Президентът Мадуро блокира социалната платформа X за 10 дни

Илон Мъск подбуждал към омраза и фашизъм
Обновена: 9 авг 2024 07:49 | 9 авг 2024 07:10, Анисия Иванова
17
Президентът Мадуро блокира социалната платформа X за 10 дни
Снимка: БГНЕС

Президентът на Венецуела Николас Мадуро, чието преизбиране се оспорва от опозицията, която претендира за победа, обяви вчера по време на демонстрация в негова подкрепа в столицата Каракас, че социалната мрежа „Екс“ е била „спряна“ за десет дни, предаде Ройтерс.

Агенцията, отговаряща за телекомуникациите, „реши да премахне социалната мрежа „Екс“ за срок от 10 дни, каза Мадуро, подчертавайки, че това става по негово предложение.

„Никой няма да ме накара да млъкна, ще се изправя срещу шпионажа на технологичната империя. Илон Мъск е собственик на „Екс“ и е нарушил всички правила на социалната мрежа чрез подбуждане на омраза и фашизъм“, продължи Мадуро, който редовно обвинява американския милиардер в заговор срещу него.

Представителите на венецуелските власти (отделни личности, министерства, държавни агенции) присъстват в социалните мрежи, където комуникират широко.

Президентът обяви в понеделник, че се оттегля от Уотсъп, критикувайки социалните мрежи, които обвини в опит за "престъпен киберфашистки преврат" след оспорваното му избиране.

Националният избирателен съвет ратифицира в петък, 2 август, победата на Мадуро с 52% от гласовете, без обаче да оповести публично преброяването на гласовете и протоколите от избирателните секции, твърдейки, че е станал жертва на хакери.

Според опозицията, която публикува протоколите, получени благодарение на нейните преброители – чиято валидност Мадуро отхвърля, Едмундо Гонсалес Урутия, който замени недопуснатата до кандидатиране водачка на опозицията Мария Корина Мачадо, е спечелил вот с 67% от гласовете.

Мадуро и властите на няколко пъти обвиниха Мъск, че е участвал в кибератаката, съобщи БТА.

Размириците, които последваха обявяването на победата на досегашния президент, доведоха до 24 жертви от 28 юли насам, според актуализиран доклад, публикуван във вторник от правозащитни организации, включително американския клон на „Хюман райтс уоч“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ние гласуваме с мадуровките и се водим "демокрация" :))))))
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунистическа Куба- на 85 място по ИЧР- където има комунизъм има мизерия, глад и много комунисти милионери/милиардери!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
10- Виетнам е комунистическа страна- на 115 място по индекс на човешко развитие/по ООН/
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
10- Днес комунистически държави в света са Лаос- на 138 място по Индекс на човешко развитие /по ООН/!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опитът за преврат организиран от САЩ във Венецуела чрез фалшифициране на изборите засега е неуспешен.
6
0
 
1
 
! Отговори
xoxoxo преди 1 месец
До АнонименДругарю, Китай няма нищо общо с комунизма.
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо не си видите собствената си кочинка, където разни мадуровци открито се хвалят с ала-бала с машинките, с купуване на гласове, а вие гледате паничката на Венецуела...
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунистически Китай- над 700 милиардера, 30 000 000 живеят в дупки и пещери, а средната пенсия е 43лв като тя се взема от всеки девети китайски комунист- на 83 място по Индекс на човешко развитие по ООН- до Куба- а Китай е най мощната световна икономика- в БРИКС и ЕВРАЗИЯ е те така...
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Където има социализъм/комунизъм е те така- Венецуела- инфлация 2018г- над 1 000 000%, 2024г "само" 84%- средна заплата 30/40лв- Индекс на Човешко развитие- на 119 място- в САЩ са се изселили над 500 000 защо, нали САЩ са фалирали а всеки ден преминават границата МУ над 200 000 емигранти и се търкалят по улиците и под мостовете- ЩО?
2
2
 
5
 
! Отговори
Мадуро преди 1 месец
Елон Мъск и Екс - врагове номер едно на Тутраканска селищна система.
1
9
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
И там се вихри "свобода" в пълната си мощ :))) Тя също е от харесваните държави на нашите пенсионери пyтюненадерталци, докато си живуркат в наследствените панелки в България, член на ЕС и НАТО и попърдяват шумно на разнебитените си дивани, пиейки бира от пластмасови шишета :))))