори
то се вижда преди 1 месец
и за случйните е ясно - трябва само да потърсят по разни теми и "свободата на словото" лъсва като френска олимпиада!
49
1
 
2
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 месец
Никъде не трябва да има място за руските въшкарници!
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо да им спират интернета и да си гледат Путин 24 часа на вакуумни телевизори
47
1
 
1
 
! Отговори
Днес бг преди 1 месец
Почти всички злобни коментари са на психично болния Мирослав Блажев КАТИЛА от Севлиево.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия навлеци и феновете им са вечната жертва. Нищо друго не им идва в *** тикви. Вечно онеправданите, вечно неразбраните, вечно най-чистите, вечно цялата вселена лоша и срещу тях.
45
8
 
3
 
! Отговори
До 60 преди 1 месец
Само според украинските просяци,ама и на това ще дойде краят
44
7
 
4
 
! Отговори
До 59 преди 1 месец
Ами и украинците да си направят свой,а не да пълзят и просят в чужди страни .На първо време да почнем от новинарските сайтове
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво се оплаквате, като вие вече сте персона нон грата... :)))
42
6
 
4
 
! Отговори
Кон яде боб преди 1 месец
Ами да си направят руски интернет ,руска платформа -"Тьи теле" и да си пускат каквото им се иска на Росправителството. И украинци и руснаци са нахалници.Скоро ще се прегърнат ,а Европа ще плаща.
41
7
 
4
 
! Отговори
До 57 преди 1 месец
Е ние тук виждаме само украински дето се опитват да си пробутат техните,и гледат нещо да изпросят,ама нещо са им много плоски и елементарни
40
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руските фашисти са свикнали лъжите им да се леят безпрепятствено. Свърши тази работа
39
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия трябва да бъде изхвърлена от YouTube, каква цензура?
38
5
 
13
 
! Отговори
Да бе, преди 1 месец
...и всички и се вързахме! В Империята на Лъжата истината е табу, а лъжата е издигната в култ! По-скоро тази реве, че не са допуснати от YouTube да замърсят всичко с дезинформация!
37
8
 
4
 
! Отговори
Ми нормално... преди 1 месец
така е демократично! И евроатлантическо! И екоклиманеолибера3тично нек'си...Ето например видната евроатланпичка Гуг-Лена Баджанашка Парапетная успешно използва антикорупционната търсачка ГуглЯ и открива навсякъде по ъглите на стаята руски агенти и е сигурна,че Путин я дебне зад всеки парапет...
36
9
 
6
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Такава е евроатлантическата свобода !
35
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На кой му дреме за ютуб. Има телеграм канали, където всичко е изтипосано нагледно и се види краят на Украйна. То вече е явно.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам ,ама тук се напълни с кукувици.В България е 7:20 сутринта и то събота сутрин,а има коментари от преди 2 часа и даже лайкове им сложили
33
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е само Америка ли имаправо на цензура? Това патент?
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не им пука. Аман от фейкови. Вядите удно изрение и от кокошка снасяте щраусови яъца.