Словения поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

Ще има поне три дискусии по темата за Близкия изток
3 сеп 2024 12:14, Инна Ангелова
7
Словения поема председателството на Съвета за сигурност на ООН
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От началото на този месец Словения поема ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН. Представителят на страната посланик Самуел Жбогар вече се премести в председателския кабинет на организацията. Очаква се днес словенският екип да представи своята работна програма пред останалите 14 държави от Съвета за сигурност.

Основното събитие по време на едномесечното председателство на Словения ще бъде открит дебат на високо равнище, наречен “Лидерство за мир“. Той ще бъде председателстван от премиера на страната Робърт Голоб, а във фокуса ще бъде значението на Съвета за сигурност на ООН във все по разделения свят. Събитието е планирано за 25 септември. По време на тази сесия доклад ще изнесе генералният секретар на организацията Антониу Гутериш.

Премиерът Голоб изтъкна, че Словения поема кормилото в труден момент, когато органът "изглежда все по-малко успешен в разрешаването на конфликти и ролята му е ограничена макар и все още незаменима”, допълва БНР.

"Ще се съсредоточим върху три конфликта, където смятаме, че Съветът за сигурност не играе ролята, която се очаква от него: Украйна, Газа и Судан", каза в интервю за местна медия Самуел Жбогар.

По време на словенското председателство ще има най-малко три дискусии за Близкия изток. Таня Файон, министър на външните работи на Словения, обеща, че страната ще продължи да действа по "обединяващ начин, за укрепване на вечните ценности на ООН и за по-последователно спазване на Хартата и резолюциите на Съвета за сигурност".

Преди да приключи двугодишния си престой като непостоянен член, Словения ще председателства Съвета за сигурност още веднъж, през декември 2025 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Водещи мобилна
Обречени ли са "Портите на ада" в Туркменистан?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
И k'вooo? преди 1 седмица
Шe oбpъcнe на Гepru мuшнuцuтe...
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 1Защо ли си мисля,че Словения ще отвори път на Велика Сърбия? ///Ако имате в предвид пътя на сърбетата и мъкедоните към ЕС да е по-лек, ДА прав сте. В международните институции бившите югорепублики се подкрепят взаимно.
4
1
 
1
 
! Отговори
МЪСК преди 1 седмица
ВСЕ ОЩЕ НЕ СЪМ ИЗДИРВАН ОТ СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН , ЗАЩОТО СМЕ В ТЕСТОВ ЕТАП !НО ДОКАТО НЕ ЧИПИРАМ ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НЯМА ДА МИРЯСАМ И НЯМА ДА Е ДОБРОВОЛНО :D
3
1
 
1
 
! Отговори
БИЛ ГЕЙТС преди 1 седмица
НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВРАГ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ИЛИ ПО-ТОЧНО НЕГОВ НАЙ-ГОЛЯМ ПРИЯТЕЛ СЪМ АЗ :D 10-ТО КРАТНО ПОВЕЧЕ Е НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА ИЗЧИСЛИЛ СЪМ ГО ЗА ДА ИМА БАЛАНС!
2
1
 
1
 
! Отговори
СЛОВЕНИЯ преди 1 седмица
ОСНОВНАТА НИ ЗАДАЧА Е ДА СЕ АРЕСТУВА ТЪ ПУТИН И ДА СЕ ИЗПРАВИ ПРЕД ТРИБУНАЛ КЪМ ООН!
1
2
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
Защо ли си мисля,че Словения ще отвори път на Велика Сърбия? Може би избързвам малко,но така мисля. Точнонтук е моментът,в който Турция ноже да изиграе роля на герой за Българите,защото някогашните Български земи , някои западни изключения,се измерват с владенията на Османската империя. Ако се случи Велика Сърбия,то тя ще бъде с Русия и Украина,Армения и Грузия срещу България и Турция !!! Да се знае! Сега е моментът да видим дали Ердоган е мъж на място.