Дете в музей разби на парчета стомна на 3500 г.

Била изложена на открито без защитно стъкло
28 авг 2024 11:29, Петър Бойчев
39
Дете в музей разби на парчета стомна на 3500 г.
Снимка Стоп кадър бТВ

Четиригодишно момче случайно разби на парчета стомна на 3500 години по време на посещение на музей в Израел. От музея „Хехт“ в Израел съобщават за Би Би Си, че съдът е от бронзовата епоха между 2200 и 1500 г. пр.н.е. и е рядък артефакт, тъй като е бил непокътнат.

Стомната е била изложена в близост до входа на музея без защитно стъкло.

Бащата на момчето, казва, че синът му „дръпнал леко стомната“, защото бил „любопитен какво има вътре“, и така я счупил, информира бТВ. Той признава, че е бил „в шок“, когато е видял сина си до разбития артефакт, и първоначално е помислил, че „не моето дете го е направило“. Въпреки това, след като успокоил момчето,  говорил с охраната.

От музея „Хехт“ съобщиха, че след инцидента детето е било поканено да се върне на изложбата заедно със семейството си за организирана обиколка.

„Има случаи, в които експонати от изложбата са умишлено повредени, и към такива случаи се подхожда с голяма строгост, включително с участието на полицията“, заяви Лихи Ласло, служител от музея.

„В този случай обаче ситуацията не беше такава. Стомната е случайно повредена от малко дете, посетило музея, и реакцията ще бъде съответна“, каза още тя.

Назначен е и специалист по консервация, който да възстанови стомната, и тя ще бъде върната на мястото си в кратък срок. Тя е от времето на библейските царе Давид и Соломон и е характерна за района на Ханаан в източната част на Средиземноморието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от Водещи мобилна
Китайският HQ-9B вече може да осигури многопластова противовъздушна отбрана
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
19
 
! Отговори
Детето преди 2 седмици
Да не е украйнче?
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бащата сега да плати за възстановяването
15
5
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
До Дами и Господа/ ТАКА Е ПИША И ПОД НИКНЕЙМА: Дами и Господа! АЗ СЪМ НАВСЯКЪДЕ :D
14
3
 
19
 
! Отговори
Ром'с преди 2 седмици
Много нежни били тез " делви" от преди 3 500 години или пък детето е доста разпуснато (днешната тенденция) .На баща му да лепнат една хубава Глоба ,та следващият път от вкъщи да започне да му обяснява,че експонатите не се пират и на обществено място има правила,а не каквото ми е се иска Това ще правя.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това новина ли е?
12
5
 
33
 
! Отговори
Умен преди 2 седмици
Не вярвам на евреи
11
0
 
8
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 седмици
"И ето: праща той едного от ученици на Арнаутец да налее водица с двете жълтозелени гледжосани стовни; но най-напред го побие малко, за да не строши стовните. Трябва да го побиеш, дорде не е разбил стовните говори често хаджи Генчо, а когато ги разбие, то ти го бий, колкото искаш, а стовните няма вече да бъдат цели". .................................... Любен Каравелов "Българи от старо време"
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хаха, да ползват капчица и ще стане като нова. Това ми напомня случка, когато щерка ми реши да се ръкува с восъчните фигури в един музей на восъчни фигури в чужбина. Резултата беше, че една от восъчните статуи остана с един пръст по-малко, а тя с един повече. Пазача каза, че няма страшно, бързо ги лепели :)
9
4
 
22
 
! Отговори
Мда преди 2 седмици
Всяко нещо струва толкова, колкото пари могат да се вземат за него. Това, че е на 3500г. не означава, че струва много; те и затова са я изложили не като експонат, а за аранжировка. Грънци от хиляди години са намирани и ще се намират с милиони. Ако наистина има някаква стойност е застрахована.
8
6
 
8
 
! Отговори
Дами и Господа преди 2 седмици
Ако не знаете 3озо и АнонимеНе един и същи тролей!
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Царе Даут и Сюлейман
6
8
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
До Зозо/ НАЙ-ВЕРОЯТНО ТОВА Е ИСТИНАТА! ШИТНАЛИ СА ОРИГИНАЛА ЗА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ОРЪЖИЕ ИЛИ ЩОТО СА СИ АЛЧНИ И СА СЧУПИЛИ МЕНТЕТО ЗА ДА ПРИКРИЯТ ИЗМАМАТА :D АБСОЛЮТНО ОРГАНИЗИРАНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
5
9
 
10
 
! Отговори
Факт преди 2 седмици
Давид и Соломон са измислица!!!
4
2
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
БРАВО НА ДЕТЕТО!! ТУКА ЕДНИ ПАСТИ ЗА ЗЪБИ В АПТЕКАТА СА ЗАД СТЪКЛО! ВСИЧКО СТАВА МОЖЕ НА ЧОВЕК ДА МУ ПРИЛОШЕЕ НА САМИЯ УПРАВИТЕЛ НА МУЗЕЯ И ДА Я СЧУПИ ! АБСОЛЮТНО ВИНА НА МУЗЕЯ И ГОВОРИМ ЗА ДРЕБНИ ПРЕДМЕТИ КОИТО С ЛЕКОТА МОЖЕ ДА СА ЗАД ВИТРИНА!
3
6
 
25
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Да бе ще я оставят на входа 3500г. стомна?!? Това е китайско менте. Лъжат.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е все едно е била пълна с ракия, нема ядове.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да я залепят с каноконлит :)))