Екоактивисти нацапаха финландския парламент

Протестът е срещу торфената индустрия
25 сеп 2024 19:00, Инна Ангелова
6
Екоактивисти нацапаха финландския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сградата на финландския парламент беше нацапана с червена боя в знак на протест срещу торфената индустрия, предизвиквайки силна критика от страна на политици, предаде АФП.

Активисти на Бунт срещу изчезването - Финландия и на шведска организация намазаха с наподобяваща кръв боя няколко гранитни колони на основния вход на сграда. Акцията е срещу финландската държавна компания Неова и торфения ѝ бизнес в шведски влажни зони.

Торфът, извличан от влажните зони, често се използва като енергиен източник или за земеделски цели, отделя големи количества въглероден диоксид.

"Боядисахме колоните с тази лесно измиваща се боя, за да покажем, че Финландия е активно въвлечена в засилването на климатичната криза", заяви Валпури Никанен, активист на Бунт срещу изчезването - Финландия.

“Финландия добива торф в Швеция, но знаем, че трябва постепенно да се откажем от нефта, газа и всички изкопаеми горива, а торфът е много изкопаем“, добави Лиор Тел-Стефансон от Aterstall Vatmarker.

Полицията пристигна на мястот и отстрани 10 протестиращи, седящи на стълбите с надписи в ръце. Инцидентът е разследван като утежняваща материална щета, се казва в изявление на полицията.

Няколко финландски политици веднага осъдиха акта. Вестник Helsingin Sanomat цитира премиера Петери Орпо, че това е "напълно неразбираем и неприемлив вандализъм".

"Финландия е свободна демокрация. Имаме право да демонстрираме и да влияем на нещата, но имаме цивилизовани начини да го правим", каза Орпо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Свят
Испания бойкотира встъпването в длъжност на мексиканския президент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 12 минути
Ако света събере всички психично болни на остров и без транспорт и Интернет света ще е едно по добро място.И да си взимат всеки ден правилните хапчета.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 55 минути
ЦИтат:(Финландия добива торф в Швеция,но знаем, че трябва постепенно да се откажем от нефта,газа и всички изкопаеми горива, а торфът е много изкопаем, добави Лиор Тел-Стефансон от Aterstall Vatmarker.),но се обличат спарцалки и обувки, и всичко в къщите им е от нефт.Газ,е що се топлят, карат си колите,готвят и прочее с газ.Днес изкопаеми горива,утре всички полезни изкопаеми/руди, строителни материали/пясък,чакъл,глина, , варовик и мн др. В праерата цял свят,е не всички.:))
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Вагабонти! Сега кой ще чисти.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Е да, ама по принцип правителството в коя да е страна, от цивилизовани начини на протести като цяло не се влияят , така че трябва и по- (не)цивилизовани.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Преди броени дни в този сайт писахте, че торфът бил заемал 3% от земната повърхност. В което аз силно се усъмних. Сегашният ви материал не е по-сносен.